ЗЕМЉА НЕДОЂИЈА

 

ЗЕМЉА НЕДОЂИЈА
 
ГЛАВА ШЕСТА
Велика догма
 
Неразум нас сатре, Господе Боже наш. Од неразума њива се Твоја покри коровом, и семе Твоје у опасности је да буде угушено. Похитај, Господе, и спаси усев Твој, док није коров превладао.
Што више знају синови човечији, то мање разумеју. Претоварени су знањима о дубинама морским и висинама небеским, али упоредо са знањима расте и њихово неразумевање. Мало мало па ће све знати а ништа разумети. А најмање Тебе и себе.
Отргоше се од Тебе, Врховног Разума, па с гордошћу и злобом против Тебе кренуше на познање дела Твојих.
Због њихове надмености и злобе Ти си се склонио с пута, те нигде у васиони да Те сретну. А где год не сретну Тебе, сретају архипротивника Твога, који хитро попуњава место које Ти упразниш.
– Мешајте, људи, само мешајте! шапће им архипротивник Твој. Једите са дрвета добра и зла. Никакво јело није добро док се са злом не помеша. Помешајте и бићете богови. – Тако их учи архипротивник Твој.
Развели су се са Твојим разумом, па не разумеју, да грам зла отрује товар добра. Јер отров је отров, узели га на суво или попили у акову воде. У оба случаја отроваће се и умреће. И ко ће их повратити у живот осим Тебе, Господаре живота?
Дух преваре улио се у синове царства, па као пијани посрћу на лево или на десно. Сви – једноруки!
Богати су знањем о стварима и фактима, али им умакло познање истине, Због тога ткају потку без основе, као паук паучину на ветру.
А духу преваре то чини радост, као увек сваки неразум, неред и хаос.
Приближи се Господе и сустигни оне што беже од Тебе. Уразуми их док нису направили хаос од козмоса у себи и изван себе, у целом свету.
Изнемоћале душе хришћанске траже религију без догми. Више воле плићину крај својих ногу где се лако види дно, и ситне рибице и жабе и змије на дну. Боје се дубина језерских, а још више дубина Божијих. Заборавили су реч Господњу риболовцима: Идите у дубину!
Како то да материјалисти и безбожници прописују своје догме, сурове и круте као челик, а назови хришћани непе да држе божанске догме своје вере? Говоре: Тешке су и неразумљиве и непрактичне! Као да Бог треба да се управља према разуму људском, оплићалом и огрубелом, а не људи према разуму Божијем, према Логосу, према Логици Небеској.
Жале се: Какав практичан значај има, на пример, догма о божанској Тројици у јединству?
Нема ни једне хришћанске догме, која није практична и у животу применљива. Без догме о светој Тројици у јединству све су људске психологије и педагогике и социологије погрешне. Све ове науке обновио је Христос објавом догме о Светој Тројици у јединству.
Троје је што сведочи на небу, и троје је што сведочи на земљи, каже јеванђелист Христов св. Јован.
На небу су Отац, Син и Дух Свети, – један Бог; на земљи, у души људској разум, срце и воља – један човек.
Ове три силе или способности душевне чине сву садржину душе људске, тј. сила мисаона, сила осећајна и сила делателна. Ако су те три силе душе подједнако и хармонично развијене, онда је душа људска тројична и једна, као што је тројичан и Један Бог на небесима. У том случају човек је заиста образ Божији, жива микроскопска слика Божија на земљи! И у таквом је човеку мир и снага и радост. Ако ли је пак једна сила душевна развијена несразмерно с друге две, онда је та душа тројична али не једна него подељена, дисхармонична, без мира, снаге и радости. Тражи а не зна шта тражи. Уствари она тражи себе, целину себе, целост своју. Оне прве душе су целе а ове друге фрагментарне. Оне прве су образ Свете Тројице у јединству, а ове друге образ несвете Тројице у нејединству, било индијске Тримурти, где Брама и Вишна зидају а Шива руши, било пак египатске, где су Озирис, Изис и Хорус у крвавој завади. Кад су богови такви, какви су тек људи? Тројство су, али не у јединству. Тројство су али не свето. Рат у души, који гони у рат с људима. Разбијено огледало, у коме свети и тројични Бог не може да види своје лице. Музика су, али не симфонија него џез.
 
* * *
 
Ко је разоритељ Свете Тројице у својој души? Интелектуалист, који је сав у напрегнутим мислима али са утупљеним осећањима и закржљалом вољом. Но зато су и мисли његове погрешне, пошто нису орошене љубављу нити оправдане јаком вољом за добро делање.
Ко је разоритељ Свете Тројице у себи?
Сентименталист, који је сав у осећајима, али за кога људи говоре: осетљив је преко мере, али без разума и воље.
Ко је још разоритељ Свете Тројице у себи?
Активист, голијат, боксер, гладијатор, који је сав у силно развијеној вољи, али без осећаја и саосећаја као и без јасне светиљке разума.
Све је свето у Светој Тројици: Свети Отац, Свети Син и Свети Дух. Следствено и у тројичној души људској треба да је све свето: свети ум, свето срце, света воља. Отуда и у друштву људи: света љубав, свети брак, света породица, свето друштво, свети народ.
Кад ће синови човечији почети васпитавати своју душу и уређивати своје друштво на овој врховној догми о светој Тројици и јединству? Гле, васпитати на старо српском језику значи хранити, питати. Кад ће дакле почети хранити душе своје Светом Тројицом?
Ову милу и интимну тајну Божијега бића, открио је син Божији својим верним; бацио је бисер пред – људе. Да би откровењем ове тајне објаснио људима и истинитог Бога и нормалног човека.
Кад ће почети, питамо се? Но већ су почели многи. То су светитељи Божији. То су они који се Светим Духом очистише, и светом љубављу окадише, и светим делима окитише, те тако посташе живи храмови Бога или обиталиште Свете Тројице. Не називају ли се они тако и у књигама староставним? И није ли таквима обећано вечно царовање, не у Земљи Недођији него у Небесном Царству Христовоме?
Зверски људи, са искиданом тројицом у себи, зверски цареви “ни по милости Божијој ни по вољи народној” воде и водиће рат против Свете Тројице. Али је речено и проречено, да ће “свеци Вишњега преузети царство, и држаће царство на вијек и до вијека”. И још поновљено: “А царство и власт и величанство царско под свијем небом даће се народу светаца Вишњега, и његово ће царство бити вјечно царство, и све ће власти њему служити и слушати га” (Данило, 7, 18, 27; 17, 14).
Упркос свих бура и ваљака то царство нечујно расте и само расте, и у миру и у рату. И сили тога царства не може одолети ни свет ни пакао. Јер једино то царство није Земља Недођија.

One Comment

  1. Pomaže Bog imam bitno pitanje…da li je ispravno čestitati praznike muslimanima da li mi Pravoslavci treba to da radimo iako ne verujemo u njihove praznike…ja lično smatra da ne trebamo čestitati njima praznike nego ih trebamo gledati kao braću…ja ne mogu da čestitam iz srca praznik u koji ne verujem…ne mogu to da uradim dok mislim na Isusa Hrista i dok Pravoslavcu Čestitam praznik u koji verujem iz srca ja to ne mogu uraditi za muslimanski praznik.Buni me to što Pravoslavni hrišćani smatraju da je ispravno čestitati praznike muslimanima iako ne veruju u njihove praznike