Позив на саборно мољење за Србију

Нема се више куд. Узимају нам земљу, део по део, узимају нам душу, смеју нам се у лице и радују се нашој несрећи. Србија је на ивици пропасти, српски народ се гаси и нестаје. Унижени смо, сатрвени, обузети безнађем. А у свима нама туга и бол због безизлаза у којем се налазимо. Мерено људским и овоземаљским мерилима, нема нам помоћи. То нам многи желе, а и ми смо се са том мишљу свикли. Може ли, ипак, бити другачије? Верујемо да може: ако сав бол и јад који осећамо и са којим не знамо шта бисмо, ако га преточимо у покајање и молитву ка Господу, ако од Њега заиштемо спасење – добићемо га. Јер Христос нам довикује: „Иштите и даће вам се: тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвара му се.” И уверава нас: „Заиста вам кажем, ако се двоје од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле, даће им Отац мој који је на небесима. Јер где су два или три сабрана у име моје, онде сам и Ја међу њима.” А то је и искуство Цркве, коју нам потврђују и многи свети кроз историју. Ево речи двојице великих руских светитеља 20. века, који сведоче о снази саборне молитве. Свети Јован Кронштатски: „Црква, када се заједно моли, јесте велика сила Божја, која побеђује пукове демонске и може од Господа испросити сваки дар савршени, сваку помоћ, свако заступништво, избављење, спасење. Од наших појединачних молитава, којима се ми молимо само за себе, Господ више воли и слуша оне молитве које произносимо заједно, сви за све.“ Свети Серафим Вирицки: „Ако би макар и на кратко, али у исто време, заједно, сви руски људи пали на колена и из дубине душе завапили ка Господу и Мајци Божјој за спасење отаџбине од сатанског ропства, Господ би показао чудо свога избављења и развејао би сатански мрак који је притиснуо Русију и наш народ.“

Обратимо се зато и ми Господу с вером, надом и љубављу, у покајању, еда би се Србија и српски народ избавили од зала која нам у разним облицима кобно прете, а најкобније на Косову и Метохији. Будимо тврдо уверени да Бог хоће и може да нам помогне, али мора имати коме: морамо и ми то желети свим срцем и бити упорни и истрајни у мољењу. Ако се будемо молили тек реда ради, да „испунимо обавезу“, неће нас Господ услишити. Ако се, пак, будемо молили из дубине душе, с пуно љубави и жарком жељом, као што се моли мајка поред постеље свог на смрт болесног детета – добићемо помоћ и избављење. То је став, то је одлучност, то је жртва коју од нас очекује Господ и сви наши преци. Они свети преци који су били спремни да за своју отаџбину и свој род жртвују све, укључујући и живот. Будимо бар донекле налик њима.

Позивамо вас, драга браћо и сестре, да сваког дана, сви заједно, свако у свом дому, читамо „Молитвено правило за спас српског народа“:

https://svetosavlje.org/molitveno-pravilo-za-spas-srpskog-naroda-osobito-na-kosovu-i-metohiji/

Ово Правило ћемо читати у два термина: у 7 сати ујутру и у 21 сат увече по српском времену, а свако ће се придружити кад буде могао – или у оба термина или само у једном од њих.

Као што пише и на крају тог Правила, ко има још снаге и воље, а верујемо да ће таквих бити не мало, може да настави да се моли и на други начин, можда најлакше на бројанице: „Господе (или Пресвета Богородице), спаси српски народ и српске земље од сваког зла.“

Напомињемо да циљ овог молитвеног сабирања није да се њиме замене или искључе храмовна богослужења и молитвословља (молебани и акатисти), већ је то последица тренутне молитвене утихнулости у нашој Цркви, с једне стране, и огромне потребе да сви заједно завапимо пред Господом за наше спасење. Не сумњамо да ће свештеноначалије наше Цркве наћи прикладан богослужбено-молитвени оквир којим ће одговорити на двиг народа Божјег и повести га у духовни бој до победе над видљивим и невидљивим непријатељима.

Господе, помилуј и спаси Србију и српски народ молитвама Пресвете Богородице, светога Саве и свих светих у роду српском просијавших. Амин.

 

14 Comments

 1. Време је за велико отрежњење.Ми Срби морамо да се повежемо молитвама,и да не испуштамо бројаницу.Царство је Небеско увек и до вијека.Ако немамо своје Небо изгубиђемо и земљу.Јер ово је таква окупација да не сме ни да се каже да је окупација.Зато све што је крштено у Србији нека живи молитвено и Јеванђелским врлинама.Да нас смрт не затекне у паду,Радо пристајем на ово молитвено правило и одржаћу га а надам се да ћете и и ви остали Светосавци бити сложно на молитви у 7 и у 21 .Апелујем да се што мање прича преко мобилног и уопште већ да се сабирамо молитвено и да се ћути и дела.Уопште није наивна ситуација али да се срце ваше не плаши и сведочите истину .Ако се цело Православље врати Христу Богу који награђује оне који га траже а за Крст Христов и слободу од греха ,непријатељ који је само казна за наше абортусе и богохуљења и разврат и екуменизам ,тај непријатељ ће бити поражен .Дај Боже Амин

 2. И да не заборавимо нашу браћу Србе муслимане и Србе католике

  • Нико их није заборавио, већ су они заборавили Србе Првославне,
   баш као што је и блудини син заборавио да има Оца и Њему Православно/правоверног сина.
   Када се буду сетили, вратиће се Оцу и Његовом Православном сину, и сви ће бити једно у
   Христу Исусу.
   А, дотле морамо бити стрпљиви и сачекати их да се сете откуда су и коме треба да се врате.

