МАТЕРИК

 МАТЕРИК

Предговор светог Теофана Затворника, преводиоца и приређивача руског издања

Док сам боравио у Јерусалиму, у библиотеци оца архимандрита (потом преосвећенога) Порфирија, до руку ми дође манускриптна књига упутстава аве Исаије свечасној монахињи Теодори, коју је он назвао Материк, а која је добијена на Светој Гори. Прегледавши ову књигу, помислих да би било добро упознати са њом наше побожне монахиње, за које код нас ни нема књига које би им се директно обраћале. Са овом мишљу реших се да је преведем, и преведох је тамо, у Јерусалиму. Превод сам послао у редакцију “Недељног штива”, где је и одштампан од 1853. до 1859. Одатле је сада издвојен и издаје се као посебна књижица.
Књига је подељена на три дела: први део се састоји од три посланице аве Исаије монахињи Теодори о спољашњем устројству (уставу) усамљеничког живота; у другом су изреке светих жена подвижница, које управо и чине Материк; и трећи су упутства самога аве Исаије о унутрашњем животу који приличи монахињама усамљеницама.
Ова упутства упућена су тиховатељкама (безмолвницама[1]), али могу да их користе и монахиње уопште, тј. све оне које ревнују за савршенство у монашком животу. Монахиња у келији такође је безмолвница, само ако живи благоразумно.
Није све преведено, али не по мојој вољи, него у складу са стањем рукописа. Међутим, ништа суштинско се тиме не губи.
Оригинал рукописа налази се у јавној библиотеци, скупа са осталим књигама преосвећенога Порфирија. То је рукопис из 1450. г.

НАПОМЕНЕ:

  • Под безмолвијем (ησυχια) или тиховањем се подразумева уопште један начин, вид монашког подвига, чије су основне црте: усамљеност, одвајање и прекид скоро свих веза са спољашњим светом и другим људима, и молитва (нарочито тзв. “умна молитва” -” Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног”) као главна делатност подвижника. Монах који спроводи такав начин живота назива се безмолвник, – Прим. прев.

Comments are closed.