Изабране бесједе

Љубав према Богу и ближњим

 

Драга И.,
Стар сам и руководити вашим животом не могу, а и нико други уместо Вас неће живети. Добро би било да се не ослањате на слово закона, већ да живите у његовом духу. Тада, верујте, не бисте одгурнули кћер од себе и умели бисте да је разумете, утолико пре што Вама то не би било тешко, јер сте донедавно живели истим тим интересима који сада њу привлаче.
А љубав и разумевање дали би златну средину, која је сада потребна у односима са кћерком. Још нико није насиљем достигао ништа добро. Да се хришћанство садило песницом, вег га одавно на земљи не би било . А Господ јесте љубав и љубав све живље разуме и осећа. А тим методима које сте предузели у односу са кћерком само ћете је на дуго, уколико не и заувек, одгурнути од Бога и Цркве. Умудрујте се.


Драги у Господу Е.,
Ваше писмо сам добио и молим се да се укорените на путу самопознања.
Но, додаћу томе још и то да не тражите помоћи ни у чему и ни у коме, осим у Спаситеља. Његова је сила реална. И та Сила нам долази само при сазнању своје реалне и истинске немоћи. И тада се Сила Божија у немоћи показује и дејствује.
Нека Вас умудри Бог.


Т.,
Присети се како си се учила у школи писмености и примени тај метод обуке на себи и у духовном животу. Не жури, не грчи се и не ломи ни себе ни породицу, већ поступај увек промишљено у свакој житејској ситуацији. Још и не заборави да кажеш: “Господе, помози! Господе, уразуми!” Тако ћеш и учити. Главно је у овој науци научити се управљати, не другима, већ собом. Бог је љубав и онај који пребива у љубави, у Богу пребива. Ето ти сва наука. Учи се да волиш друге, да жалиш друге и радост ће ти се уселити у ум и срце.


Драга матушка М.,
Божији ти благослов. Ето, и за нас је дошло време да треба живети, не тако како хоћемо, већ како Бог вели. И то је воља Божија што се тиче нас. И мисли, драга матушка, да је земног пута остало још пола стопе и трпети је још сасвим мало. И милост Божија прекриће наше немоћи. И Тај коме си служила цео живот и Кога си љубила примиће те у вечну радост и покој. А оној која ти досађује опрости и пожали је, јер не зна шта ради.
Господ је љубав бесконачна и само љубећи Га, могу се сајединити са Њим.


Драга у Господу Л.,
Треба да живите са мајком до тада, док је не измолите за Бога, док и она са Вама не преступи праг Цркве. Умудрујте се у тајницима свога срца да живите напорним животом хришћанке, и то само у тајницима, док Ваша љубав ка Господу и мами не изведе и њу на пут спасења. До тог времена, речи и мисли о манастиру не може бити. Потрудите се. Уколико се устремите да препречите пут духовног развоја који Вам је Бог одредио и сметнете то што Вам је Господ дао да преживите, погубићете мајку. А њој треба помоћи да нађе пут према Богу. То се ради само љубављу.


Драга у Господу Е.,
Духовни живот је упорни труд и без краја, за цео живот. У тој борби бива и победа и пораза. И све можемо превазићи именом Исусовим. И тешко човеку који по вражијем наговору себе види срећним и задовољним. Тако и Ви, добро је да у потпуности видите своју немоћ – одсуство љубави. У томе се и потрудите и не називајте Ваш труд и напор лицемерјем. Не, није то лицемерје, већ искрена жеља да имате то чега немате, а крајње Вам је неопходно. Прочитајте прву Посланицу Коринћанима, гл. 13. о љубави. Препишите себи ту главу да је увек имате пред очима. А још, прва степеница ка љубави је жалост. Сажалите се на децу коју учите, јер су од младости израњављени одраслима који их ничему нису научили и неће научити, не имајући за то ни жеље ни разумевања. Несрећни дивљачићи, спремни су за погибељ, уколико Господ не погледа Својом милошћу и не уђе било када у њихов живот .
Имате потребу за пажњом. Није ли та потреба вишеструко већа у деце? Ето, замените страх пред децом пажњом према сваком, не уопштено и према свима, већ према сваком понаособ. Љубав према човечанству словесни је блуд. Љубав према човеку, конкретном, на нашем животном, Богом даном путу је дело практично, које тражи труд, напор, борбу са собом и својом лењости. Тако, Л., не смућујте се, трудите се. Вама и Т. Божији благослов.

Comments are closed.