КЊИГА ЗА СТАРИЈЕ ОСНОВЦЕ, ВЕРОНАУЧНА ЧИТАНКА

 

КЊИГА ЗА СТАРИЈЕ ОСНОВЦЕ, ВЕРОНАУЧНА ЧИТАНКА
 

 
КАКО НАЋИ БОГА?
ПРАВОСЛАВНЕ ПРИЧЕ ЗА СТАРИЈЕ ОСНОВЦЕ
 
УМЕСТО УВОДА
 
Ево још једне књиге православне лектире, овог пута за старије основце. Њен увод је одломак из текста дивног православног Американца, оца Серафима ( Роуза ), о томе како се Бог открива људском срцу.
У поглављу „Како срести Христа?“ налази се прича Лава Толстоја „У гостима код мужика“ и потресна проза Достојевског, „Малишан код Христа за Божић“, као и сведочење Милуна С. Костића, „Тога Божића Христос је био у нашој кући“, о томе како је наш народ живео побожно.
Пошто се узраст коме су ове приче намењене занима за мушко – женске односе, донели смо и три приче о томе у поглављу „Шта је хришћанска љубав“: то је повест извесног Ван Јанга, са Далеког Истока, затим прича Семјона Зерцалова „Ружа Маријина“, као и прича Василија Мустакиса, „Никола Букис и његова жена“. Свака од ових прича, у доба површности која се уселила у мушко – женске односе, говори о љубави као о жртви. Поглавље „Радмиле Мишев приче о љубави“ доноси прозу једне од наших најбољих хришћанских списатељица. Ту је и „Старечник за децу“, са дивним причама из хришћанске древности. „Приче и легенде“ Владике Николаја, као и „Плаве лестве“ Николаја Љескова украшавају крај ове, надамо се лепе и корисне, књижице. Читаоче, изволи за духовну трпезу!
 
ПРИРЕЂИВАЧ
Уочи Светог Јована Златоуста 2014.

Један коментар

  1. Петар Јараковић

    Духовно богатство честите породице Костић из Равне Горе, обогатило је нашу Биоску, наш крај и Српски род. „Маја“ и њена деца су основа за ткање најлепших духовних, песничких и књижевних дела. Ако је неко од њених потомака водио дневник, добро је, а и ако није, треба забележити све оно чега се сећамо, како би живот „Маје“ и њене деце остао светли пример и путоказ нашој Биоски, нашем крају и нашем народу.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.