Васељенски патријарх Вартоломеј: Ускоро ћу дати аутокефалност украјинској цркви

Васељенски патријарх Вартоломеј, након недељне службе у Храму Светог Фоке у Истанбулу, обраћајући се генералном конзулу Украјине Александру Гаману, изјавио је да ће ускоро дати аутокефалност украјинској цркви.

Васељенски патријарх, обраћајући се прво присутном чешком богослову, рекао је да је Православна црква Чешке и Словачке последња црква која је добила аутокефалност. Константинпољски патријарх ју је прогласио 1998. године, и она се сада налази „под љубављу и заштитом нашег патријарха“.

„Сада је дошао ред на Украјину да добије статус аутокефалности, без обзира на постојећу опозицију, и то ће бити њено право“, рекао је васељенски патријарх.

„Њено је право да добије аутокефалност, а са друге стране, искључиво је право нашег васељенског патријарха да даје аутокефалност, као што је то учинио свим новим православним црквама, почевши од Русије у 16. веку, па до цркве Чешке и Словачке“, рекао је он.

„Не плаше нас претње“, изјавио је патријарх, не објаснивши о каквим се претњама ради.

„Недавно сам у проповеди рекао да Васељенска патријаршија не прети и не плаши се претњи, већ се тачно држи светих канона своје мисије“, наставио је он.

Вартоломеј је изјавио да су та права добијена васељенским саборима и да ће бити искоришћена „у случају Украјине и где још буде било потребно“.

Раније је Васељенска патријаршија саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини” именовао своје егзархе у Кијеву. Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве. Председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.

Извор: Спутник

7 Comments

 1. Милош В.Марковић

  САМО ПРАВОСЛАВНИ ЦАР СА ПАТРИЈАРХОМ МОЖЕ ТО ДА ОДЛУЧИ:

 2. Александар

  Православна црква Чешке и Словачке последња црква која је добила аутокефалност. Константинпољски патријарх ју је прогласио 1998. године, и она се сада налази „под љубављу и заштитом нашег патријарха“.

  Врло занимљиво гледиште. Да ли то значи да аутокефалне цркве су и даље заправо под Цариградом!? Православна црква нема и није јој потребан папа а понајмање онај који столује у Истанбулу. Ако већ желим папу прећи ћу у Римокатолицизам, не треба ми другоразредни папа из муслиманске Турске који постоји као једина оставштина пропале Византије.

 3. Патријарх Вароломеј нема прерогативе да доноси, самоиницијативно,
  овакве одлуке, као појединац, већ то мора бити и институционално –
  саборно одлучено, само на неком новом Васељенском Сабору, уз
  апсолутну сагласност свих ПОМЕСНИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЦРКАВА,
  ПОТПУНИМ ЈЕДНОМИСЛИЈЕМ /У ИЗРЕЦИ ОДЛУКЕ: “ИЗВОЛЕ СЕ
  ДУХУ СВЕТОМЕ…“, а никако неком логиком већинског парламентарно-
  демократског, сенатског гласања – ПРЕГЛАСАВАЊА.

  О та посла нема ништа – не бар на нормалан начин!

  СПЦ има више разлога да се “сврста“ уз РПЦ, због настојања НДХ
  да оснује “ХРВАТСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ“ а онда би
  могло да се размишља и о “КОСОВСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ“
  ради потпуног заокруживања “државности“ те фантом државе,
  признате и подржане од стране непријатеља Бога и Људи.
  Пошто Константинопољ нема своје епархије, било би згодно,
  на пример, епархије СПЦ у иностранству, ставити под окриље,
  јурисдикцију Константинопоља: тим пре што су те епархије прилично
  добростојеће.
  А да би се то постигло, екуменисти у СПЦ, под утицајем клерикалне
  Владе из Ватикана, а преко ВАРТОЛОМЕЈА настоје да из назива
  СПЦ избаце тај фамозни присвојни придев – СРБСКА /Црква/,
  са народним/националним предзнаком, и наметну стари начин
  именовања Православне Цркве према седишту Патријаршије:
  Пећка/Београдска Патријаршија…
  Манипулацијама нема краја, вешто маскираним мантијом, митром,
  жезлом, омофором, панагијом…
  Али, код Срба то неће да може да прође!

  Драган Славнић

  Драган Славнић

 4. Јарослав Петровић

  Бивало је на трону Васељенске патријаршије и пре њега јеретика и расколника. Жели човек да се приброји њима. Биће патријарх разним Дедејићима и сличним. Чуди ме да ћути Архиепископија грчка.

 5. Велика грешка, погрешан тренутак, време и околности.
  Само човек који не размишља својим но туђом главом и интересима може доносити такве непримерeне одлуке.
  Делити оно што треба сабирати: православље је вера саборности а не подела, чудно да то господин из Цариграда не зна.

 6. Na slici patrijarh djeluje jako moćno,mistično,u svojoj odeždi i povjerenim mu žezlom.S druge strane on je samo griješni čovjek.Možda,u ovom slučaju neće pravilno upraviti riječim Božijim ,kao što u svakoj liturgiji uznosimo za našeg i svakog drugoj arhijereja.Možda će osnažiti pravoslavlje,a možda će izazvati veliki raskol.On je istovremeno i dobar i mudar i lukav.Izabrao je osjetljivo vrijeme i trenutak,ne mareći i pitajući za mišljenje zakonom ustrojenu pomjesnu crkvu.Želi osnažiti svoju ulogu i poziciju,apsolutne kontrole i dominacije sjedinjujući prvog po časti i vlasti.Čak je izjavio da zna što čini i da ga nije briga za moguće reakcije i otpor.Da pojednostavim i budem direktan,njegova nas odluka spasit neće,ali ne treba biti teolog da bi sa razumjelo da se igra vatrom i da ispoljava veliku samovolju.Mogao je on obavjestiti i druge pomjesne crkve,sazvati konferenciju,nekakvo savjetovanje,učestvovati u bratskom posredovanju tražeći mogući kompromis i bezbolno rješenje.Nije se iscjelio veliki raskol sa rimokatolikcima,pa protestantima,monofizitima i dr. a on bi da rješava goruće političko pitanje u Ukrajini..Mitropolit Ilarion je izjavio da se naša Crkva mora odrediti,a i morat će,jer neće biti moguće sjediti na dvije stolice.Lukav je Carigrad i i većina arhijereja koji plešu oko trona,pogotovo mitropolit Imanuil,koji je premazan svim mastima…..Sada je na redu tzv. crkvena diplomacija na vaseljenskom nivou…

 7. Бранислав

  НЕДОСТОЈАН !