ПРВИ ЗАКОН БОЖИЈИ

 

ПРВИ ЗАКОН БОЖИЈИ
 

 
Прва заповест: Ја сам Господ Бог твој и немој имати других богова уза ме
 
Ово значи:
Један је Бог, и нема других богова сем њега једног. Он је Свевишњи, Свемоћни, Свемудри, Сведобри Бог. Од њега долазе сва створења, њиме живе и к њему се враћају. Он је свети, крепки и бесмртни Бог. Он је непокретан, миран, без почетка и без краја, без нужде и без недовољства. О њему висе сви безбројни светови, и сви се окрећу око њега. Он почива у средишту као непокретна осовина у точку. Осовина стоји и држи, а точак се окреће. У Богу је сва моћ, и нема моћи ван Божје. И моћ светлости, и воде и ваздуха, и камена, јесте Божја моћ. Моћ, којом мрав мили, и риба плива, и тица лети, јесте Божја моћ. Моћ семена да расте, и траве да дише, и човека да живи, јесте Божја моћ. Чак и моћ ђавола позајмљена је од Бога, позајмљена и на зло употребљена, као што луд може да позајми огња у ковача да се огреје, па саспе огањ себи у недра. Сва моћ је својина Божја, и сва створења позајмљују своју моћ од Бога. Бог свакоме позајмљује колико хоће и узима натраг када хоће. Зато кад тражиш моћи, тражи је само од Бога, јер Бог је извор живе и страшне моћи, и ван тога извора других нема. Овако се моли Богу:
– Боже Господе, непресушни и једини изворе моћи, обдари мене слабога са више моћи, да бих ти више могао служити. И дај ми мудрости, Боже, да дану моћ не употребим на зло но на добро своје и својих ближњих, а на велику славу твоју. Амин.
Па онда, у Богу је сва мудрост, и нема мудрости нити има знања и најмањега ван Бога. Свакој створеној ствари Бог је позајмио нешто од своје мудрости. Зато не мисли, брате, да је Бог дао мудрост само човеку, јер ћеш погрешити. Мудрости има и во и коњ, и пчела и мува, и ласта и рода, и дрво и камен, и вода и ваздух, и. ватра и ветар. У свему има Божје мудрости, и ништа не би могло постојати без имало мудрости. По мудрости Божјој во се пари у одређено време, и коњ наслути опасност, и пчела прави саће, и мува предосећа кишу, и ласта плете гнездо, и рода зна за свој пород, и дрво уме да расте, и камен уме да ћути и кристалише се, и вода зна да тече низ брдо и да лети у облацима, и ватра да гори и светли и да спава закључана у сваку ствар, и ветар зна да ходи својим одређеним путевима и доноси чистоћу нечистоћи и здравље болести, и етар зна све што постоји измећу звезда и на звездама. Заиста, нико нема своје сопствене мудрости, коју је он створио или родио из себе, него сва мудрост извире из једног Јединог извора свуколике мудрости. А тај извор је у Богу. Зато кад тражиш мудрости, тражи је само у Богу, јер Бог је извор живе и страшне мудрости, и ван тога извора других нема. Овако се, дакле, моли Богу:
– Свемудри, Свезнајући Господе Боже, обдари мене маломудрог са више живе мудрости твоје, да бих ти више умео служити. И руководи ме, Господе, да дато ми знање не употрбим на зло, као Сатана, но на добро своје и својих ближњих, а на велику славу твоју. Амин.
Па онда, у Богу је сва доброта. Зато и Христос вели, да нико није добар осим једино Бог. Његова доброта укључује његову милост, трпљивост и опраштање према грешницима. Своју доброту Бог је позајмио сваком свом створењу. Зато у сваком Божјем створењу има и Божје доброте. Чак и у ђаволу има Божје доброте, по којој ћаво жели себи добра а не зла, но по глупости својој мисли, да ће злом доћи до добра, то јест да ће чинећи зло свима Божјим створењима, учинити себи добро. О, колико је доброте Божје у сваком Божјем створењу! У камену, у биљци, у животињи, у огњу, у води, у ваздуху, у