ВЕРА ОБРАЗОВАНИХ ЉУДИ 

 

ВЕРА ОБРАЗОВАНИХ ЉУДИ
Тумачење Символа вере
 

 
10. …И У ДУХА СВЕТОГА, ГОСПОДА ЖИВОТВОРНОГА, КОЈИ ОД ОЦА ИСХОДИ, КОМЕ ЗАЈЕДНО СА ОЦЕМ И СИНОМ ПРИПАДА ПОКЛОЊЕЊЕ И СЛАВА, КОЈИ ЈЕ ГОВОРИО КРОЗ ПРОРОКЕ
 
Кад ноћни путник види луч у даљини, он се радује. И управља кораке своје пут луча, не испитујући од каквог је горива тај огањ у даљини. Што се више приближује, то више испитује.
Вера хришћанска приближила је људе блиско вечној светлости Божанства. Због тога хришћани толико испитују ту тајанствену и милу светлост – јер су се приближили њој. Они који су од те светлости удаљенији, мање је испитују
Семити се ишчуђавају јафетитима, како могу веровати у три бога? Ко верује у три бога? Зар хришћани, који су очистили од многобоштва толике контитенте и острва?
Реците им, да ви не верујете у три бога него у једнога. Јединога, Живога, Истинитога. Но да сте Месијом вашим стављени у такву близину вечне светлости, да видите и разликујете три пламена. Три вечна пламена – један Огањ. Три величанства – један Цар. Три чуда – једна Тајна. Три лица – једно Биће. Три ипостаси – један Бог. Велико име: Света Тројица. Свето Тројство у Јединству. Отац, Син, Дух Свети – увек заувек један Бог.
У подножју те животворне тајне серафими и херувими скривају лица своја света, у страху светоме, у божанскоме заносу, у бескрајној опојености неисказивом сладошћу. А неизбројиве војске ангела, у стројним хоровима, умилним трепетом поју величања Бога Јединога, Бога Живога: Свјат, Свјат, Свјат Господ Саваот!
И сунце велико на своду небеском представља тројство у јединству: маса огњена, светлост и топлота – све ово троје нераздвојно једно од другога сачињава једно сунце. И сваки атом на земљи представља тројединство. И душа човечја – образ тријединог Бога – састоји се из три основне нераздељиве моћи: осећања, ума и воље. Но то троје не дели душу на три душе. Једна душа јесте и остаје једна; три њене моћи јесу и остају три у јединству.
Али свет није дошао до сазнања о Богу као Тројици Светој кроз те природне слике, сенке и символе. Небесним откривењем дошло се до тога. Господ Исус Христос објавио је то. Од Њега је род људски дознао за родитељство Оца, и за синовство Сина Божјега, и за исходство Духа Светога. Он је нас, путнике у ноћи, привео вечној божанској светлости, и ми смо почели видети и разликовати троје у једноме: три чуда у једној тајни, три ипостаси у једном Божанству.
Од Христа је и дошла наша вера у Духа Божјега Светога, животворнога, који од Оца исходи. Много Је злих и варљивих духова таме, подељених и немоћних, али је један Дух Свети. Људи и народи, који су веровали у многе богове, веровали су стварно у те зле и варљиве духове. У Духа Једнога Светога могу веровати само прави једнобошци, који верују у једнога Бога.
Дух Свети назива се животворним, јер Он живот даје, живот обнавља, оживотворава, васкрсава. Кад је Бог стварао свет, Дух Божји дизаше се над водом (Пост. 1, 2). Кад је Бог човека стварао, створи га од праха земнога и дуну му у нос дух животни и поста човјек душа жива (Пост. 2, 7). Апостол Христов пише хришћанима: Дух Божји у вама живи (Рим. 8, 9). Но не мешати дух човечји с Духом Божјим. И апостол прави у томе разлику кад вели: Овај Дух (Божји) свједочи нашему духу да смо дјеца Божја (Рим. 8, 16). И то је радост ваша, духоносци. Шта би вредело сведочанство човечје, да сте деца Божја, ако вам сам Дух Божји то не посведочи? А дух Божји даје се свакоме, ко га иште у Бога.
