МОЛИТЕ СЕ НЕПРЕСТАНО!

 

МОЛИТЕ СЕ НЕПРЕСТАНО!
Избор из дела

 

 
УВОДНА РЕЧ ИЗДАВАЧА
 
Молитва је дисање душе. Значи да свако од нас, ако се не моли, дави душу своју. Душа, као нематеријална твар, може се давити цео живот, а да погине тек по исходу из тела. И, човек може живети и стотину година до тада – наизглед несметано. Тек по исходу душе из тела, наступа вечна смрт.
Вечна смрт је тешко замислива данашњем човеку. Ми живимо у уобразиљи да нема вечне смрти, или ако је има, да она значи потпуно непостојање, нестанак. Међутим, као што постоји вечни живот у Царству Господа Бога нашег Исуса Христа, тако постоји и вечна смрт – обитавање у царству греха, у паклу. Наша навикнутост на грех не дозвољава нам да видимо сву његову погубност.
Приласком Цркви, која је Тело Господње, човек почиње да улази и у Царство Божије. Кроз молитве, током Служби, наш дух, наша душа, долази у директан додир са Духом Светим, што значи – са Богом! Причешћујући се, ми се са Богом сједињујуемо а, сједињујући се са њим, добијамо на дар полако и неке особине Божије – вечни живот, вечну истину, вечну љубав … Дуг је то и спор процес, али је то и једини пут ка Богу, све остало су људске измишљотине; само је Откровење истинити, јер се сам Бог кроз Свето Писмо и Свето Предање објавио људима.
Да бисмо живели у Цркви, животом Цркве, потребно је и неопходно да, уз молитве које произносимо заједно, на Службама Божијим, вршимо молитве и сами, а такођер и заједничке, породичне молитве. У ту сврху је добро поседовати молитвеник, какав је објављен у издању Светог Архијерејског Синода С.П.Ц., у издању Светигоре и сл. Са обзиром на то да нам је заповеђено: “Молите се непрестано”, у договору са духовником је корисно одредити молитвено правило (јутарње, вечерње, пре и после обеда …) и начин узношења молитви током дана, у свакој прилици. Без благослова духовника узношење молитви може да не буде спасоносно, на против, може бити на осуду; ми сами не можемо знати своје границе, посебно је почетницима тешко да се правилно одреде према молитви, као и према свему другоме у Цркви. Ни особе које поседују веће искуство у Црквеном животу не одређују сами ни молитвено правило, ни време причешћивања, нити било шта што је битно за спасење…
Књига коју сте почели да читате је приручник; помаже у продубљивању свести о суштини молитве и о неким, условно речено, техникама произношења молитве. Већим делом посвећена је Исусовој молитви, коју произносимо сами, у свако доба. Често, обраћа се монасима, али је веома корисна и за свакога ко жели да живи у заједници са Богом, за свакога ко тежи спасењу.
Нека нас Господ Бог наш, Исус Христос, приведе спасењу по милости Својој!

One Comment

  1. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    OBOŽAVAM VASU STRANICU I NEMOGU JE PRESTATI ČITATI
    TOLIKO JE BOGATA I MNOGO MI POMAŽE U MOM DUHOVNOM RASTU