NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

 

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE
Komentari i napomene profesora V. N. Iljina
 

 
SVETI I VELIKI PETAK
CARSKI ČASOVI
 
U tumačenju časova Velikog petka (čin Carskih časova), prvi čas i jutrenje obično sjedinjuju sa trećim, šestim i devetim časom, stvarajući na taj način jednu celinu. Time se naglašava osnovni zadatak časova, tj. zadatak. da se kroz bogosluženje proslave sveti časovi koji su sjedinjeni sa delom našeg spasenja.
U najkraćim crtama naglasićemo osnovne bogoslovsko istoriografske osobine časova:
Prvi čas, spomen na osudu Hrista (od strane Kajafe i ostalih) i dovođenje Hrista pred Pilata.
Treći čas, spomen na mučenje koje je Spasitelj pretrpeo u Pilatovom pretorijumu.
Šesti čas, spomen na raspeće Gospoda između dvojice razbojnika; spomen na Njegova stradanja i iskupljenje Adamovog greha.
Deveti čas, spomen na Spasiteljevu smrt, zatim na čudesne događaje koji su propratili taj trenutak i poraz smrti.
Podobno činjenici da je liturgija na Veliki četvrtak centralna liturgija tokom jedne crkvene godine, ako se to posmatra iz ugla što se toga dana čini spomen na ustanovljenje Evharistije, isto tako i Carski časovi Velikog petka nred stavljaju osnovu svih službi časova tokom bogoslužbene godine, jer se oni služe u dan koji im je i dao početak i osveštao ih.
Čin sadašnje službe potiče od svetog Kirila Jerusalimskog (315-386), ali u svojoj osnovi čin projavljuje izuzetnu drevnost. Reformu čina obavlja patrijarh Sofronije Jerusalimskn (+641). Ovom prilikom potrebno je napomenuti i sledeće: Jerma (koji je živeo u 2. veku), spominje petak kao dan posta u spomen na Spasiteljevu smrt,[1] tako da se Velikn petak neretko naziva i Pashom raspeća. To je mnogoznačan naziv sa duboknm smislom, pogotovo ako na umu imamo i reči apostola Pavla, koji je rekao: „Jer i Pasha naša Hristos, žrtvovao se za nas“ (l.Kop. 5,7).
 


 
NAPOMENE:

  1. Pogledati: Jerma, Pastir, 3
Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *