ТУМАЧЕЊЕ БОГОСЛУЖЕЊА СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ И ПАСХЕ

 

ТУМАЧЕЊЕ БОГОСЛУЖЕЊА СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ И ПАСХЕ
Коментари и напомене професора В. Н. Иљина
 

 
СВЕТИ И ВЕЛИКИ ПЕТАК
ПОВЕЧЕРЈЕ
(ПЛАЧ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ)
 
Основа ове службе је “Канон о распећу Господа и плач Пресвете Богородице”. У манастирима братија ову службу врши по келијама, док у парохијским црквама ова служба обично започиње одмах по окончању вечерње, тако да се дешава да велики број верника целива плаштаницу уз чин ове службе.
У Јеванђељима је мало речено о страдању Пресвете Богородице уз Распетог Спаситеља: “А стајаху код Исусова крста мати Његова, и сестра матере Његове Марија Клеопова, и Марија Магдалина” (Јн. 19, 25). Из следећег стиха поменутог Јеванђеља, можемо видеги колико је туговала Пресвета Богородица, гледајући Господа распетог на крсту. Разумљиво је да су јеванђелисти више пажње усмерили на страдање Спаситеља света, али и кроз оно мало речи које говоре о томе шта се дешавало са Богородицом, лако можемо видети колико је неизмерна Њена туга. Света Црква управо кроз ову службу у многоме разоткрива величину туге Пресвете која је током три часа посматрала муке на крсту које је трпео Њен Син.
Овом приликом навешћемо, по нама, најважнија места из канона повечерја:
 
Прва песма
 
Ирмос: Као по суву путовавши пешкв Израиљ по мору, видећи гонитеља Фараона Где се утапа, клицаше: Певајмо Богу победничку песму.
Тропари: Видевши на Крсту распетог Сина и Господа, Пречиста Дјева кидајући се ридаше Горко, са другим женама наричући, вапијаше.
Видим Те сада, љубљено и мило чедо моје, на Крсту распета, и срце моје Горко се раздире, рече Пресвета. Но реци, Добри, реч слушкињи Teojoj.
 
Слава…
 
Драговољно Сине мој и Творче, на дрвету смрт љуту трпиш, Говораше Дјева, стојећи под крстом са љубљеним Учеником.
 
И сада…
 
Лишена сам сада наде моје, радости и весеља, Сина мога и Господа: Авај мени, кида ми се срце, Пречиста плачући говораше.
 
Трећа песма
 
Ирмос: Нема Светога као што си Tu, Господе Боже мој, Који си. узвисио верне твоје Добри, и утврдио их на камену исповедања твога.
 
Тропар на Слава…
 
Хтедох на руку моју да примим са дрвета Онога кога као Младенца држах; но, авај мени, нико ми Га не даде, Пречиста јаукаше.
 
Четврта песма
 
Тропар на И сада…
 
Видећи Те рањена и без славе, нага на дреету, Чедо моје, срце ми се кида, ридајући као Мати, Дјева нарицаше.
 
Шеста песма
 
Тропар: Гледајући Те мртва, Човекољубче, Који си мртве оживео и све одржаваш, кидам се љуто срцем. Хтела бих с Тобом умрети, Говораше Пречиста, јер не могу дa Те Гледам мртва и бездахна.
 
Седма песма
 
Тропар: Избављајући ме од бола, прими ме сада са собом, Сине мој и Боже мој, да и ја, Владико, сиђем у Ад с Тобом, He остави мене саму, јер не могу више живети, не видећи Тебе, слатку светлост моју.
 
Девета песма
 
Тропар: Од сада радост ме никако неће дотаћи, Непорочна ридајући, Говораше: светлост моја и радост моја у Гроб зађе. Но нећу Њега оставити самог, овде ћу умрети, и с Њим се сахранити.
Душевну рану моју сада исцели, Чедо моје, Пречиста вапијаше плачући. Васкрсни, и утоли мој бол и тугу, јер можеш, Владико, да чиниш све што хоћеш, ако и јеси погребен по својој еољи,
 
Слава…
 
О како се утајио од Тебе бездан милосрђа? Господ тајно рече Матери својој. Јер хотећи да спасем створење моје, изволех да умрем, али и да васкрснем, И Тебе узвеличам, као Бог неба и земље.
 
И сада…
Певам милосрђе твоје, Човекољубче, и клањам се богаству милости твоје, Владико. Јер хотећи да спасеш створење твоје, смрт си примио, рече Пречиста, Но васкрсењем Твојим Спасе, помилуј све нас.

Comments are closed.