NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

 

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE
Komentari i napomene profesora V. N. Iljina
 

 
SVETI I VELIKI UTORAK
 
Ovaj dan posvećen je spomenu na jevanđeljsko kazivanje o deset devojaka (pogl. Mt. 25,1-13), kazivanje koje je na određen način ušlo u osnovu tropara Gle Ženik…
Na jutrenji, posle čitanja Jevanđelja i male jektenije, sledi kondak koji još više naglašava sud nad besplodnom smokvom, tj. simvoličkim izobraženjem onih ljudi koji ne donose (daju) plod vere.
 
Pomisli dušo o času kraja,
i posečenja smokvinog uplaši se,
predan tebi talant trudoljublja obrađuj,
bedna, blistajući i vapijući:
Da ne ostanemo izvan ložnice Hristove.
 
Ovde je, radi izobraženja sudbine nepokajanih grešnika, uzet primer koji se nalazi u Lukinom jevanđelju: „Neko je imao smokvu posađenu u svome vinogradu, i dođe da traži roda na njoj, i ne nađe. Onda reče vinogradaru: Evo tri godine kako dolazim i tražnm roda na ovoj smokvi, i ne nalazim. Poseci je! Zašto zemlju da slabi? A on odgovarajući, reče mu: Gospodaru, ostavi je i ove godine da okopam oko nje i metnem đubrivo. Pa će možda roditi; ako li ne, poseći ćeš je docnije“ (Lk. 13,69).
Obraz ložnice Hristove i priča o talantu, koji se nalaze u Jevanđelju (Mt. 25,1-46; 21,1) koje se ovoga dana čita na liturgiji, vernicima daje tri veoma snažne i upečatljive priče: onu o deset devojaka, onu o talantima i proročanstvo o Sudu, dok završne reči Jevanđelja, tj. reči samog Gospoda, kazuju nam o stradanju: „Znate da će za dva dana biti Pasha i Sin Čovečiji biće predat da se razapne“.
Tri pomenuta simvola koja su nam data kroz Jevanđelje, odnose se na Sud koji očekuje duše ljudi, ali istovremeno oni nagoveštavaju i sva ona poniženja kroz koja će Gospod proći pre raspeća, kao i samu smrt na krstu. Osnova Hristovog učenja jeste ljubav, milosrđe i sve ono šta nazivamo hrišćanskim vrlinama. Talanti su upravo te mogućnosti koje su nam podarene i čijim umnožavanjem hodimo putem zapovesti Gospodnjih. Apostol Jakov o tome kaže sledeće: „Jer će onome biti sud bez milosti koji ne čini milosti, a milost slavi pobedu nad sudom“ (Jak. 2, 13). Ove reči svakome od nas svakodnevno treba da su ia umu, kao i ono šta je zapisano u Sinaksaru (Nedelja o Sudu): „Svima treba da bude poznato da Hristos od nas ne traži samo post i siromaštvo; to je dobro i korisno, ali On od nas traži i još nešto, a to je milostinja i saosećanje sa onima koji stradavaju“.[1]
Upravo na ovoj osnovi autor navedenih reči, a kroz njegova usta i sama sveta Crkva, tumačeći priču o deset devojaka i koristeći se skoro istovetnim izgovorom dve grčke reči: eleon (jelej) i eleos (milosrđe), potvrđuje da jelej, uzet od mudrih djeva, zapravo jesu hrišćanske vrline, tj. ono na šta su zaboravile nemudre djeve.
Sveta Crkva, tumačeći priču o deset devojaka, potvrđuje nam izuzetno važnu istinu o tome da odsustvo milosrđa (tj. dobrote srca), čoveka dovodi u stanje da se unutar njega gace i nestaju i druge vrline, tako da „oni koji nemaju milosrđa pred licem Nebeskog Ženika, ni u čemu nisu drugačiji od bludnika“.[2]
Reč Božija o spasenju kroz činjenje milostinje i svih ostalih hrišćanskih vrlina, od nas zahteva praktičnu realizaciju TIX dobrodetelji u svakodnevnom životu, a upravo na to nas opominje i samoglasna stihira na hvalite:
 
Slušala si, o dušo,
za osudu onoga koji je sakrio talant!
He sakrivaj Reč Božiju,
objavljuj čudesa Njegova,
da bi umnoživši dar,
ušla u radost Gospoda tvoga.
 
 


 
 
NAPOMENE:

  1. Posni triod, list 32.
  2. Pogledati Sinaksar, Veliki utorak, Posni triod, l. 410.

 
 

 
 

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *