ВЕРА ОБРАЗОВАНИХ ЉУДИ 

 

ВЕРА ОБРАЗОВАНИХ ЉУДИ
Тумачење Символа вере
 

 
9. …И КОЈИ ЋЕ ОПЕТ ДОЋИ СА СЛАВОМ ДА СУДИ ЖИВИМА И МРТВИМА КОЈЕГА ЦАРСТВУ НЕЋЕ БИТИ КРАЈА
 
Бдење вам је заповеђено, а бдење је будноћа, стражарење са ишчекивањем. Бдење над самим собом: над својим мислима, жељама и делима – то је строги пропис ваше вере. Будноћа оштри вид духовни, да може видети и распознати добро и зло, и да може знати ко долази у срце и у мисли. Стражењем се одбија непријатељ и пушта пријатељ. Ишчекивање појачава љубав и чисти савест. На кога се то односи ваше највеће ишчекивање? На Љубазнога, на Најљубазнијега. На Онога, чија вас је љубав увела у овај свет, и чија ће вас љубав сусрести у другом свету. Гле, Он је обећао доћи. И душе људске трепере од тог обећања, као љубав што трепери очекујући љубљенога.
То ишчекивање појачава љубав и чисти савест. Стражарите, дакле, јер не знате дана ни часа кад ће син човјечији доћи (Мат. 25, 13). То су Његове речи, речи опомене. Да не будете као пет лудих девојака, које у безбрижности својој бише изненађене и одбачене. Он долази, бдите и стражите!
Он је дошао једном, и поново ће доћи. Први пут је дошао у понижењу, други пут ће доћи у слави. Први пут је дошао као Искупитељ света, други пут ће доћи као Судија света. Разлика између првог и другог доласка Његовог врло је велика. При првом доласку свом Он се задржао на земљи тридесет и три године. Његов други долазак трајаће врло кратко. Јер као што муња излази од истока и показује се до запада, таки ће бити долазак сина човечијега, рекао је Он сам о свом другом доласку (Мат. 24, 27). Тако изненадан и муњевит биће други долазак Господа. Отуда и опомена Његова свим верним: Стражите дакле, јер не знате у који ће час доћи Господ ваш (24, 42). Први пут је Он дошао као трудбени сејач, а други пут ће доћи као хитри вејач. И као што је вејање кратак посао према многим пословима око усева од сејања до вејања, тако ће други долазак Његов, сравњен са првим, бити брз и кратак. О, и изненадан!
Зато је заповеђено бдење, будноћа духа, стражење, ишчекивање.
И славан ће бити други долазак Господа, сав у блеску од славе невиђене. Тада ће се показати знак сина човечијега на небу, и тада ће проплакати сва племена на земљи, и угледаће сина човјечијега гдје иде на облацима небескијем са силом и славом великом. Његов долазак биће, уистини, достојан Цара над царевима. Пред Њим, под Њим и око Њега кретаће се лучезарне војске од ангела. Трубе ће јечати са уста ангела трубоносаца, огањ и пламен ићи ће напред. И послаће анђеле своје с великијем гласом трубнијем, и сабраће изабране његове од четири вјетра, од краја до краја небеса (Мат. 24, 29-31).
Тако Господ о свом поновном доласку. А видовити пророк Његов, кога ни Јевреји не одричу, описује то овако: Пријесто му бијаше као пламен огњени, точкови му као огањ разгорио. Ријека огњена излажаше и тецијаше испред њега, тисућа тисућа служаше му, и десеш шисућа стајаху пред њим; суд отпоче, и књиге се отворише (Дан. 7, 9-10).
Тако пророк Његов, велики и видовити, кога ни Јевреји не одричу. А овако апостол Његов свети: Јер је праведно у Бога да врати муку онима који вас муче; а вама које муче покој с нама кад се покаже Господ Исус с неба с анђелима силе своје, у огњу пламеноме, који ће дати освету онима који не познају Бога и не слушају јеванђеље Господа нашега Исуса Христа; који ће примити муку, погибао вјечну од лица Господњега и од славе његове, кад дође да се прослави у светима својим, и диван да буде у свима који га вјероваше (II Солуњ. 1, 710).
Изненадан ће бити долазак Судије, и биће у сили и слави. А суд његов биће, као што је сам Он прорекао и описао (в. Мат. 25, 31). Разлучиће све људе на десно и на лево као пастир што лучи овце од коза. Онима с десне стране рећи ће праведни Судија: Ходите благословени оца мојега, примите царство које вам је приправљено од постања свијета. А онима с леве стране рећи ће: идите од мене проклети у огањ вјечни приправљени ђаволу и анђелима његовијем. Праведно мерило биће просто и јасно. Оне прве призваће у живот вечни и блаженство, зато вели, јер огладњех, и дасте ми да једем; ожедњех и напојисте ме; гост бијах и примисте ме; го бијах и одјенусте ме; болестан бијах, и обиђосте ме; у тамници бијах, и дођосте к мени. Када га ови благословени упитају, кад га то они видеше у беди и помогоше, одговориће праведени Судија: Заиста вам кажем, кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте.
