ТУМАЧЕЊЕ БОГОСЛУЖЕЊА СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ И ПАСХЕ

 

ТУМАЧЕЊЕ БОГОСЛУЖЕЊА СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ И ПАСХЕ
Коментари и напомене професора В. Н. Иљина
 

 
ПАСХАЛНА ПОЛУНОЋНИЦА
 
Васкрсење Христово, Празник над празницима, започиње празновање још у вечерњи и литургији свете и Велике суботе, док заслепљујућа светлост Пасхалног јутрења и литургије представљају зенит вечног дана.
По Типику, Великосуботњу литургију је потребно окончати у други час ноћи (негде око 20 часова, по нашем рачунању времена). Типик даље напомиње да се не излази из храма (манастирска пракса), тако да братија остаје да седи на својим местима и узима “по један комад хлеба, по шест смокви или урми и по једну чашу вина”. У току обеда читају се Дела апостолска, и то читање траје до звоњења које казује о почетку Пасхалне полуноћнице (која обично почиње у 23.30).
Што се тиче праксе по парохијским црквама, читање Дела апостолских обично почиње око 20 часова, и у току тог читања бива окупљање верника за предстојеће богослужење.
После Пс. 50, пева се канон Велике суботе.
У току певања полуноћнице бива уношење плаштанице у олтар, и њено полагање на престо (где остаје све до празника Вазнесења Господњег, као знамење четрдесетодневног пребивања Васкрслог Господа на земљи).

Comments are closed.