НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ДУХОВНО ЗЛАТО КОЈИМ СЕ НЕБО КУПУЈЕ

ДУХОВНО ЗЛАТО КОЈИМ СЕ НЕБО КУПУЈЕ

 

ДУХОВНО ЗЛАТО КОЈИМ СЕ НЕБО КУПУЈЕ
 
Слава праведника
 
Једном приликом седео је св. Антоније на гори док му се оте поглед на небо и виде чудно виђење: пружила се ватрена пруга – стуб – од земље на небо. По тој прузи пење се неко на небо. Њему силази у сретање безброј анђела, који се радују и певају. Дивећи се томе поче се он молити Богу да му покаже шта то значи. У том чу глас с неба: „То душа Амона Нитријског путује на небо“. Амон Нитријски проводио је до. смрти строги испоснички живот у Нитрији. Он је посећивао св. Антонија и овај њега. Од Нитријске планине до планине, где је био св. Антоније, велико је одстојање – (13 дана путовања.)
Браћа, која се десише код св. Антонија, упиташе га: “ Чему се толико чуди“. Он им исприча шта је видео и чуо о Амону. После месец дана дошла су му у посету нека браћа из Нитрије, која испричаше да је Амон умро баш онога дана и часа кад је св. Антоније гледао његову душу како путује на небо.
* * *
За јак подстицај у борби са грехом и демоном и за наду преблагога Бога служи монаху н ово виђење св. Антонија: „Молих ја Бога, вели св. Антоније, да ми покаже шта покрива и штити монаха и отвори ми се ово: видех монаха окружена ватреним свећњацима и мноштво анђела чувају га и бране ватреним мачевима. Тада ја узбуђен повиках: гле, шта је дано монаху па ипак га ђаво савлађује и он пада. У томе допре до мене глас милостивога Господа: „Никога не може ђаво надвладати. Он нема више оне силе коју је имао пре Мога оваплоћења. Ја сам тада срушио његову власт. Него сам човек својом личном кривицом пада и пропада када се предаје лењости и попушта својој похотљивости и страстима. Ја упитах: да ли се сваком монаху даје таква заштита и покров? На ове речи показа ми се мноштво монаха који беху тако окружени и заштићени. Ја ускликнух: О, благо роду љубазноме, о благо војсци монашкој, која има таквога Господа, толико милосрднога и човекољубивога“. За то се, браћо моја, и потрудимо за спасење своје и,чувајући се лењити, свесрдно делајмо. Трудимо се да нас Господ на н Исус Христос удостоји свога небескога царства.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *