SRPSKE SLAVE I VERSKI OBIČAJI

 

SRPSKE SLAVE


 
SVETI SIMEON BOGOPRIMAC
16.februar
 
U vreme cara Ptolomeja Filadelfa svetitelj Simeon je, kao jedan od znamenite sedamdesetorice, izabran da prevede Bibliju sa jevrejskog na grčki jezik. Radio je savesno svoj posao, ali kad je prevodio proroka Isaiju zbunio se od reči „djeva će zatrudnjeti i rodiće sina“, i odlučio da napiše „mlada žena“. U tom trenutku javio se Simeonu anđeo Božji i objasnio mu da je proročanstvo istinito i da će se u njega uveriti jer, po Božjoj volji, neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od devojke.
Obradovan ovim glasom sa neba, pravedni Simeon ostavio je proročanstvo neizmenjeno i zahvalio Bogu što će videti Obećanoga. Kada je Deva sa Mladencem došla u hram jerusalimski Duh Božji javio je Simeonu srećni događaj. Radosni starac uzeo je Hrista u ruke, a potom zamolio Boga da ga srećnog, otpusti iz ovog života. Ubrzo zatim izdahnuo je sveti Simeon, i ovaj pravedni starac smatra se i danas zaštitnikom male dece.

4 komentar(a)

 1. Ljupka Dimitrovska

  Igumanija manastira Vavedenje u Beogradu, na instagramu veli da postoji pravilo, prema kojem se jaja upravo na Veliki Petak NE farbaju. Dalje ne kaže koje je to tačno pravilo pa Vas molim da razrešite ovu nedoumicu, s obzirom na to da svi čitav život jaja farbamo na Veliki Petak. Hvala.

 2. Da li neko moze da mi objasni zasto se vece pre Svetog Vasilija slavi kao srpska nova godina
  Po meni Srpska Nova godina ne postoji vec je to nesto sto su Srbi izmislili

 3. Može li tačnije pojašnjenje, zašto ovaj dan nazivamo i Ivanjdanom?
  Blagodarim.

 4. Daliborka

  Imam pitanje sin mi napunio godinu dana usao u drugu godinu sad cujem od svekrva da mi nece niko krstiti dete jer mora da je neparan broj znaci da cekam 3.rodjendan al imala zelju sad u drugoj godini jer sad tek smo u mogucnosti nazalost nije mi se ispunilo zelja do 40 dana molim odgovora jer nezelim da gresim

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *