ДУХОВНО ЗЛАТО КОЈИМ СЕ НЕБО КУПУЈЕ

 

ДУХОВНО ЗЛАТО КОЈИМ СЕ НЕБО КУПУЈЕ
 
Слава праведника
 
Једном приликом седео је св. Антоније на гори док му се оте поглед на небо и виде чудно виђење: пружила се ватрена пруга – стуб – од земље на небо. По тој прузи пење се неко на небо. Њему силази у сретање безброј анђела, који се радују и певају. Дивећи се томе поче се он молити Богу да му покаже шта то значи. У том чу глас с неба: „То душа Амона Нитријског путује на небо“. Амон Нитријски проводио је до. смрти строги испоснички живот у Нитрији. Он је посећивао св. Антонија и овај њега. Од Нитријске планине до планине, где је био св. Антоније, велико је одстојање – (13 дана путовања.)
Браћа, која се десише код св. Антонија, упиташе га: “ Чему се толико чуди“. Он им исприча шта је видео и чуо о Амону. После месец дана дошла су му у посету нека браћа из Нитрије, која испричаше да је Амон умро баш онога дана и часа кад је св. Антоније гледао његову душу како путује на небо.
* * *
За јак подстицај у борби са грехом и демоном и за наду преблагога Бога служи монаху н ово виђење св. Антонија: „Молих ја Бога, вели св. Антоније, да ми покаже шта покрива и штити монаха и отвори ми се ово: видех монаха окружена ватреним свећњацима и мноштво анђела чувају га и бране ватреним мачевима. Тада ја узбуђен повиках: гле, шта је дано монаху па ипак га ђаво савлађује и он пада. У томе допре до мене глас милостивога Господа: „Никога не може ђаво надвладати. Он нема више оне силе коју је имао пре Мога оваплоћења. Ја сам тада срушио његову власт. Него сам човек својом личном кривицом пада и пропада када се предаје лењости и попушта својој похотљивости и страстима. Ја упитах: да ли се сваком монаху даје таква заштита и покров? На ове речи показа ми се мноштво монаха који беху тако окружени и заштићени. Ја ускликнух: О, благо роду љубазноме, о благо војсци монашкој, која има таквога Господа, толико милосрднога и човекољубивога“. За то се, браћо моја, и потрудимо за спасење своје и,чувајући се лењити, свесрдно делајмо. Трудимо се да нас Господ на н Исус Христос удостоји свога небескога царства.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.