ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ V

 

ПРЕДГОВОР
 
Ево петог и последњег у руском и грчком издању тома Добротољубља, који садржи сва поглавља грчког добротољубља изузев 1) “Две књиге” Петра Дамаскина, које постоје у преводу на руски Оптине пустиње, 2) “Поглавља Симеона Метафраста”, извучена из беседа светог Макарија Египатског, која су штампана на руском заједно са беседама самог оца, 3) “Физичких, богословских и наравствених поглавља” светог Григорија Паламе, у којима има много тешког за поимање и изражавање и 4) “Поглавља” Калиста Катафигиота, која су сувише танана и првенствено умозритељна, силогистичка (како њихову карактеристичну црту означује само заглавље).
Наш зборник од тог изостављања, међутим, неће претрпети никакву штету, с обзиром да у виду има готово искључиво делатни, а не умозритељни живот. Из заглавља одељака свако, пак, може да види колико грађе пружа за поменути живот. Већ сама књига Калиста и Игњатија представља заокружено систематско излагање читавог хода духовног живота са уобичајеним његовим делатностима. Ни пре, ни после њих, нико нешто слично није предузео.
 
Свети Теофан Затворник

2 Comments

  1. Hvala vam puno

  2. роса петровић

    О Боже, сада видим где су грешке код моје непрестане молитве: мој ум није сабран и не налази се у срцу. А и оно, да у свему треба слушати вољу оца духовнога, ни то нисам знала…дакле, прочитах цело Добротољубље и увидех колика сам незналица, хвала Богу. Идем да тражим опроштај за сву моју тврдоглавост и помисао да нешто знам, и да знам боље од других, опрости ми Боже. Боже, помилуј писце Добротољубља, хвала и славаТеби и њима. роса