Кумство

Питање:
Интересује ме да ли на венчању кума може да буде рођена сестра? Хвала.
Јелена


Одговор:
Драга сестро Јелена, Сведочењем, кумовањем на венчању не улази се у духовно сродство. Оно почиње тек са крштењем. Кум на венчању је сведок, који треба да гарантује, да предстојећем браку не стоје на путу никакве сметње или забране (да вереници нису у неком сродству, да није било принуде или преваре, да не постоји већ брак са трећим лицем или обећање трећем лицу итд) . Као што у било каквој парници или судском поступку сведок треба да буде валидан, психички и физички способан за сведочење, непристрасан, тако и за сведочење, кумовање на венчању треба да постоје суштински и формални услови за тај чин. Нема никакве препреке, канонске, да рођена сестра буде сведок, кума на венчању, али то није одомаћено у нашем народу, то се коси са обичајним правом, а народна мудрост каже: Боље је да се село ископа, него да се обичај поквари или укине. Уосталом, зар ти (ако је ово твој случај) немаш никог од својих старих кумова или добрих, осведочених пријатеља, који ће ти кумовати на венчању, па тако оштру сужаваш круг својих пријатеља, да рођену сестру узимаш за куму? Нека ти је благословен завршетак Часног поста и радостан празник светлог Христовог васкрсења. Поздравља те о. Душан

18 Comments

 1. Pomaze Bog.
  Moja rodjena sestra i zet su se odlucili da im ja krsti sina.Jer njihovi kumovi su u Rusiji i nisu mogli da dodju.Pristala sam i krstila njihovog sina tj mog sestrica kada je bio mali.
  Recite mi kako treba da se oni ophode prema meni?Kao prema kumi ili ne?I kakvu ja ulogu imam u njihovim zivotima?

 2. I ja bih volela da imate i latinicu . Iz prostog razloga , zivimo u tkz Dijaspori. Recimo moja deca su sad odrasli ljudi , pricaju odlicno Srpski ali jedno od njih nije bilo u prilici da uci Cirilicno pismo. Samim tim nije u prilici da se ozbiljnije verski obrazuje . Jednostavno ne moze da procita tekst Na Cirilicnom pismu. Isto tako znam da je to cest slucaj sa decom koja zive na Zapadu… Hvala

  • Једноставно, нека одвоји два-три поподнева и научи ћирилицу.
   То је много лакше од верског образовања. 😉

 3. Pomaze Bog!
  Molim vas recite mi da li moze da mi bude svedok na vencanju kuma koju sam ja krstila i vencala (u crkvi) s’obzirom na duhovno srodstvo?
  Unapred hvala!

 4. Pomaže Bog,
  molim Vas za pomoć, oko dileme koju imam. Naime, imam brak iza sebe i dvoje dece. Razveo se pre 6 godina. Sada imam nevencanu suprugu i sina od 11 meseci, koga bih uskoro da krstim. Moje pitanje je da li za krstenje deteta uzimam kuma koji mi je krstio decu iz prvog braka i vencao sa prvom zenom, ili uzimam novog. Da li od starog treba da trazim oprostaj i kako to ide prema nasoj pravoslavnoj veri.
  Hvala unapred.

 5. Pomaze Bog !
  Imam jedno pitanje za Vas .
  Zasto nije moguce vencanje izmedju mene koja sam srpkinja, rodjenja i krstena u SPC , i makedonca koji je krsten u makedonskoj pravoslavnoj crkvi 1982 god ? Oboje smo hriscani pravoslavci !
  Ako crkva dozovljava vencanje izmedju pravosalvaca i katolika, ili dozovljava da se neko vencava i po 4 puta, u cemu je problem kod nas ?

 6. Помаже Бог, оче Душане. Видим да сте одговорили на већ постављено питање наше сестре Јелене, о томе да ли је исправно узети за куму рођену сестру, па се стога надам даћете и нама одговорити на питање и тако ријешити недоумицу коју имамо. Наше вјенчање је у септембру ове године, Богу хвала кума који ће нас вјенчати смо изабрали, и заиста свим срцем желимо да то буде он. Други свједок који ће ту бити присутан, је тема која нас збуњује. Мој будући супруг жели да то буде неко кога ја изаберем, са моје стране, да посвједочи да не постоји икаква препрека нашем браку, а ја сам у недоумици да ли је уреду да то буде женска особа. Тачније збуњује ме да ли је уреду женској особи дати такву једну улогу у цркви? Ми смо обоје свјесни да ће наша кума бити кумова супруга, Боже здравља када се он једног дана ожени. Наишли смо на прекоре блишњих да то буде женска особа, а самим тим и на притисак да то буде човјек који ће на нашој свадби имати улогу старог свата (супругов стриц). Заиста смо у недоумици, а изузетно не желимо да учинимо грешку, нарочитно јер је у питању додјељивање такве улоге женској особи. Жељели бисмо да исправно поступимо, онако како би Господу нашем Исусу Христу било мило. Надам се да ћете прочитати ово питање и посавјетовати нас. С Богом.

 7. Библиотекар

  Ваистину се роди. Драга сестро, Питања пастиру нису још активна, али, ако да Бог, биће.

 8. Mir božiji, hristos se rodi u Hristu braćo i sestre. Drago mi je da ima svježijih komentara odnosno da je “PITANJE PASTIRU” aktivno. Gdje mogu ostaviti pitanje ??? Hvala unaprijed

 9. грешни Радислав

  Помаже Бог браћо! Христос по среди нас! И јест и будет!
  Молим поставите поново на Ваше странице псалтир, јер је то огањ који пржи демоне.

 10. Stefan Ranković

  Pomaže Bog!
  Poštovani,
  Odrastao sam u ne tako religioznoj porodici,deda je bio komunista,otac
  nekršten,ne naročito religiozan.Sada kada sam već statsao u osobu koja sama
  donosi svoje životne pdluke,rešio sam da se krstim,jer moji roditelji to
  nisu uradili. Moje konkretno pitanje se odnosi na samo kumstvo.Naime iz
  priče možete videti da moji roditelji nisu davali velike važnosti tome,pa je
  sad došlo do toga da ja svog kuma i ne poznajem. Da li bi bio greh,da ja
  okumim sebi dragu osobu koja bi me krstila,a kasnije Bože zdravlja i
  venčala?

 11. Poštovani, pomaže Bog. Zahvaljujući gore navedenom tekstu dosta stvari su mi jasnije. Ali imam još jedno pitanje, jel moguće da ja kumujem našem vjenčanom kumu koji je i kršteni kum našeg dijeteta? Jer sam čuo i da može i da ne može?

 12. Dragiša Milić

  Pomaže Bog!
  Vaš sajt je predobar!Ali ova nova varijanta me malo zbunjuje:ranije sam začas kliknuo i pronašao sva žitija Vladike Nikolaja
  ali se sada ne snalazim!Recimo ŽITIJA SVETIH?Hteo sam da sceniram žitije Sv. Serafima Sarovskog i dalje pošaljem,pa se ne snalazim.Ja stalno via internet misionarim,šaljem dalje…..
  Srdačno Vas sve pozdravljam!

 13. Zašto vaš sajt nema , ranije je imao, i opciju latinica kod odabira jezika tj pisma.
  I hoće li uskoro biti moguće prevoditi na latinucu ??
  Vrlo rdo čitam iz vaše biblioteke recimo oca Pajsija, dok je bilo moguće na latinici.

  • Библиотекар

   Драги Мирославе, променом платформе морамо да променимо и начин на који пресловљавамо ћириличне текстове на латиницу. На томе увелико радимо и, ако да Бог, у наредних пар месеци ће поново бити и латинице.

   • Помаже Бог!
    Сматрам да није требало да поставите и латиницу… Једноставно – не треба нам.
    Сматрам да је ћирилица међ’ Србима ионако угрожена и да је ово ,,пад” пред лукавством о ,,равноправној” употреби оба писма.
    Ако неко не зна да користи ћирилицу, нека и не посећује ову страницу и нека не пише и нека не чита…
    Чувајмо нашу ћирилицу.
    Када могу Бугари, када могу Руси… Што не можемо ми??? Шта је бре то са нама?