А оне друге, што на левој страни буду стајали, одагнаће праведни Судија у муке вечне, у огањ приправљен за ћавола и слуге ђаволске. Када га ови неблагословени буду питали, кад га то они видеше у беди и не помогоше. одговориће праведни Судија: Заиста вам кажем, кад не учинисте једном од ове моје мале браће, ни мени не учинисте.
Погледајте, образовани, и видите, како Христос Господ себе истоветује са онима који страдају у овоме свету. Он их милостиво назива малом браћом својом. Зар ћете ви отказати хлеб браћи Христовој? Знајте, да ко њима отказује, Њему отказује. На Суду ће се то објаснити, и Он ће судити по правди.
А кад се Суд оконча, настаће за праведнике царовање без краја и конца. Тада ће праведници засјати као сунце у царству оца својега (Мат. 13, 43). Сва остала царства разориће се, и свака друга власт и сила разбиће се као магла пред сунцем; само ће Његово царство остати, без граница и суседства. Као што је прорекао и видео у визији пророк, кога и Јевреји признају: Власт је његова власт вјечна, која неће проћи, и царство се његово неће расути (Дан. 7, 14). И од самог видљивог неба и земље трајније ће бити царство Његово; јер је речено, да ће небо и земља проћи а царство ће његово остати (Открив. 21, 1).
С таквим блеском и силом и славом и достојанством завршиће се богочовечанска драма, отпочета у хладној пећини Витлејемској. Тако ће расти и узрасти зрно горушично (Мар. 13, 31), и развити се у дрво живота, које ће покрити сав свет видљив и невидљив. Нека се зато веселе душе ваше, праведници, ако штогод страдате за име Исусово и ако сносите понижења за правду његову у овоме животу.
Сваки дан ваше туге, и муке, и понижења, донеће вам векове и векове радости. Јер ћете бити награђени ангелским грађанством у царству његовом. Ко је иоле сличан Исусу у страдању, биће му сличан и у слави. Сузе ваше и ране ваше, сада скривене, биће осветљене сунцем које не залази. Привидни порази ваши ради јеванђеља његовог, биће претворени у торжествену победу, коју неће објављивати људи мастилом него ангели Божји трубном јеком.
Боље је за неправеднике, да дрхте и кају се сада него на Суду. А ви, христоносци, радујте се, што је Месија ваш Судија света. Јер ће по правди судити. Гле, онај исти Исус, коме је Ирод хтео мачем судити у колевци;
кога је Јуда продао за тридесет сребрника;
кога су старешине јеврејске мучиле и биле;
кога је Пилат огласио невиним па на крст распео;
који је у мукама великим на Голготи издахнуо;
који је трећег дана славно васкрснуо из гроба;
који се четрдесет дана узнесао на небеса и сео с десне стране Бога Оца –
тај исти Исус доћи ће опет у сили и слави. Доћи ће као врховни Судија света, да суди свима живим и мртвим. Доћи ће као Цар бесмртни, да отвори царство бесмртно за праведнике. У томе царству праведници ће се сијати као сунце.
Ово је вера праведника, смерних и кротких но неустрашивих на путу правде. Ову веру не могу примити они, чије срце иде за очима. Њу воле они, који знају за величанство Божје и за правду вечиту. Њима је радост мислити о величанству бесмртнога Бога усред мириса смрти свуда око себе. И радост им је чинити правду, окружени неправдом. Узвишеност Божја привлачи их, и красота правде плени их. Они чине правду, но не уздају се у дела своја него у милост Божју. Што су праведнији, то са већим страхом очекују Суд Христов. А неверници зато и творе неправду, што немају страха од Суда Христовога.
Благо онима, који очекују долазак Господа у сили и слави, и помажу малу браћу Христову као да помажу самога Христа.
Благо онима, који у бдењу, и будноћи, и стражењу, и ишчекивању погледају Љубазнога, Најљубазнијега. Дочекаће га, заиста, и сусрешће га попут пет мудрих девојака. И Он ће их увести у Рај, и цароваће с њима вавек.
Није ли ово и ваше вера, христоносци, и вера најправеднијих предака ваших? Нека она буде и вера деце ваше, с колена на колено. Ово је вера непостидна, православна, спасоносна. Заиста, ово је вера истински образованих људи, оних који носе образ Божји у себи. У Дан Суда Христовога они ће се назвати благословеним.
Судија. Суд. Правда.
 
 

 
 

Comments are closed.