Kumstvo

Pitanje:
Interesuje me da li na venčanju kuma može da bude rođena sestra? Hvala.
Jelena


Odgovor:
Draga sestro Jelena, Svedočenjem, kumovanjem na venčanju ne ulazi se u duhovno srodstvo. Ono počinje tek sa krštenjem. Kum na venčanju je svedok, koji treba da garantuje, da predstojećem braku ne stoje na putu nikakve smetnje ili zabrane (da verenici nisu u nekom srodstvu, da nije bilo prinude ili prevare, da ne postoji već brak sa trećim licem ili obećanje trećem licu itd) . Kao što u bilo kakvoj parnici ili sudskom postupku svedok treba da bude validan, psihički i fizički sposoban za svedočenje, nepristrasan, tako i za svedočenje, kumovanje na venčanju treba da postoje suštinski i formalni uslovi za taj čin. Nema nikakve prepreke, kanonske, da rođena sestra bude svedok, kuma na venčanju, ali to nije odomaćeno u našem narodu, to se kosi sa običajnim pravom, a narodna mudrost kaže: Bolje je da se selo iskopa, nego da se običaj pokvari ili ukine. Uostalom, zar ti (ako je ovo tvoj slučaj) nemaš nikog od svojih starih kumova ili dobrih, osvedočenih prijatelja, koji će ti kumovati na venčanju, pa tako oštru sužavaš krug svojih prijatelja, da rođenu sestru uzimaš za kumu? Neka ti je blagosloven završetak Časnog posta i radostan praznik svetlog Hristovog vaskrsenja. Pozdravlja te o. Dušan

18 komentar(a)

 1. Pomaze Bog.
  Moja rodjena sestra i zet su se odlucili da im ja krsti sina.Jer njihovi kumovi su u Rusiji i nisu mogli da dodju.Pristala sam i krstila njihovog sina tj mog sestrica kada je bio mali.
  Recite mi kako treba da se oni ophode prema meni?Kao prema kumi ili ne?I kakvu ja ulogu imam u njihovim zivotima?

 2. I ja bih volela da imate i latinicu . Iz prostog razloga , zivimo u tkz Dijaspori. Recimo moja deca su sad odrasli ljudi , pricaju odlicno Srpski ali jedno od njih nije bilo u prilici da uci Cirilicno pismo. Samim tim nije u prilici da se ozbiljnije verski obrazuje . Jednostavno ne moze da procita tekst Na Cirilicnom pismu. Isto tako znam da je to cest slucaj sa decom koja zive na Zapadu… Hvala

  • Jednostavno, neka odvoji dva-tri popodneva i nauči ćirilicu.
   To je mnogo lakše od verskog obrazovanja. 😉

 3. Pomaze Bog!
  Molim vas recite mi da li moze da mi bude svedok na vencanju kuma koju sam ja krstila i vencala (u crkvi) s’obzirom na duhovno srodstvo?
  Unapred hvala!

 4. Pomaže Bog,
  molim Vas za pomoć, oko dileme koju imam. Naime, imam brak iza sebe i dvoje dece. Razveo se pre 6 godina. Sada imam nevencanu suprugu i sina od 11 meseci, koga bih uskoro da krstim. Moje pitanje je da li za krstenje deteta uzimam kuma koji mi je krstio decu iz prvog braka i vencao sa prvom zenom, ili uzimam novog. Da li od starog treba da trazim oprostaj i kako to ide prema nasoj pravoslavnoj veri.
  Hvala unapred.

 5. Pomaze Bog !
  Imam jedno pitanje za Vas .
  Zasto nije moguce vencanje izmedju mene koja sam srpkinja, rodjenja i krstena u SPC , i makedonca koji je krsten u makedonskoj pravoslavnoj crkvi 1982 god ? Oboje smo hriscani pravoslavci !
  Ako crkva dozovljava vencanje izmedju pravosalvaca i katolika, ili dozovljava da se neko vencava i po 4 puta, u cemu je problem kod nas ?

 6. Pomaže Bog, oče Dušane. Vidim da ste odgovorili na već postavljeno pitanje naše sestre Jelene, o tome da li je ispravno uzeti za kumu rođenu sestru, pa se stoga nadam daćete i nama odgovoriti na pitanje i tako riješiti nedoumicu koju imamo. Naše vjenčanje je u septembru ove godine, Bogu hvala kuma koji će nas vjenčati smo izabrali, i zaista svim srcem želimo da to bude on. Drugi svjedok koji će tu biti prisutan, je tema koja nas zbunjuje. Moj budući suprug želi da to bude neko koga ja izaberem, sa moje strane, da posvjedoči da ne postoji ikakva prepreka našem braku, a ja sam u nedoumici da li je uredu da to bude ženska osoba. Tačnije zbunjuje me da li je uredu ženskoj osobi dati takvu jednu ulogu u crkvi? Mi smo oboje svjesni da će naša kuma biti kumova supruga, Bože zdravlja kada se on jednog dana oženi. Naišli smo na prekore blišnjih da to bude ženska osoba, a samim tim i na pritisak da to bude čovjek koji će na našoj svadbi imati ulogu starog svata (suprugov stric). Zaista smo u nedoumici, a izuzetno ne želimo da učinimo grešku, naročitno jer je u pitanju dodjeljivanje takve uloge ženskoj osobi. Željeli bismo da ispravno postupimo, onako kako bi Gospodu našem Isusu Hristu bilo milo. Nadam se da ćete pročitati ovo pitanje i posavjetovati nas. S Bogom.

 7. Bibliotekar

  Vaistinu se rodi. Draga sestro, Pitanja pastiru nisu još aktivna, ali, ako da Bog, biće.

 8. Radmila L.

  Mir božiji, hristos se rodi u Hristu braćo i sestre. Drago mi je da ima svježijih komentara odnosno da je „PITANJE PASTIRU“ aktivno. Gdje mogu ostaviti pitanje ??? Hvala unaprijed

 9. grešni Radislav

  Pomaže Bog braćo! Hristos po sredi nas! I jest i budet!
  Molim postavite ponovo na Vaše stranice psaltir, jer je to oganj koji prži demone.

 10. Stefan Ranković

  Pomaže Bog!
  Poštovani,
  Odrastao sam u ne tako religioznoj porodici,deda je bio komunista,otac
  nekršten,ne naročito religiozan.Sada kada sam već statsao u osobu koja sama
  donosi svoje životne pdluke,rešio sam da se krstim,jer moji roditelji to
  nisu uradili. Moje konkretno pitanje se odnosi na samo kumstvo.Naime iz
  priče možete videti da moji roditelji nisu davali velike važnosti tome,pa je
  sad došlo do toga da ja svog kuma i ne poznajem. Da li bi bio greh,da ja
  okumim sebi dragu osobu koja bi me krstila,a kasnije Bože zdravlja i
  venčala?

 11. Poštovani, pomaže Bog. Zahvaljujući gore navedenom tekstu dosta stvari su mi jasnije. Ali imam još jedno pitanje, jel moguće da ja kumujem našem vjenčanom kumu koji je i kršteni kum našeg dijeteta? Jer sam čuo i da može i da ne može?

 12. Dragiša Milić

  Pomaže Bog!
  Vaš sajt je predobar!Ali ova nova varijanta me malo zbunjuje:ranije sam začas kliknuo i pronašao sva žitija Vladike Nikolaja
  ali se sada ne snalazim!Recimo ŽITIJA SVETIH?Hteo sam da sceniram žitije Sv. Serafima Sarovskog i dalje pošaljem,pa se ne snalazim.Ja stalno via internet misionarim,šaljem dalje…..
  Srdačno Vas sve pozdravljam!

 13. Zašto vaš sajt nema , ranije je imao, i opciju latinica kod odabira jezika tj pisma.
  I hoće li uskoro biti moguće prevoditi na latinucu ??
  Vrlo rdo čitam iz vaše biblioteke recimo oca Pajsija, dok je bilo moguće na latinici.

  • Bibliotekar

   Dragi Miroslave, promenom platforme moramo da promenimo i način na koji preslovljavamo ćirilične tekstove na latinicu. Na tome uveliko radimo i, ako da Bog, u narednih par meseci će ponovo biti i latinice.

   • Pomaže Bog!
    Smatram da nije trebalo da postavite i latinicu… Jednostavno – ne treba nam.
    Smatram da je ćirilica međ’ Srbima ionako ugrožena i da je ovo ,,pad“ pred lukavstvom o ,,ravnopravnoj“ upotrebi oba pisma.
    Ako neko ne zna da koristi ćirilicu, neka i ne posećuje ovu stranicu i neka ne piše i neka ne čita…
    Čuvajmo našu ćirilicu.
    Kada mogu Bugari, kada mogu Rusi… Što ne možemo mi??? Šta je bre to sa nama?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *