Poziv na saborno moljenje za Srbiju

Nema se više kud. Uzimaju nam zemlju, deo po deo, uzimaju nam dušu, smeju nam se u lice i raduju se našoj nesreći. Srbija je na ivici propasti, srpski narod se gasi i nestaje. Uniženi smo, satrveni, obuzeti beznađem. A u svima nama tuga i bol zbog bezizlaza u kojem se nalazimo. Mereno ljudskim i ovozemaljskim merilima, nema nam pomoći. To nam mnogi žele, a i mi smo se sa tom mišlju svikli. Može li, ipak, biti drugačije? Verujemo da može: ako sav bol i jad koji osećamo i sa kojim ne znamo šta bismo, ako ga pretočimo u pokajanje i molitvu ka Gospodu, ako od Njega zaištemo spasenje – dobićemo ga. Jer Hristos nam dovikuje: „Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se. Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvara mu se.“ I uverava nas: „Zaista vam kažem, ako se dvoje od vas slože na zemlji u bilo kojoj stvari za koju se uzmole, daće im Otac moj koji je na nebesima. Jer gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onde sam i Ja među njima.“ A to je i iskustvo Crkve, koju nam potvrđuju i mnogi sveti kroz istoriju. Evo reči dvojice velikih ruskih svetitelja 20. veka, koji svedoče o snazi saborne molitve. Sveti Jovan Kronštatski: „Crkva, kada se zajedno moli, jeste velika sila Božja, koja pobeđuje pukove demonske i može od Gospoda isprositi svaki dar savršeni, svaku pomoć, svako zastupništvo, izbavljenje, spasenje. Od naših pojedinačnih molitava, kojima se mi molimo samo za sebe, Gospod više voli i sluša one molitve koje proiznosimo zajedno, svi za sve.“ Sveti Serafim Viricki: „Ako bi makar i na kratko, ali u isto vreme, zajedno, svi ruski ljudi pali na kolena i iz dubine duše zavapili ka Gospodu i Majci Božjoj za spasenje otadžbine od satanskog ropstva, Gospod bi pokazao čudo svoga izbavljenja i razvejao bi satanski mrak koji je pritisnuo Rusiju i naš narod.“

Obratimo se zato i mi Gospodu s verom, nadom i ljubavlju, u pokajanju, eda bi se Srbija i srpski narod izbavili od zala koja nam u raznim oblicima kobno prete, a najkobnije na Kosovu i Metohiji. Budimo tvrdo uvereni da Bog hoće i može da nam pomogne, ali mora imati kome: moramo i mi to želeti svim srcem i biti uporni i istrajni u moljenju. Ako se budemo molili tek reda radi, da „ispunimo obavezu“, neće nas Gospod uslišiti. Ako se, pak, budemo molili iz dubine duše, s puno ljubavi i žarkom željom, kao što se moli majka pored postelje svog na smrt bolesnog deteta – dobićemo pomoć i izbavljenje. To je stav, to je odlučnost, to je žrtva koju od nas očekuje Gospod i svi naši preci. Oni sveti preci koji su bili spremni da za svoju otadžbinu i svoj rod žrtvuju sve, uključujući i život. Budimo bar donekle nalik njima.

Pozivamo vas, draga braćo i sestre, da svakog dana, svi zajedno, svako u svom domu, čitamo „Molitveno pravilo za spas srpskog naroda“:

https://svetosavlje.org/molitveno-pravilo-za-spas-srpskog-naroda-osobito-na-kosovu-i-metohiji/

Ovo Pravilo ćemo čitati u dva termina: u 7 sati ujutru i u 21 sat uveče po srpskom vremenu, a svako će se pridružiti kad bude mogao – ili u oba termina ili samo u jednom od njih.

