Vaseljenski patrijarh Vartolomej objavio da će sabor biti održan i izrazio nadu da će četiri crkve „promeniti mišljenje“

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da će istorijski sabor svih pravoslavnih crkava biti održan, iako je dolazak otkazala Rusija, kao četvrta pravoslavna crkva koja neće prisustvovati skupu u junu na Kritu.

59059_2

Naglasio je da se nada da će ruska crkva i još tri koje su odlučile da ne učestvuju promeniti mišljenje.

Skup koji treba da počne u nedelju trebalo je da okupi poglavare 14 nezavisnih pravoslavnih crkava i da promoviše jedinstvo među 300 miliona pravoslavaca.

Skup na Kritu je pripreman 55 godina.

„Nadam se da će crkve čak u ovom poslednjem trenutku promeniti svoje odluke i poštovati potpise i doći na Krit“, rekao je Vartolomej kada je stigao na ostrvo.

Pozvao se na jednoglasnu odluku svih pravoslavnih crkava na sastanku u januaru u Ženevi da se okupe na Kritu i razgovaraju o misiji i ulozi Pravoslavne crkve i njenih vernika, da razmatraju pitanja funkcionisanja crkava u odnosu na druge hrišćanske vere.

Portparol Vartolomeja Džon Hrisavigis rekao je da nije u patrijarhovim rukama da proglasi odlaganje i da on nema ovlašćenje da poništi zajedničku odluku koju je donelo svih 14 crkvenih poglavara u januaru.

„Vartolomej nije papa, ne može samo tek da donese odluku“, rekao je on.

 

Izvor: http://fakti.org/orthodox-point/vartolomej-objavio-da-ce-sabor-biti-odrzan-i-izrazio-nadu-da-ce-cetiri-crkve-promeniti

5 komentar(a)

 1. Princ Mishkin

  Buduci se Sabor vec okoncava ja zelim da dodam , nazalost, reci R A Z O C A R E NJ A na nacin na koji je ovaj Sabor vodjen i na njegov otvoreni ekumenski karakter. Kao sto to nazalost cine vaseljenske vladike a i nasi ,NE SME da se CRKVA poredi sa jeresima. CRKVA je NEVESTA Hristova. Jeresi su bludnice -harlot koje blude sa Satanom a RKC ponajvise sa PAPOM koji je CHRISTO IMITATIO 9zamena za Hrista i preteca Antihrista). Jer kako rece sveti Kozma Etolski:“ Papu da proklinjete jer ce od njega doci ZLO-pogibao.“ A Patrijarh Vartlomomej mu se zahvaljuje na tome sto je zasluzan da se Sabor odrzi. TOO BAD! (sto bi rekli Englezi-glasam za BREXIT-tj. izlazak sa Sabora)

 2. Ovde jedna mlada žena, supruga i majka dve male devojčice, fakultetski obrazovana, koja se trudi godinama uz padove i ustajanja da bude „dobar“pravoslavni vernik ( plastično rečeno) i koja moli Boga redovno, ne molitvenim pravilom jer za njega iskreno nemam vremena, vec iz srca, čisto, sa „Gospode pomiluj i pomozi“ verujuci duboko da Gospod vidi svačije srce i zna svačije potrebe, snagu i muke bez upućivanja suvišnih reči – ne treba Bogu objašnjavati šta nama fali. U glavnom je Liturgija meni i mojoj porodici uzdanica – od naseg venčanja do krštavanja dece u Svetoj Liturgiji – opet uz padove i ustajanja jer je to normalno za svakog živog čoveka. Zivimo u Požarevcu i idemo u Sabornu crkvu u kojoj se često odrzavaju arhijerejske liturgije, gde je glava eparhije episkop Ignjatije Midić, toliko pljuvan i „ozloglašen“ da verujem da će me samo zato što sam pomenula da idem na te liturgije i što kazem da volim tog coveka, našeg episkopa i da nigde nisam u Liturgiji dozivela takvu ljubav, toplinu, prisnost i „opuštenost“ medju ljudima kao tu, mnogi vec žigosati i svojevoljno odbaciti od pravoslavlja kao da sam Juda nazivajući me jeretikom i zabludelom ( već sam to dozivljavala) :). Znate šta, laik jesam ali ne baš toliki i jedino što imam da kazem je da idemo na te Liturgije i da Boga molim da ako nešto nije po Hristovoj volji i ljubavi to i saznamo radi spasenja. Mnogo je , da tako kazem, fizičkih lica koji su popili svu pamet ovog sveta i koji daju sebi mnogo za pravo. Pre svega čisto srce Gospod hoće, umovanje i mudrovanje ( mudrovanje ne u duhovnom smislu već u svetovnom) dolazi posle. Gospode Isuse Hriste, pomiluj nas grešne, ne daj da nam duše stradaju i odu u nepovrat, Bogorodice Presveta i Prečista svojom nas rukom vodi i uputi na pravi put, put Tvog Sina. Ko razume, shvatiće šta sam želela da kažem. Svako dobro svima želim.

 3. Pratim situaciju oko sabora i odnosa unutar pravoslavlja.Kako pomiriti historiju i realnost i uskladiti je sa vremenom,bez duha ovoga svijeta.Pitam se zašto nema pravoslavnog patrijarha Rima,a Vatikana ima i u Moskvi i u Grčkoj itd.itd.Ima dosta zbunjujućih elemenata oko (za mirjane koji „nisu bogoslovi“) pitanja pojma Crkva,sabornost,jeresi,ekumenizam i druga vitalna pitanja.Mislim da je danas mnogo politikanstva,svjetovne diplomacije unutar crkvenih struktura,neujednačenosti,nediscipline,sablazni i kao što reče Sv. Zlatousti da će se malo sveštenika spasiti posve opominje.Jedino ostaje utjeha u riječima Gospodnjim .“sazdat ću Crkvu svoju..“,pa „ne boj se malo stado“ i na kraju zašte ne i napisati i ove riječi:“Ovaj rod izgoni se postom i molitvom..“

 4. Princ Mishkin

  Ja mislim da treba ispostovati procedure i da formalni uslovi postoje za odrzavanje Sabora svih pravoslavnih. Ja takodje mogu da uocim da sad neke pomesne Crkve zele da „operu ruke“ od ekumenizma ili drugih ne-pravoslavnih postupaka i cini im se mozda da je to lepa prilika ne-dolazak na ovaj sabor te je kriva samo i na prvom mestu Grcka Pravoslavna Crkva sa Meletijem i Atanagorom i Vartolomejem (svi su patrijarsi zvanicni bili i jesu). Ali nisu tako govorili svetitelji niti je tako u Otkrovenju Jovanovom….svuda ima onih koji ce se spasavati i onih koji ce propadati…Licnost Hrista mora biti u nama ako smo istinski hriscani, jer iako je to „condition sine qua non“ da se ispovedi istinito pravoslavno ucenje to jos nije spasenje….spasenje je sam Hristos u nama kad se zacari Car Nebesa….sad mnogi glume cak i velike ispovednike..svega ima…ali je odgovornost na svim hriscanima, tj. svim pravoslavnim….nema izuzetka…..svi smo mi krivi i odgovorni…i ja PRVI

 5. METOHITЪ

  Stranica veb sajta je izvanredna. Imam jednu primjedbu međutim. Postoje tri važna razloga zbog čega ne treba Nipošto koristiti pojam-Svetosavlje,Svetosavska crkva. Prvi…To je uvrijeda na blaženi pomen sv.Save, jer se svetitelji ne smiju nikako obogotvoravati.Drugi…zamislite da bratski rog kaže Svetovladimirovlje (u Ukrajini), Svetoaleksandrovlje (u Rusiji),Svetojovanovlje (u Bulgariji),Svetogerasimovlje (u Palestini) itd .Bilo bi to takođe SKAREDNO. Treći… to je zamka osuđenog etnofiletizma tj. nacionalističe isključivosti koja prelazi u bezumno sektašenje, sasvim strano duhu i učenju Crkve Hristove. Isto važi i za narodonosne predznake , koji su se nažalost zalijepili pomjesnim samostojateljnostima (jurisdikcijama) Crkve-krajem 1920 ih god.Crkva nije Srpska,ni Ruska,ni Ukrajinska,ni Rumunska,ni Arbanaška—već je sv.Pravoslavna Istočna crkva vaistinu Crkva Hristova.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.