   Драган Славнић

 3. “ПРИЧЕШЋЕ

  Најлепши је дан кад је причешће,
  тада нам срце лупа јаче,
  о када би могло бити чешће,
  кад га се присјетим, душа ми плаче.

  За нас је Причешће слово црвено,
  њему се радује душа и тијело,
  око без сјаја умирно, снено,
  њему се радује биће нам цијело.

  И сваки ишчекује тај дан радо,
  о њему снива, њему жуди,
  кад Господ причешћује своје стадо
  и гледа је ли преостало људи.

  Искрених вјерника Његове вјере
  и да ли посте, да ли се моле,
  да ли у животу имају мјере,
  да ли га се боје, да ли га воле?!

  Даје им крв и тијело своје
  опрашта гријехе за живот цео
  онима што се кају, што га се боје,
  онима што су Господа део.

  Сваки се од нас данима спрема,
  моли се, пости, метаније прави,
  без Бога излаза никоме нема
  и сваки од нас Господа слави.

  Ову тамницу туге и зла,
  у манастир смо претворили
  православни прави,
  уз нас је Свевишњег сила сва,
  Господу се молимо, Он се слави!

  Данас нам отац Билбија стиже,
  даће нам Причешће, молити се с нама,
  данас ће нам Господ бити најближе,
  из душе и срца нестаће тама.

  На нас ће призвати Светога Духа,
  да са нама буде и да нас снажи,
  даће нам по парче освештаног круха,
  од Бога нико није нам дражи.

  Отац нас Воја бескрајно воли
  и сузе због нас често лије,
  за сваког од нас годинама се моли,
  за нас би дао очи обадвије.

  Спали и гријехе моје огњем својим,
  испуни ме радошћу Господе Христе,
  јер Тебе јединог се Господе бојим,
  и дај ми крви Своје пречисте!

  Никад се тако живјело није,
  животом узорним, животом Христа,
  никад, од кад нас сунце грије,

  у нашим душама само Христос блиста!”

  Генерал РС Здравко Толимир,
  један од Срба осуђених у Хагу

  Драган Славнић

 4. Марко Ступар

  Крајње је време да дође до помирбе са Марком Радосављевићем негдањим Артемијем, макар био сумњиве вере сада, бар док није загазио скроз у етнофилетизам, али је очигледно први на време заузео национални курс.

 5. Ко је дао благослов за ово молитвословље?

  • Библиотекар

   Брате Срђо, благослов је дао отац Љубо Милошевић, уредник Светосавља.

   • Желјко Пантић

    Свако добро оцу
    Лјуби Милошевићу за благослов за овај дивни молебан.АКСИОС.

 6. Старац Тадеј Витовнички:

  ”За Цара Славе,
  за Оца Небеског,
  ми борбу водимо,
  зло да покоримо!”

  Драган Славнић

 7. Помаже Бог. Све је то лепо што ви кажете, али хајде ми прво да кренемо од почетка, да не прескачемо ствари. Борба против екуменизма, очување своје вере Православне је кључна ствар у ова тешка времена. Ту покажимо храброст и одлучност. Јер ако се ту не оградимо од јеретика, мислим да нам ништа неће вредети остале ствари. Пратимо пут који су нам оставили Свети оци и не бринимо превише. Све ово што нам се дешава није случајно. Да нам је врх СПЦ добар, тј. да многи од њих не раде разне екуменистичке, непобожне ствари… било би нам сигурно боље, али… међутим колико зло било зло, добро ће на крају да победи. Црква Христова ће на крају тријумфовати. Али то не значи да треба да будемо млаки. Прст на чело браћо и сестре и будимо храбри. Нема предаје! Слава Богу на свему.

 8. Милан Топлица

  Амин !

 9. Dobar dan ,postovani ,Dali treba uvek ispovest pred pricest.Ispovedala sam se u prvojj nedelji petrovskog posta ,Dali treba i zadnju.Svako dobro.

 10. У молитвено правило могли би се укључити и стихови:
  ”БЛАГОСЛОВ КНЕЗА ЛАЗАРА ОБИЛИЋИМА
  /КНЕЖЕВ БЛАГОСЛОВ/:

  Кад Лазару ситна књига дође,
  Књигу гледа, у Бога се нада.
  Да је коме послушати сада
  Како кнеже Србе благосиља:
  ‘Ко је Србин и србскога рода,
  И од србске крви и кољена,
  Те долази на бој на Косово: .
  Бог му сваког добра подарио,
  А од руке да му родно буде
  И у пољу бјелица пшеница,
  И у брду винова лозица
  Блага имо за сваког кољена!
  У кући му сва здрава дјечица,
  Свако мушко – јунак до јунака,
  Свако женско – дична србска мајка.
  Потомство му име проносило,
  Проносило, њим се поносило,
  Све док је свијета и вијека!
  Поглавари, вође и кнезови,
  Сви јунаци, србски витезови,
  Част и слава нек вас увијек прате
  Који Србско царство сачувате’“

  Ово може и уз гусле, па пласирати преко
  друштвених мрежа – YOU TUBE…

  Драган Славнић