Kao što piše i na kraju tog Pravila, ko ima još snage i volje, a verujemo da će takvih biti ne malo, može da nastavi da se moli i na drugi način, možda najlakše na brojanice: „Gospode (ili Presveta Bogorodice), spasi srpski narod i srpske zemlje od svakog zla.“

Napominjemo da cilj ovog molitvenog sabiranja nije da se njime zamene ili isključe hramovna bogosluženja i molitvoslovlja (molebani i akatisti), već je to posledica trenutne molitvene utihnulosti u našoj Crkvi, s jedne strane, i ogromne potrebe da svi zajedno zavapimo pred Gospodom za naše spasenje. Ne sumnjamo da će sveštenonačalije naše Crkve naći prikladan bogoslužbeno-molitveni okvir kojim će odgovoriti na dvig naroda Božjeg i povesti ga u duhovni boj do pobede nad vidljivim i nevidljivim neprijateljima.

Gospode, pomiluj i spasi Srbiju i srpski narod molitvama Presvete Bogorodice, svetoga Save i svih svetih u rodu srpskom prosijavših. Amin.

 

Ključne reči:

14 komentar(a)

 1. Vreme je za veliko otrežnjenje.Mi Srbi moramo da se povežemo molitvama,i da ne ispuštamo brojanicu.Carstvo je Nebesko uvek i do vijeka.Ako nemamo svoje Nebo izgubiđemo i zemlju.Jer ovo je takva okupacija da ne sme ni da se kaže da je okupacija.Zato sve što je kršteno u Srbiji neka živi molitveno i Jevanđelskim vrlinama.Da nas smrt ne zatekne u padu,Rado pristajem na ovo molitveno pravilo i održaću ga a nadam se da ćete i i vi ostali Svetosavci biti složno na molitvi u 7 i u 21 .Apelujem da se što manje priča preko mobilnog i uopšte već da se sabiramo molitveno i da se ćuti i dela.Uopšte nije naivna situacija ali da se srce vaše ne plaši i svedočite istinu .Ako se celo Pravoslavlje vrati Hristu Bogu koji nagrađuje one koji ga traže a za Krst Hristov i slobodu od greha ,neprijatelj koji je samo kazna za naše abortuse i bogohuljenja i razvrat i ekumenizam ,taj neprijatelj će biti poražen .Daj Bože Amin

 2. I da ne zaboravimo našu braću Srbe muslimane i Srbe katolike

  • Niko ih nije zaboravio, već su oni zaboravili Srbe Prvoslavne,
   baš kao što je i bludini sin zaboravio da ima Oca i Njemu Pravoslavno/pravovernog sina.
   Kada se budu setili, vratiće se Ocu i Njegovom Pravoslavnom sinu, i svi će biti jedno u
   Hristu Isusu.
   A, dotle moramo biti strpljivi i sačekati ih da se sete otkuda su i kome treba da se vrate.

   Dragan Slavnić

 3. „PRIČEŠĆE

  Najlepši je dan kad je pričešće,
  tada nam srce lupa jače,
  o kada bi moglo biti češće,
  kad ga se prisjetim, duša mi plače.

  Za nas je Pričešće slovo crveno,
  njemu se raduje duša i tijelo,
  oko bez sjaja umirno, sneno,
  njemu se raduje biće nam cijelo.

  I svaki iščekuje taj dan rado,
  o njemu sniva, njemu žudi,
  kad Gospod pričešćuje svoje stado
  i gleda je li preostalo ljudi.

  Iskrenih vjernika Njegove vjere
  i da li poste, da li se mole,
  da li u životu imaju mjere,
  da li ga se boje, da li ga vole?!

  Daje im krv i tijelo svoje
  oprašta grijehe za život ceo
  onima što se kaju, što ga se boje,
  onima što su Gospoda deo.

  Svaki se od nas danima sprema,
  moli se, posti, metanije pravi,
  bez Boga izlaza nikome nema
  i svaki od nas Gospoda slavi.

  Ovu tamnicu tuge i zla,
  u manastir smo pretvorili
  pravoslavni pravi,
  uz nas je Svevišnjeg sila sva,
  Gospodu se molimo, On se slavi!

  Danas nam otac Bilbija stiže,
  daće nam Pričešće, moliti se s nama,
  danas će nam Gospod biti najbliže,
  iz duše i srca nestaće tama.

