Унеско „минира“ обнову манастира Ђурђеви ступови

И овога љета стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе радиће на обнови манастира Ђурђеви ступови код Новог Пазара, задужбине Стефана Немање из 12. вијека и свјетског културног добра под заштитом Унеска.

Илустрација_1386-1021x580

Приоритет ће имати прошле године започета реконструкција трпезарије Светог Симеона Мироточивог која ће, заједно са раније обновљеном трпезаријом краља Драгутина, другог ктитора манастира, бити репрезентативни објекат Ђурђевих ступова. У плану су и други радови на обнови светиње, али не и наставак зидања високих кула (ступова) по којима је манастир у средњем вијеку добио име.

„Не знамо када ће бити настављени радови на кулама које су биле симбол Немањине моћи и заштитни знак манастира. То не зависи од нас већ од стручњака Републичког завода за заштиту споменика културе и Министарства културе, које треба да обезбеди средства за наставак радова“ – каже игуман Герасим.

Према незваничним информацијама, зидање кула, које је заустављено на половини, кочи Унеско који из непознатих разлога не дозвољава наставак радова. Ова организација под окриљем УН преузела је на себе да одлучује колика ће бити висина кула (ступова) и када ће бити настављено њихово зидање.

Игуман Герасим и вјерници у Рашкој области вјерују да ће све сметње бити отклоњене и да ће куле бити круна обнове Ђурђевих ступова.

„Сада нам је најпотребнија помоћ верника да откупимо велико звоно, тешко две тоне и вредно 37.000 евра, које је пре две године, уз благослов нашег владике Теодосија, излила ливница Лиграп из Белановице код Тополе“ – наводи отац Герасим.

Звоно је привремено постављено на мјесту гдје се сада обнавља трпезарија Светог Симеона Мироточивог, ускоро ће морати да се „сели“ и постави на звоник који ће се градити у манастирској порти.

„Било је планова да ово звоно поставимо на врх обновљених кула-ступова, али стручњаци тврде да је претешко и да за куле, кад буду завршене, треба да набавимо ново и лакше звоно, тешко 200-300 килограма. До сада смо отплатили око 10.000 евра, ако Бог да, уз помоћ наших верника отплатићемо звоно и завршити обнову Ступова“ – појаснио је за „Вести“ игуман Герасим.

Помаже и дијаспора

„Још траје акција „Обновимо себе, подигнимо Ступове“ у коју се укључио велики број познатих личности из целе Србије и дијаспоре. Верници желе куле што пре, и манастирско братство живи за дан када ће звоно са Ступова позвати вернике у Рашкој и Дежевској долини на молитве“ – каже игуман Герасим.

 

Извор: http://www.princip.me/unesko-minira-obnovu-manastira-djurdjevi-stupovi/14/04/2016/

One Comment

  1. Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a
    fukara se obogati.
    Ivo Andrić