Треба искати, и треба очистити дом душе своје за дочек најмилијега госта. Овако говори Господ наш, Победилац смрти: Кад ви зли будући, умијете добре даре давати дјеци својој, колико ће више отац небески дати Духа Светога онима који ишту у њега (Лук. 11, 13)? То је највећи дар, који Бог даје људима. Јер дајући Духа Светога, даје самога себе. Има ли већег дара од овога? Има ли веће љубави од ове?
Како се Дух Божји јављао вернима? Да кажемо прво: као топлина у срцу. Ово бива при силној молитви. Понекад као топлина у целоме човеку. Пророк Јеремија сведочи то јасно и истинито. Јер сведочи из свога искуства. Многе поруге и напасти претрпе Јеремија – мука му дође до гуше. Тада се он одлучи не говорити више људима, не пророковати. Али – описује он сам: али би у срцу мом као огањ разгорио, затворен у костима мојим, и уморих се задржавајући га, и не могох више. (Јер. 20, 9). Тако је неодољив Дух Божји Свети у чистоме срцу, у које се усели.
Још се Дух Божји јављао као глас. О томе много сведоче свети пророци и апостоли. Тајанствени но јасан глас Божји. Чујеш га а не видиш ко говори.
Још се Дух Божји јављао под видом голуба. То се догодило при крштењу Господа Христа у Јордану. И свједочи Јован говорећи: видјех Духа гдје силази с неба као голуб и стаде на њему (Јов. 32). Чистога голуба јесте слика чистоте Духа Светога. Благо чистим душама, јер ће се удостојити посете Духа Господа.
Но најбурније јављање Духа Светога у историји људској догодило се у виду огњених језика педесет дана по васкрсењу Христовом. И кад се наврши педесет дана, бејаху заједно сви једнодушно. И уједанпут постаде хука с неба као духање силног вјетра, и напуни сву кућу гдје сјеђаху. И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сједе по један на свакога од њих. И напунише се сви Духа Светога, и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше ше говоре (Дела ап. 2, 1-4). Тако је било освећење и крштење прве цркве Христове на земљи – огњем Духа Светога.
Тако се испунило обећање Спаситељево апостолима. Испунило се у таквој сили и на такав начин како нико од апостола није могао ни замислити. Заиста, дела Божја превазилазе све замисли људске.
Господ је обећао: И ја ћу умолити оца, и даће вам другога утешитеља да буде с вама ва вијек: Духа истине, којега свијет не може примити, јер га не види нити га познаје; а ви га познајете, јер у вама стоји, и у вама ће бити (Јов. 14, 16 – 17). И први утешитељ, Господ Исус, био је више него обилна утеха вернима. Али љубав Божја нема мере. По тој неизмерној љубави послат је и други утешитељ.
Још је Господ Исус посведочио о Духу Светоме и ово: Утјешитељ Дух свети, којега ће отац послати у име моје, он ће вас научити свему и напоменуће вам све што вам рекох (14, 26). И још: А кад дође утјешитељ, кога ћу вам послати од оца, Дух истине, који од оца излази, он ће свједочити за мене (15, 26). И још: А кад дође он, Дух истине, упутиће вас на сваку истину… Он ће ме прославити (16, 13 -14). И ово се обећање испунило, као и свако обећање Месија вашег, христоносци.
Дух Свети је обећан – тако су људи сазнали за Духа Светога. Дух Свети се јављао – тако су се људи уверили у постојање Духа Светога. Дух Свети непрестано борави мећу вернима – тако су људи заволели Бога Духа Светога.
Како се из сунца светлост раћа и како топлота исходи – зар вам је то знано? Како се из срца раћа мисао и како исходи сила – зар сте појмили? Како бисте онда знали вечну тајну Оца нероћеног, како ли раћање Сина и исхоћење Духа Светога? Ниједну истину о Свевишњем Богу синови човечји нису могли дознати док им од Свевишњег није јављено. Нити више, нити мање, него само колико им је јављено.
Јављено нам је, да Дух Свети није створење Божје него Бог. Он је Господ животворни, који присуством Својим ствара живот, даје моћ, улива мудрост, производи радост. Од вечнога Оца Он вечно исходи. Истобитан са Оцем, истобитан са Сином – истобитан, истомоћан, истославан. Само је лицем различит. Нарочита ипостас одликује га од Оца и Сина. Но и њему припада исто поклоњење и исто слављење. Њиме говораху пророци свети. У просте рибаре Он ули мудрост небеску. Немоћним људима и женама – за Христа мученим – Он даде моћ непобедиву, јачу од смрти.
Дух Свети, животворни, који од Оца исходи, Бог је истинити од Бога истинитог. Он се јављао и дејствовао. Он се јавља и дејствује. Они којима се јавља и у којима дејствује, знају га. Не знају га по суштини; знају га по јављању и дејству.
Вера у Духа Божјега Светога није заснована на слутњи, на мисаоној претпоставци, него на јављеној и доживљеној и посведоченоЈ стварности. Ко год жели постати живи сведок те стварности, мора се пре сваког испитивања тајни небеских потрудити, да очисти срце од греха и окади га молитвом. И јавиће му се Дух Свети, Дух истине и живота, Дух мудрости и радости, Дух слободе и посинаштва. И овај Дух Свети посведочиће духу његовом истинитост свега откривења Христовога: о Богу, о души, о путу спасења, о царству Божјем вечноме. Све онако како је Он посведочио и духу апостола и светих отаца, који саставише Вјерују.
Кроз Господа Исуса, Сина Божјега, дошло је људском роду сазнање о Богу као Светој Тројици. То сазнање Он нам није пружио у виду философског учења, него у виду јављања и дејства како Оца, тако Сина, тако Духа Светога. Та јављања и дејства Бога живога кроз три ипостаси своје јесу стварност. Стварност је јављање Оца гласом на Јордану и на Тавору. Стварност је јављена личност ваплоћеног Сина Божјег, чудесна, и његово деловање, и страдање и васкрсење. Стварност је и јављање и дејствовање Духа Светога у апостолима, у светитељима, у праведницима и у целој Цркви Божјој од почетка до данас. Увек и за вазда: један Бог, један Цар вечни, једна сила, једна слава, једна љубав, једна светлост, једна радост, једна суштина – један Бог.
Ово је вера видовитих, који су управили вид свој ка огњу у даљини. Оно није вера заслепљених и слепих, који једва виде оно што им сунце открива. За видовите ова физичка светлост јесте тамнина кроз коју они ходе као путници кроз ноћ упирући поглед свој ка светлости у даљини. Они путују не скрећући погледа са те велике светлости. Тако је велика та светлост, да им се сав овај свет чини покривен тамом. Иако је велика светлост удаљена, она им осветљава пут у ноћи и загрева срце чудном топлином и радошћу. И они се радују као деца – као деца те велике светлости. И журе к њој као изгнаници у домовину своју. Смело корачају све напред и напред, и не обзиру се. И у радости СВОЈОЈ призивају залуталу и изосталу браћу своју, храбрећи их, тешећи их, и помажући их на путу. С победном песмом они журе све напред и напред: Ено тамо, браћо, тамо је наш Родитељ и Спаситељ и Утешитељ. Светли нам, греје нас, зове нас!
Ово је вера ваша, христоносци, вера видовитих предака ваших. Нека она буде и вера деце ваше с колена на колено, све до краја путовања. Ово је вера опробана, на облачини и на ведрини, вера непостидна, православна, спасоносна. Ваистину, ово је вера образованих људи, оних који носе образ Божји у себи. У Дан Страшнога Суда Христовога они ће се назвати благословеним.
Дух. Утешитељ. Поклоњење.
 
 

 
 

Comments are closed.