  Na nas će prizvati Svetoga Duha,
  da sa nama bude i da nas snaži,
  daće nam po parče osveštanog kruha,
  od Boga niko nije nam draži.

  Otac nas Voja beskrajno voli
  i suze zbog nas često lije,
  za svakog od nas godinama se moli,
  za nas bi dao oči obadvije.

  Spali i grijehe moje ognjem svojim,
  ispuni me radošću Gospode Hriste,
  jer Tebe jedinog se Gospode bojim,
  i daj mi krvi Svoje prečiste!

  Nikad se tako živjelo nije,
  životom uzornim, životom Hrista,
  nikad, od kad nas sunce grije,

  u našim dušama samo Hristos blista!“

  General RS Zdravko Tolimir,
  jedan od Srba osuđenih u Hagu

  Dragan Slavnić

 4. Marko Stupar

  Krajnje je vreme da dođe do pomirbe sa Markom Radosavljevićem negdanjim Artemijem, makar bio sumnjive vere sada, bar dok nije zagazio skroz u etnofiletizam, ali je očigledno prvi na vreme zauzeo nacionalni kurs.

 5. Ko je dao blagoslov za ovo molitvoslovlje?

 6. Starac Tadej Vitovnički:

  “Za Cara Slave,
  za Oca Nebeskog,
  mi borbu vodimo,
  zlo da pokorimo!“

  Dragan Slavnić

 7. Pomaže Bog. Sve je to lepo što vi kažete, ali hajde mi prvo da krenemo od početka, da ne preskačemo stvari. Borba protiv ekumenizma, očuvanje svoje vere Pravoslavne je ključna stvar u ova teška vremena. Tu pokažimo hrabrost i odlučnost. Jer ako se tu ne ogradimo od jeretika, mislim da nam ništa neće vredeti ostale stvari. Pratimo put koji su nam ostavili Sveti oci i ne brinimo previše. Sve ovo što nam se dešava nije slučajno. Da nam je vrh SPC dobar, tj. da mnogi od njih ne rade razne ekumenističke, nepobožne stvari… bilo bi nam sigurno bolje, ali… međutim koliko zlo bilo zlo, dobro će na kraju da pobedi. Crkva Hristova će na kraju trijumfovati. Ali to ne znači da treba da budemo mlaki. Prst na čelo braćo i sestre i budimo hrabri. Nema predaje! Slava Bogu na svemu.

 8. Milan Toplica

  Amin !

 9. Zaklina

  Dobar dan ,postovani ,Dali treba uvek ispovest pred pricest.Ispovedala sam se u prvojj nedelji petrovskog posta ,Dali treba i zadnju.Svako dobro.

 10. U molitveno pravilo mogli bi se uključiti i stihovi:
  “BLAGOSLOV KNEZA LAZARA OBILIĆIMA
  /KNEŽEV BLAGOSLOV/:

  Kad Lazaru sitna knjiga dođe,
  Knjigu gleda, u Boga se nada.
  Da je kome poslušati sada
  Kako kneže Srbe blagosilja:
  ‘Ko je Srbin i srbskoga roda,
  I od srbske krvi i koljena,
  Te dolazi na boj na Kosovo: .
  Bog mu svakog dobra podario,
  A od ruke da mu rodno bude
  I u polju bjelica pšenica,
  I u brdu vinova lozica
  Blaga imo za svakog koljena!
  U kući mu sva zdrava dječica,
  Svako muško – junak do junaka,
  Svako žensko – dična srbska majka.
  Potomstvo mu ime pronosilo,
  Pronosilo, njim se ponosilo,
  Sve dok je svijeta i vijeka!
  Poglavari, vođe i knezovi,
  Svi junaci, srbski vitezovi,
  Čast i slava nek vas uvijek prate
  Koji Srbsko carstvo sačuvate’“

  Ovo može i uz gusle, pa plasirati preko
  društvenih mreža – YOU TUBE…

  Dragan Slavnić

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *