ПРВИ ЗАКОН БОЖИЈИ

 

ПРВИ ЗАКОН БОЖИЈИ
 

 
ПРВИ ЗАКОН БОЖЈИ
 
Ово је закон, који даде Господ Бог Саваот народу Израиљском преко великог свог изабраника и пророка Мојсеја на Гори Синајској:
1. Ја сам Господ Бог твој и немој имати других богова уза ме.
2. Не обожавај никакав лик резан нити икакву слику од онога, што је горе на небу, или доле на земљи, или у води и испод земље.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога својега. Јер неће бити прав пред Господом, ко узме име његово узалуд.
4. Шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је дан одмора, који је Господ Бог посветио. Посвети и ти седми дан Господу Богу своме.
5. Поштуј оца свога и матер своју, да би те Бог благословио, и да би дуго поживео на земљи.
6. Не убиј.
7. Не прељуби.
8. Не укради.
9. Не сведочи лажно.
10. Не пожели куће ближњега својега; не пожели жене ближњега својега; ни слуге његовог, ни слушкиње његове, ни вола његова, ни магарца његова, нити ишта што је ближњега твојега.
 
* * * * *
 
Ово је први закон Божји, без кога се не може спасти ни народ израиљски, ни народ руски, ни народ енглески, ни народ кинески, ни народ српски, нити иједан народ на земљи.
Заиста, кратак је овај закон, али њиме је много речено свакоме ономе ко уме да мисли и ко тражи спасења души својој.
Сваки онај, ко не усвоји душом овај први Божји закон, не може прићи Христу ни Христовом закону. Јер ко се не научи пливати у плићаку, не сме се пуштати на дубину; утопиће се. И ко најпре не научи корачати, не сме трчати; пашће и сломиће се. И ко најпре не научи рачунати с јединицама, неће никад моћи рачунати с хиљадама. И ко најпре не научи да сриче, неће никад научити да течно говори и чита. И ко прво не подигне темељ кући, узалуд ће се трудити да подигне кров и кубета.
И још једном: ко не испуни закон Мојсијев, узалуд ће куцати на дворац Христов, Христос му неће отворити врата.
А ево, браћо, шта све казује и значи овај први Божији закон, кад се изближе размотри и кад се дубље о њему размисли.

Comments are closed.