NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » NE OSTAVLJAJ BOŽANSTVENU MOLITVU

NE OSTAVLJAJ BOŽANSTVENU MOLITVU

 
NE OSTAVLJAJ BOŽANSTVENU MOLITVU
(Sveti Optinski Starci o Isusovoj molitvi)

 
PREPODOBNI AMVROSIJE
 
Držite se smirenja (Razmišljanja o molitvi)
 
U rukopisnom nasleđu prepodobnog Amvrosija Optinskog (člancima, pismima, kelejnim zapisima), sačuvalo se mnogo kazivanja velikog starca o najglavnijem monaškom delanju – o molitvi – i posebno o Isusovoj molitvi.
Pri pažljivom tumačenju te duhovne riznice mudrog Optinskog ave, ubeđujem se u tome, da sva njegova „sižea“ kao da ističu jedan iz drugog, dopunjuju se novim podrobnostima, tematski, međusobno povezanim.
I ako se rasporede ovi dragoceni baćuškini zapisi u određenom redosledu, to, oni dobijaju izgled u potpunosti završenog dela, po formi i pedantnosti misli savršenog, koje je sazdano u žanru asketskih razmišljanja.
Posledujmo za našim Starcem – i po njegovim divnim redovima, kao po stepenicama lestvice duhovnog uzlaženja! Bog daje molitvu, onome, koji se moli…“
 
* * *
 
Molitva je stvar takva da proživevši u manastiru nekoliko godina, nećeš naučiti da se moliš onako kako treba. Molitva svakog treba da bude saobrezna sa njegovim moćima, mora biti smerna i razumna. Molitva, bez očišćenja pomisli i bez podnošenja patnji ne može da se vrši. Mada se povremeno i daju molitvena dejstva, ali, zbog nedostatka ljubavi i smirenja i trpljenja – brzo se oduzimaju.
Od usmene molitve niko nije padao u prelest, a srdačnu molitvu tvotiti bez nastavljenja (upućivanja), opasno je. Takva molitva zahteva upućivanje, negnjevljivost, ćutanje i smireno samoukoravanje u svakom neprijatnom slučaju. Način molitve sa viđenjem i uznošenjem uma na nebo, mogu da upotrebljavaju samo bestrasni, dugim vremenom i podvigom, koji su smirenjm i pomoću Božjom, očistili sebe od primesa strasti. A, za početnike i nemoćne, to je veoma opasno i dovodi do prelesti vražje. Pišeš nešto o visokom, o „unutrašnjem poučavanju“, o umnoj molitvi, da ona kod tebe sama sobom deluje i na vreme! To nešto ne liči na pravo delanje i predskazuje više opasnost, nego uspeh duhovni. Naša duhovna mera je još uvek mala…
Izgubivši molitvu srdačnu, ti si ostala kao bez oružja. U svim tvojim iskušenjima i u svim neobičnim dejstvima, koja ti se dešavaju, ti ne smeš ostavljati molitvu. Ako ne možeš da se moliš srdačnom molitvom, moli se umnom, ili ustima – bilo kako moli se samo ne ostavljaj molitvu.
Pri postriženju govori se da postriženi mora uvek da ima ime Gospoda Isusa u umu i srcu, u mislima i u ustima. A plod istinske molitve jeste smirenje i ljubav prema bližnjemu.
Do nas je došao rukopis, gde se pokazuje prost način, kako usvojiti molitvu usmenu, umnu i srdačnu – nekog seljaka Orlovske Gubernije, koji je tome naučen od nekog nepoznatog starca. Rukopis, ili zapis tog seljaka datira se 1855. godinom. Kratko vreme pre toga, mi smo slušali od pokojnog našeg starca, baćuške, oca Makarija, da je kod njega dolazio jedan mirjanin, radi dobijanja saveta, pričao našem starcu razna stanja molitve, a imao je tako visok stepen molitve, da je baćuška otac Makarije bio u nedoumici šta da mu odgovori – i mogao je samo da mu kaže:
„Držite se smirenja“,
„Držite se smirenja“.
 
I posle je sa udivljenjem o tome govorio.
Neprijatelj našeg spasenja ne ustaje i protiv jedne vrline, kao protiv molitve, a naročito protiv umne i srdačne molitve, svim načinima goni čoveka na gnev i na akciju protiv drugih, koji po svom nerazumevanju, a takođe po nagovoru vražjem ometaju nas da vodimo pažlivi život.
Jedan brat je pitao drugoga: „Ko te je naučio molitvi Isusovoj?“
Ovaj odgovori: „Demoni.“ „Kako demoni?“
„Tako, oni uznemiravaju mene grehovnim pomislima, a ja sam neprestano tvorio molitvu, tako sam i privikao“
Tako i ti. Ma šta da ti govore pomisli, ti svoj posao radi: moli se!
Jedan bogoljubitelj imao je papagaja, koji je stalno slušajući molitvu domaćinovu: „Gospode Isuse Sine Božji, pomiluj me grešnog“ – i sam navikao da je ponavlja. Jedanput je u vreme leta izleteo kroz otvoren prozor na ulicu i tu je na njega naleteo jastreb, ali, papagaj, po navici, u strahu, progovorio je molitvu Isusovu i odmahje jastreb odleteo od njega. Znači, čak bezsaznajno izgovorena molitva, poslužila je za spasenje od preteće nesreće.
 
* * *
 
Srdačna molitva potrebuje nastavnika. Uostalom ko od početka prohodi (vrši) pravilno usmenu molitvu, uključujući um u reči molitve Isusove, a zatim bude vršio pravilno i umnu molitvu sa smirenjm, držeći pažnju uma u grudima – to će vremenom, i bez nastavnika, kod nekih umna molitva preći u srdačnu.
Uostalom ko ne prohodi, mora da se zadovolji usmenom i umnom. Pre nekoliko godina, došla je u Optinu jedna molitvenica, koJa se zanimala molitvom Isusovom više od 30 godina. Ona je govorila: ja ne znam gde je kod mene srce, ali, dešava se da kada govorim molitvu Isusovu, ja se nalazim u takvom stanju, da sve moje kosti govore: „Gospode ko je sličan Tebi!“
Šta je umna molitva? To je teško delo – sve će polomiti. Za molitvu se staraj koliko možeš – eto tebi mač duhovni! Učitelj molitve je sam – Bog.
Molitva sa imenom Isusa Hrista jeste zapovest samoga Hrista. Pri postrigu za monaštvo daje se zavet za molitvu Isusovu. Saglasno tome, monah mora da ima Isusovo ime uvek u ustima, u umu i u srcu, i da sav svoj život ispuni molitvom Isusovom.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *