NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavni brak i porodica » MASAKR NEROĐENIH

MASAKR NEROĐENIH

 

MASAKR NEROĐENIH
 

 
PRILOG 2
 
Hipokratova zakletva, izvorna
IV vek pre nove ere
 
Kunem se Apolonom lekarom, Asklepijem, Higijejom i Panakejom, svim bogovima i boginjama, pozivajući ih za svedoke, da ću po svojim silama i savesti držati ovu zakletvu i ove obaveze.
Svoga ću učitelja ovog umeća poštovati kao svoje roditelje, davaću mu što mu u životu bude potrebno, njegovu ću decu držati svojom braćom, a budu li hteli učito ovu umetnost, poučavaću ih bez ugovora i bez plate. Puštaću da učestvuju kod predavanja i obuke i u svemu ostalom znanju moja deca i deca moga učitelja. Učiću đake koji se budu ugovorom obavezali i ovom zakletvom zakleli, ali nikog drugog.
Svoje propise odrediću prema svojim silama i znanju na korist bolesnika i štitiću ga od svega što bi mu moglo škoditi ili naneti nepravdu.
Nikome neću makar me za to i zamolio, dati smtronosni otrov, niti ću mu za njega dati savet. Isto tako neću dati ženi sredstvo za pometnuće ploda.
Čisto ću i pobožno živeti i izvršavati svoju umetnost. Neću operisati mokraćne kamence, nego ću to prepustiti onima koji se tie bave. U koju god kuću stupi, radiću na korist bolesnika, kloniću se hotimičnog oštećivanja, a posebn zavođenja žena i muškaraca, robova i slobodnih.
Što pri svom poslu budem saznao ili video, pa i inače, u dodiru sa ljudima, koliko se ne bude smelo javno znati, prećutaću i zadržaću tajnu.
Budem li održavao ovu zakletvu i ne budem li je prekršio, neka mi bude srećan život i uspešna umetnost, neka steknem slavu i uled kod ljudi do u daleka vremena; prekršim li ovu zakletvu i zakunem li se krivo, neka me zadesi protivno.
 
Ženevska formulacija Hipokratove zakletve
 
U času kada stupam među članove lekarske profesije, svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje vrđiti savesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mog pacijenta. Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri. Održavaću svim svojim silama časti i plemenite tradicije lekarskog poziva.
Moje kolege biće mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uicati nikakvi obziri vere, nacionalnosti, rase, političke i klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka.
Ni pod pretnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti.
Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *