Изабране бесједе

Божији промисао

 

Драги у Господу Е. и Е.,
Добили смо Ваше писмо и све молбе испуњавамо. И сами се молимо за Л. Како Бог да, примићемо без смутње и расуђивања. Учите се да благодарите Бога. Он Вам је даровао прозрење (могуће, још увек не потпуно) и светлост Правде Божије и Истине већ нису души страни. Задобивши тај велики дар, остаје Вам да још примите и све што Вам Господ пошаље.
Јер је од Њега само најбоље, само благо, само живот и привремени, а тим пре вечни. Не слабите у вери. Светом управља само Божији Промисао и у томе је спас за верујућег човека и у томе је снага да се поднесе земаљска туга.
Драги Е., у “Добротољубље” се за сада не удубљујте, јер још није време. Нађите “Неиздани дневник” св. праведног баћушке Јована Кронштатског. Он ће Вам помоћи да сазнате како и зашто се иде ка светости. Не журите да видите себе безгрешним. Боље је знати реалности свог унутрашњег живота, то јест, своју крајњу немоћ и силу ђавола и свесилну помоћ Божију ка смирившему се од своје немоћи човеку. Господ са Вама, да Вас укрепи и умудри.
Молимо се за Вас и памтимо.
А брат ће сам решавати своје проблеме, без Вас и без мене.


Л.!
Рекао бих да ми се обраћате као гатари. Мени није дано да знам шта ће са Вама сутра бити. Крст који сада носите је самоделни и како Ви у свом бившем мужу не видите човека, већ извор благостања, мислим да нећете успети да поново окупите породицу. Изгледа да Ви немате хришћанско поимање брака, а у ствари га нисте ни имали. Управо због тога се породица и распала. Ко је горд, а ко смирен, само Бог зна. Било би добро да видите сами себе.
Нећу одбити да се помолим, а погађати будуће не могу.


Драга у Господу Л.А.,
Добио сам Ваше писмо. Крст је Ваш тежак и јединствена утеха је да није измишљен већ дан одозго и стрпљиво ношење, без сумње, доприноси спасењу.
Мисао о примању монашества је збуњујућа. Рећи ћу Вам да не знате шта тражите. Као прво, носити подвиге монашког делања са Вашим болестима је немогуће, а као друго, Ваш муж је још увек жив и то је такође животно бреме и крст, једва да није већи од крста болести, и треба га донети до краја. Тако, ту мисао потпуно избришите из свести.
Са питањем завештања, временом ћете се разабрати сами, а за сада ви своју имовину завештајте О., а О. своју Вама.
А лекари и лекови су од Бога, и да се не бисте искушавали, треба се лечити код лекара. Прво, обраћање Лекару душа и тела наших кроз Тајне саборовања, исповеди и причешћа, а после себе вером дати на бригу лекарима.
Нека Вас умудри Бог.


Драга у Господу В.,
Писмо сам добио и молбу о молитви испунићу. А Ви почешће гледајте на Спаситељни Крст Господњи, да би у Вашем срцу заживела мисао о Вашем личном Крсту, који ће такође бити на спасење.
За супруга се молите, али њему то не показујте. Жалите га. Ви сте с Богом и изнемогли сте под тежином житејског крста, а он је сам као прст и од тога се и срди. Нека га Господ умири, а Вас да умудри да сачувате породицу.


Рабо Божија Е.,
Милости Божијој нема граница. То би Ви опитно и добро требали да знате по себи.
Како ћете живети даље; то је само Ваш избор. Ја не могу благословити нити бранити. У господа је и монаштво спаситељно и частан брак похвалан. А бира сваки човек сам. Но, да је и једно и друго крстоношење – то је безусловно. Тако, и у најсрећнијем браку крст се не може избећи. Ако ли је још и несрећан, тада је двоструко тешко и Ви то из искуства знате.
Тако, прочитајте прву посланицу Корићанима и пресеците својим умом и изаберите крст по жељи срца.


Драги у Господу А.,
Из Вашег далеког “раја” тешко је претпоставити шта се код нас догађа. Због тога не журите да теоретски решавате своје питање и мене не зовите у помоћ. Уколико будете имали прилику, дођите и видите својим очима и умом. Проверите терен. После тога, упоредите могућности тамо и код нас, па решавајте. Сада је свугде добро, где нас нема. Једно је јасно, од Крста можемо да се ослободимо само ако се сасвим удаљимо од Бога. Но, тада ћемо уместо Крста наденути други јарам који је безнадежан.
Русија је опет у првим редовима. За сада живимо са Божијом помоћи и надамо се да ће се наћи код нас на Родини десет праведника ради којих ће Господ помиловати Русију. Још се надамо и на заступништво Мајке Божије, Државне наше Владичице и светих наших сродника који су положили своје животе за крст Христов. Нека Вас Бог чува.

Comments are closed.