Васељенски патријарх Вартоломеј објавио да ће сабор бити одржан и изразио наду да ће четири цркве „променити мишљење“

Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је да ће историјски сабор свих православних цркава бити одржан, иако је долазак отказала Русија, као четврта православна црква која неће присуствовати скупу у јуну на Криту.

59059_2

Нагласио је да се нада да ће руска црква и још три које су одлучиле да не учествују променити мишљење.

Скуп који треба да почне у недељу требало је да окупи поглаваре 14 независних православних цркава и да промовише јединство међу 300 милиона православаца.

Скуп на Криту је припреман 55 година.

„Надам се да ће цркве чак у овом последњем тренутку променити своје одлуке и поштовати потписе и доћи на Крит“, рекао је Вартоломеј када је стигао на острво.

Позвао се на једногласну одлуку свих православних цркава на састанку у јануару у Женеви да се окупе на Криту и разговарају о мисији и улози Православне цркве и њених верника, да разматрају питања функционисања цркава у односу на друге хришћанске вере.

Портпарол Вартоломеја Џон Хрисавигис рекао је да није у патријарховим рукама да прогласи одлагање и да он нема овлашћење да поништи заједничку одлуку коју је донело свих 14 црквених поглавара у јануару.

„Вартоломеј није папа, не може само тек да донесе одлуку“, рекао је он.

 

Извор: http://fakti.org/orthodox-point/vartolomej-objavio-da-ce-sabor-biti-odrzan-i-izrazio-nadu-da-ce-cetiri-crkve-promeniti

5 Comments

  1. Buduci se Sabor vec okoncava ja zelim da dodam , nazalost, reci R A Z O C A R E NJ A na nacin na koji je ovaj Sabor vodjen i na njegov otvoreni ekumenski karakter. Kao sto to nazalost cine vaseljenske vladike a i nasi ,NE SME da se CRKVA poredi sa jeresima. CRKVA je NEVESTA Hristova. Jeresi su bludnice -harlot koje blude sa Satanom a RKC ponajvise sa PAPOM koji je CHRISTO IMITATIO 9zamena za Hrista i preteca Antihrista). Jer kako rece sveti Kozma Etolski:” Papu da proklinjete jer ce od njega doci ZLO-pogibao.” A Patrijarh Vartlomomej mu se zahvaljuje na tome sto je zasluzan da se Sabor odrzi. TOO BAD! (sto bi rekli Englezi-glasam za BREXIT-tj. izlazak sa Sabora)

  2. Ovde jedna mlada žena, supruga i majka dve male devojčice, fakultetski obrazovana, koja se trudi godinama uz padove i ustajanja da bude “dobar”pravoslavni vernik ( plastično rečeno) i koja moli Boga redovno, ne molitvenim pravilom jer za njega iskreno nemam vremena, vec iz srca, čisto, sa “Gospode pomiluj i pomozi” verujuci duboko da Gospod vidi svačije srce i zna svačije potrebe, snagu i muke bez upućivanja suvišnih reči – ne treba Bogu objašnjavati šta nama fali. U glavnom je Liturgija meni i mojoj porodici uzdanica – od naseg venčanja do krštavanja dece u Svetoj Liturgiji – opet uz padove i ustajanja jer je to normalno za svakog živog čoveka. Zivimo u Požarevcu i idemo u Sabornu crkvu u kojoj se često odrzavaju arhijerejske liturgije, gde je glava eparhije episkop Ignjatije Midić, toliko pljuvan i “ozloglašen” da verujem da će me samo zato što sam pomenula da idem na te liturgije i što kazem da volim tog coveka, našeg episkopa i da nigde nisam u Liturgiji dozivela takvu ljubav, toplinu, prisnost i “opuštenost” medju ljudima kao tu, mnogi vec žigosati i svojevoljno odbaciti od pravoslavlja kao da sam Juda nazivajući me jeretikom i zabludelom ( već sam to dozivljavala) :). Znate šta, laik jesam ali ne baš toliki i jedino što imam da kazem je da idemo na te Liturgije i da Boga molim da ako nešto nije po Hristovoj volji i ljubavi to i saznamo radi spasenja. Mnogo je , da tako kazem, fizičkih lica koji su popili svu pamet ovog sveta i koji daju sebi mnogo za pravo. Pre svega čisto srce Gospod hoće, umovanje i mudrovanje ( mudrovanje ne u duhovnom smislu već u svetovnom) dolazi posle. Gospode Isuse Hriste, pomiluj nas grešne, ne daj da nam duše stradaju i odu u nepovrat, Bogorodice Presveta i Prečista svojom nas rukom vodi i uputi na pravi put, put Tvog Sina. Ko razume, shvatiće šta sam želela da kažem. Svako dobro svima želim.

  3. Pratim situaciju oko sabora i odnosa unutar pravoslavlja.Kako pomiriti historiju i realnost i uskladiti je sa vremenom,bez duha ovoga svijeta.Pitam se zašto nema pravoslavnog patrijarha Rima,a Vatikana ima i u Moskvi i u Grčkoj itd.itd.Ima dosta zbunjujućih elemenata oko (za mirjane koji “nisu bogoslovi”) pitanja pojma Crkva,sabornost,jeresi,ekumenizam i druga vitalna pitanja.Mislim da je danas mnogo politikanstva,svjetovne diplomacije unutar crkvenih struktura,neujednačenosti,nediscipline,sablazni i kao što reče Sv. Zlatousti da će se malo sveštenika spasiti posve opominje.Jedino ostaje utjeha u riječima Gospodnjim .”sazdat ću Crkvu svoju..”,pa “ne boj se malo stado” i na kraju zašte ne i napisati i ove riječi:”Ovaj rod izgoni se postom i molitvom..”

  4. Ja mislim da treba ispostovati procedure i da formalni uslovi postoje za odrzavanje Sabora svih pravoslavnih. Ja takodje mogu da uocim da sad neke pomesne Crkve zele da “operu ruke” od ekumenizma ili drugih ne-pravoslavnih postupaka i cini im se mozda da je to lepa prilika ne-dolazak na ovaj sabor te je kriva samo i na prvom mestu Grcka Pravoslavna Crkva sa Meletijem i Atanagorom i Vartolomejem (svi su patrijarsi zvanicni bili i jesu). Ali nisu tako govorili svetitelji niti je tako u Otkrovenju Jovanovom….svuda ima onih koji ce se spasavati i onih koji ce propadati…Licnost Hrista mora biti u nama ako smo istinski hriscani, jer iako je to “condition sine qua non” da se ispovedi istinito pravoslavno ucenje to jos nije spasenje….spasenje je sam Hristos u nama kad se zacari Car Nebesa….sad mnogi glume cak i velike ispovednike..svega ima…ali je odgovornost na svim hriscanima, tj. svim pravoslavnim….nema izuzetka…..svi smo mi krivi i odgovorni…i ja PRVI

  5. МЕТОХИТЪ

    Страница веб сајта је изванредна. Имам једну примједбу међутим. Постоје три важна разлога због чега не треба Нипошто користити појам-Светосавље,Светосавска црква. Први…То је увриједа на блажени помен св.Саве, јер се светитељи не смију никако обоготворавати.Други…замислите да братски рог каже Световладимировље (у Украјини), Светоалександровље (у Русији),Светојовановље (у Булгарији),Светогерасимовље (у Палестини) итд .Било би то такође СКАРЕДНО. Трећи… то је замка осуђеног етнофилетизма тј. националистиче искључивости која прелази у безумно секташење, сасвим страно духу и учењу Цркве Христове. Исто важи и за народоносне предзнаке , који су се нажалост залијепили помјесним самостојатељностима (јурисдикцијама) Цркве-крајем 1920 их год.Црква није Српска,ни Руска,ни Украјинска,ни Румунска,ни Арбанашка—већ је св.Православна Источна црква ваистину Црква Христова.