Венчање у току поста

Питање:
Помаже Бог, Имам једно питање. Ја и мој муж вјенчали смо се у цркви за вријеме поста. Наш свештеник каже да то нема везе. Волила бих знати јели то гријех, ако јесте чији је и требамо ли се поновно вјенчат. Свако добро од Бога
Н.Н


Одговор:
Бог ти помогао.
Света Tајна брака је једно од седам Светих Тајни Православне Цркве. Врши се само једном над истим супружницима. Света тајна брака сe врши у одређена времена прописана законом Цркве. Може да се обави у време предвиђеном за пост уз благослов Епископа. Такво венчање, у току четири велика поста у току године, мора да буде без весеља и уз посну трпезу.
Од Господа вам желим Богом благословен брак и пород у њему.
о.Милан

4 Comments

  1. Tanja Marjanovic

    Muz mi je na terenu stalno. Bice u Srbiji u decembru u vreme posta i ide nazad 02.01.2023. Očekujemo groždje sa Hilandara. Da li bi mi mogli da se venčamo za vreme posta u decembru?

  2. Pomaže Bog, imam jedno pitanje. Muž i ja samo zakazali svadbu za 28.jun pa me zanima da li je tada dozvoljeno venčanje u crkvi. Hvala unapred

  3. Postovani,zakazali smo vencanje u nedelju 1.03 dan pre posta. Da li je to dozvoljeno? Hvala unapred.

  4. Postovanje,
    Planiramo vencanje 21. marta naredne godine. Da li je vencanje u pred Uskrsnjem postu dozvoljeno? Hvala unapred, svako dobro.