етру! Сва та доброта позајмљена је од Бога, непресушног и безданог и страшног извора свуколике доброте. Зато, кад желиш више доброте, не ишти је нигде до у Бога. Јер само је Бог има и на претек. Овако се, дакле, моли: – Сведобри, Свемилостиви, Светрпељиви Боже, обдари мене злога са више твоје доброте, да бих се од твоје доброте зарадовао и засјао, те да бих ти више и боље могао служити. Поведи ме и одржи, Господе, да доброту своју не бих на зло упутио, као Сатана, но на срећу и радост и обасјање своје и свих бића твојих, с којима у суседству живим.
И тако Бог је бесконачна Моћ, бесконачна Мудрост, бесконачна Доброта. Моћ. Мудрост и Доброта – Отац, Син и Дух Свети, три лица нераздељиво и вечито сједињена. По образу и подобију овога светога тројединства створено је све што је створено, и живи све што живи, и постоји све што постоји. Ко одрекне једно од овога трога, тај се сурвава у пакао страдања и ужаса, и уписује у војску Сатанину. Ко одрекне – или коме се одрекне – Отац, тај постаје богаљ са самим Сином и Духом. Ко одрекне – или коме се одрекне – Син, тај постаје богаљ са самим Оцем и Духом. Ко одрекне – или коме се одрекне Дух, тај постаје богаљ са самим Оцем и Сином. Ко одрекне – или коме се одрекне – двоје од трога, тај постаје двоструки богаљ. А ко одрекне – или коме се одрекне – све троје, тај се брише из постојећих бића и изравнава се се оним што никад није ни постојало. Зато и вапије цар Давид: безумник рече у срцу своме: нема Бога! А страшније је, браћо, одрећи се Духа Светог него ли Оца и Сина. Јер опростити се може човеку и немање моћи и немање мудрости, но немање доброте никада се не може опростити, ни овога ни онога света.
И немој имати других богова осим мене, заповеда Господ.
Нашта ће ти други богови, ако имаш Господа Бога Саваота? Чим имаш два бога, знај, један од њих је ђаво. А ти не можеш служити и Богу и ђаволу, као што не може један во орати две њиве у исто време, и као што не може Једна свећа светлети у две куће у исто време. Не требају волу два домаћина, јер ће га растрзати; нити гори требају два сунца; јер ће је сагорети; нити мраву требају две капи воде, јер ће га утопити; нити детету требају две мајке, јер неће имати ниједне. Не требају ни теби два бога, јер нећеш бити богатији но сиромашнији. И не требају ти три бога, јер нећеш бити сигурнији но несигурнији. И не требају ти четири бога, јер нећеш бити храбрији но плашљивији. И не треба ти стотину богова, јер нећеш бити веселији но жалоснији. Јер што више богова, све слабији богови и све тање свеће. И ако имаш богова колико и људи, богови твоји биће слабији од људи. И ако их имаш колико мрави, богови твоји биће слаби као и мрави. Заиста, толики и такви богови не би били низашто до за метлу да се одгрну с прага дома твога. А ти остај сам са твојим једним Господом Саваотом, у кога је сва моћ, сва мудрост и сва доброта, неподељена, неисцрпна, бесконачна. Њега јединог поштуј, њему се клањај и њега се бој. А кад му се молиш, моли му се овако:
– Господе Боже, ти можеш имати безбројно много створења, но створења твоја не могу имати више од тебе јединога Бога свога. Разагнај, Боже драги, све моје ружне мисли и снове о другим боговима као што снажан ветар разгони отровни рој мува. Очисти моју душу, осветли је, рашири је, Боже, и настани се ти једини у њој као цар у својој палати. То ће мене подићи, оснажити, уљудити, поправити и освежити. Слава ти и хвала, једини истинити Боже, који се уздижеш над свима лажним божанствима као висока гора над сенкама у бари. Амин.

Comments are closed.