Vaseljenski patrijarh Vartolomej: Uskoro ću dati autokefalnost ukrajinskoj crkvi

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, nakon nedeljne službe u Hramu Svetog Foke u Istanbulu, obraćajući se generalnom konzulu Ukrajine Aleksandru Gamanu, izjavio je da će uskoro dati autokefalnost ukrajinskoj crkvi.

Vaseljenski patrijarh, obraćajući se prvo prisutnom češkom bogoslovu, rekao je da je Pravoslavna crkva Češke i Slovačke poslednja crkva koja je dobila autokefalnost. Konstantinpoljski patrijarh ju je proglasio 1998. godine, i ona se sada nalazi „pod ljubavlju i zaštitom našeg patrijarha“.

„Sada je došao red na Ukrajinu da dobije status autokefalnosti, bez obzira na postojeću opoziciju, i to će biti njeno pravo“, rekao je vaseljenski patrijarh.

„Njeno je pravo da dobije autokefalnost, a sa druge strane, isključivo je pravo našeg vaseljenskog patrijarha da daje autokefalnost, kao što je to učinio svim novim pravoslavnim crkvama, počevši od Rusije u 16. veku, pa do crkve Češke i Slovačke“, rekao je on.

„Ne plaše nas pretnje“, izjavio je patrijarh, ne objasnivši o kakvim se pretnjama radi.

„Nedavno sam u propovedi rekao da Vaseljenska patrijaršija ne preti i ne plaši se pretnji, već se tačno drži svetih kanona svoje misije“, nastavio je on.

Vartolomej je izjavio da su ta prava dobijena vaseljenskim saborima i da će biti iskorišćena „u slučaju Ukrajine i gde još bude bilo potrebno“.

Ranije je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“ imenovao svoje egzarhe u Kijevu. Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve. Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

Izvor: Sputnik

7 komentar(a)

 1. Miloš V.Marković

  SAMO PRAVOSLAVNI CAR SA PATRIJARHOM MOŽE TO DA ODLUČI:

 2. Aleksandar

  Pravoslavna crkva Češke i Slovačke poslednja crkva koja je dobila autokefalnost. Konstantinpoljski patrijarh ju je proglasio 1998. godine, i ona se sada nalazi „pod ljubavlju i zaštitom našeg patrijarha“.

  Vrlo zanimljivo gledište. Da li to znači da autokefalne crkve su i dalje zapravo pod Carigradom!? Pravoslavna crkva nema i nije joj potreban papa a ponajmanje onaj koji stoluje u Istanbulu. Ako već želim papu preći ću u Rimokatolicizam, ne treba mi drugorazredni papa iz muslimanske Turske koji postoji kao jedina ostavština propale Vizantije.

 3. Patrijarh Varolomej nema prerogative da donosi, samoinicijativno,
  ovakve odluke, kao pojedinac, već to mora biti i institucionalno –
  saborno odlučeno, samo na nekom novom Vaseljenskom Saboru, uz
  apsolutnu saglasnost svih POMESNIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA,
  POTPUNIM JEDNOMISLIJEM /U IZRECI ODLUKE: “IZVOLE SE
  DUHU SVETOME…“, a nikako nekom logikom većinskog parlamentarno-
  demokratskog, senatskog glasanja – PREGLASAVANJA.

  O ta posla nema ništa – ne bar na normalan način!

  SPC ima više razloga da se “svrsta“ uz RPC, zbog nastojanja NDH
  da osnuje “HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU“ a onda bi
  moglo da se razmišlja i o “KOSOVSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI“
  radi potpunog zaokruživanja “državnosti“ te fantom države,
  priznate i podržane od strane neprijatelja Boga i Ljudi.
  Pošto Konstantinopolj nema svoje eparhije, bilo bi zgodno,
  na primer, eparhije SPC u inostranstvu, staviti pod okrilje,
  jurisdikciju Konstantinopolja: tim pre što su te eparhije prilično
  dobrostojeće.
  A da bi se to postiglo, ekumenisti u SPC, pod uticajem klerikalne
  Vlade iz Vatikana, a preko VARTOLOMEJA nastoje da iz naziva
  SPC izbace taj famozni prisvojni pridev – SRBSKA /Crkva/,
  sa narodnim/nacionalnim predznakom, i nametnu stari način
  imenovanja Pravoslavne Crkve prema sedištu Patrijaršije:
  Pećka/Beogradska Patrijaršija…
  Manipulacijama nema kraja, vešto maskiranim mantijom, mitrom,
  žezlom, omoforom, panagijom…
  Ali, kod Srba to neće da može da prođe!

  Dragan Slavnić

  Dragan Slavnić

 4. Jaroslav Petrović

  Bivalo je na tronu Vaseljenske patrijaršije i pre njega jeretika i raskolnika. Želi čovek da se pribroji njima. Biće patrijarh raznim Dedejićima i sličnim. Čudi me da ćuti Arhiepiskopija grčka.

 5. Velika greška, pogrešan trenutak, vreme i okolnosti.
  Samo čovek koji ne razmišlja svojim no tuđom glavom i interesima može donositi takve neprimerene odluke.
  Deliti ono što treba sabirati: pravoslavlje je vera sabornosti a ne podela, čudno da to gospodin iz Carigrada ne zna.

 6. Na slici patrijarh djeluje jako moćno,mistično,u svojoj odeždi i povjerenim mu žezlom.S druge strane on je samo griješni čovjek.Možda,u ovom slučaju neće pravilno upraviti riječim Božijim ,kao što u svakoj liturgiji uznosimo za našeg i svakog drugoj arhijereja.Možda će osnažiti pravoslavlje,a možda će izazvati veliki raskol.On je istovremeno i dobar i mudar i lukav.Izabrao je osjetljivo vrijeme i trenutak,ne mareći i pitajući za mišljenje zakonom ustrojenu pomjesnu crkvu.Želi osnažiti svoju ulogu i poziciju,apsolutne kontrole i dominacije sjedinjujući prvog po časti i vlasti.Čak je izjavio da zna što čini i da ga nije briga za moguće reakcije i otpor.Da pojednostavim i budem direktan,njegova nas odluka spasit neće,ali ne treba biti teolog da bi sa razumjelo da se igra vatrom i da ispoljava veliku samovolju.Mogao je on obavjestiti i druge pomjesne crkve,sazvati konferenciju,nekakvo savjetovanje,učestvovati u bratskom posredovanju tražeći mogući kompromis i bezbolno rješenje.Nije se iscjelio veliki raskol sa rimokatolikcima,pa protestantima,monofizitima i dr. a on bi da rješava goruće političko pitanje u Ukrajini..Mitropolit Ilarion je izjavio da se naša Crkva mora odrediti,a i morat će,jer neće biti moguće sjediti na dvije stolice.Lukav je Carigrad i i većina arhijereja koji plešu oko trona,pogotovo mitropolit Imanuil,koji je premazan svim mastima…..Sada je na redu tzv. crkvena diplomacija na vaseljenskom nivou…

 7. NEDOSTOJAN !

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *