NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » O VJERI, NEVJERJU I SUMNJI

O VJERI, NEVJERJU I SUMNJI

 

O VJERI, NEVJERJU I SUMNJI
 

Zaključak
 
U zaključku ću da kažem samo nekoliko riječi.
Ovaj rad ima za cilj, uglavnom, da razjasni jednu, osnovnu ideju: poznanje svega se preživljava neposredno, a ne umom; u tom smislu, razlike između vjere i takozvanog znanja – nema. I jedno i drugo se „spoznaje“ ispočetka tako što se ukazuje povjerenje onima koji „znaju“, a tek potom – sopstvenim iskustvom, drugim riječima – „otkriva se“ onome ko to opaža, preživljava i spoznaje.
Na taj način, uhodana gledišta o nepostižnosti (vjere) za um – otpadaju: u suštini, za um je sve nepostižno, mada je i nesumnjivo, kao fakat koji se prihvata.
Razlika je samo u objektima i organima spoznaje.
Zato uobičajena podjela na „um“ i „srce“ nije tačna, mada se široko upotrebljava. Objašnjenje da to nije tako kod vjernika odstranjuje bolećivost i strah od nadmoćnosti „uma“ nad „vjerom“ i čovjeku donosi mir.
Fakti iz života to potvrđuju.
Meni se čini da je ovakvo shvatanje u bogoslovlju (ili, uopšte, u gnoseologiji vjere i uma) novo, ispravno i korisno za obje strane: jedne tješi, druge smiruje.
Mnogogodišnje naše iskustvo – više od 50 godina – daje nam dovoljno osnova da budemo uvjereni u istinitost takvih pogleda.
One, pak, koji ne vjeruju – u to nećeš ubijediti; ipak, tu dejstvuje – ne „um“, ne znanje, nego psihologija ljudi – ili, drugim riječima, naša volja, volja koja ne želi da prihvati istinu.
„Od srca potiču pomisli“, – rekao je Sam GOSPOD.
A za svaku spoznaju može se reći: ona potiče od bitija.
 
M. VENIAMIN
 
1934.-1935.
1955. – 5/18 jula
 


 
Tekst knjige mitropolita Veniamina „O vjeri, nevjerju i sumnji“ štampa se prema primjerku, otkucanom pisaćom mašinom, koji se čuva u biblioteci Moskovske Duhovne Akademije.
Citati iz Svetog Pisma provjereni su prema izdanju Biblije koju je 1990. godine izdalo Izdavačko Odjeljenje Moskovske Patrijaršije.
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *