Unesko „minira“ obnovu manastira Đurđevi stupovi

I ovoga ljeta stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture radiće na obnovi manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbine Stefana Nemanje iz 12. vijeka i svjetskog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska.

Ilustracija_1386-1021x580

Prioritet će imati prošle godine započeta rekonstrukcija trpezarije Svetog Simeona Mirotočivog koja će, zajedno sa ranije obnovljenom trpezarijom kralja Dragutina, drugog ktitora manastira, biti reprezentativni objekat Đurđevih stupova. U planu su i drugi radovi na obnovi svetinje, ali ne i nastavak zidanja visokih kula (stupova) po kojima je manastir u srednjem vijeku dobio ime.

„Ne znamo kada će biti nastavljeni radovi na kulama koje su bile simbol Nemanjine moći i zaštitni znak manastira. To ne zavisi od nas već od stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva kulture, koje treba da obezbedi sredstva za nastavak radova“ – kaže iguman Gerasim.

Prema nezvaničnim informacijama, zidanje kula, koje je zaustavljeno na polovini, koči Unesko koji iz nepoznatih razloga ne dozvoljava nastavak radova. Ova organizacija pod okriljem UN preuzela je na sebe da odlučuje kolika će biti visina kula (stupova) i kada će biti nastavljeno njihovo zidanje.

Iguman Gerasim i vjernici u Raškoj oblasti vjeruju da će sve smetnje biti otklonjene i da će kule biti kruna obnove Đurđevih stupova.

„Sada nam je najpotrebnija pomoć vernika da otkupimo veliko zvono, teško dve tone i vredno 37.000 evra, koje je pre dve godine, uz blagoslov našeg vladike Teodosija, izlila livnica Ligrap iz Belanovice kod Topole“ – navodi otac Gerasim.

Zvono je privremeno postavljeno na mjestu gdje se sada obnavlja trpezarija Svetog Simeona Mirotočivog, uskoro će morati da se „seli“ i postavi na zvonik koji će se graditi u manastirskoj porti.

„Bilo je planova da ovo zvono postavimo na vrh obnovljenih kula-stupova, ali stručnjaci tvrde da je preteško i da za kule, kad budu završene, treba da nabavimo novo i lakše zvono, teško 200-300 kilograma. Do sada smo otplatili oko 10.000 evra, ako Bog da, uz pomoć naših vernika otplatićemo zvono i završiti obnovu Stupova“ – pojasnio je za „Vesti“ iguman Gerasim.

Pomaže i dijaspora

„Još traje akcija „Obnovimo sebe, podignimo Stupove“ u koju se uključio veliki broj poznatih ličnosti iz cele Srbije i dijaspore. Vernici žele kule što pre, i manastirsko bratstvo živi za dan kada će zvono sa Stupova pozvati vernike u Raškoj i Deževskoj dolini na molitve“ – kaže iguman Gerasim.

 

Izvor: http://www.princip.me/unesko-minira-obnovu-manastira-djurdjevi-stupovi/14/04/2016/

Jedan komentar

  1. Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a
    fukara se obogati.
    Ivo Andrić

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.