ДУХОВНО ЗЛАТО КОЈИМ СЕ НЕБО КУПУЈЕ

 

ДУХОВНО ЗЛАТО КОЈИМ СЕ НЕБО КУПУЈЕ
 
БОРБА СА ГРЕХОМ, МИСЛИМА И ПОЖУДАМА
 
147.) Далеко гони од себе рђаве мисли предавајући се Богу а Он ће те покрити десницом својом.
148.) Не поверавај се свакој мисли својој. Ц 149.) Не обнављај у уму своме пређашње грехе своје да се не би повратили у тебе. Буди уверен да су ти они опроштени у то време када си се предао Богу и покајању.
150.) Престани чак и да мислиш а још мање да говориш о задовољству, о насладама, уживању и раскоши којима си се некада предавао. Чак и не говори: ја сам то и то чинио, јер ти таке мисли и речи могу створити препреке у духовном животу твоме.
151.) Ако си, док си у свету живео био пре дан каквој страсти то сваку помисао о њој одбаци, не сећај је се и не помињи је, да се она не би опет појавила и пакост ти учинила.
152.) Св. Јован Богослов скупља све пожуде људске у ово троје. „Телесна жеља, жеља очију и понос живота“. ТЕЛЕСНА ЖЕЉА састоји се у томе: кад ко жели да напуни трбух свој разним јелима и у опште је прождрљив а последица овога свега је блудна страст. ЖЕЉА ОЧИЈУ је предмет материјалних блага, а ако ко њих стекне онда се јавља поноситост или се у срце увлаче нечисте представе. ПОНОС ЖИВОТА је љубав ка светској блиставој слави, којој се услед ма каквих одлика својих радо предајемо и у њој уживамо.
153.) Чувај се гњева и телесних пожуда као и осталих грешних жеља и мисли.
154.) Ако те нападне гњев одмах га гони даље од себе, па ћеш се радовати кроз цео живот свој.
155.) Буди паметан па уста оних који рђаво о теби говоре затварај ћутањем.
156.) Не гневи се и не буди злопамтило на онога који те је разљутио, јер може бити да си сам у томе крив.
157.) Не ропћи и никога не вређај.
158.) Не враћај зло за зло ни увреду за увреду, јер тиме те Господ укроћава, видећи, да се ти сам не можеш да смириш.
159.) Благо ономе, који је кадар да отрпи удар не само по једноме, него и по другоме образу, по речи Господњој. Господ Исус Христос таквога никада неће напустити. Радуј се, због тога, кад на тебе наилазе невоље, туга, беда, узнемиреност, јер после њих долазе неописане. насладе у небеском царству.
160.) Не плаши се људског презирања и клеветања. Сваки ко побожно хоће да живи биће гоњен, клеветан и презиран.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.