Уклоњен крст са Сахат-куле у Подгорици

Подгорица – Са куле у главном граду Црне Горе скинуто хришћанско обележје. Митрополија црногорско-приморска: Нечувена одлука.


КРСТ са Сахат куле у Подгорици, који је више од стотину година био њено обележје, уклоњен је током рестаурације овог објекта и реконструкције трга Бећир-бега Османагића! Поводом овога реаговали су из Митрополије црногорско-приморске, оцењујући да се ради о скандалозној одлуци подгоричких власти. Позивају на одговорност све који су донели такву одлуку, захтевајући од надлежних да се крст што пре врати на Сахат кулу.
Главну реч у реконструкцији Сахат куле има главни град на чијем челу је Славољуб Стијеповић, док пројекат вредан милион евра финансира турска агенција Тика.

Протојереј и секретар Црквене општине Подгорица Предраг Шћепановић каже да би Митрополија црногорско-приморска такође осудила и да је са неког објекта “скинут полумесец или било које друго обележје наше браће муслимана или било које друге верске организације”.

– Ја бих реаговао као свештеник, човек и Подгоричанин. Крст на Сат кули је последњих 100 година био њено обележје. Уклоњен је рестаурацијом која се обавља иза очију јавности и знатижељног посматрача и љубитеља културе и старина. Та вест нас је запрепастила. Ако сто година крст никоме није сметао, чудимо се да се сада покрећу иницијативе да крст као симбол већинског православног становништва у Црној Гори буде уклоњен – каже свештеник Шћепановић.

Протојереј ставрофор др Велибор Џомић подсећа да је 12. априла заједно са свештеником Мирчетом Шљиванчанином на званичном састанку обавестио заменика градоначелника Подгорице Часлава Вешовића да до њих стижу информације да ће крст бити уклоњен.

– Вешовић је изричито нагласио и дао реч да реконструкција куле мора бити обављена тако да објекат и све на њему буде очувано у затеченом стању. Сада тражим од њега да одржи дату реч – каже Џомић.

УТВРЂЕЊЕ

САХАТ кула је саграђена 1667. године и дуго је била војно утврђење. Након ослобођења Подгорице од Турака, око 1890. године, на врху ове грађевине високе 16 метара постављен је велики метални крст који је стајао све до ових дана.

 

Извор: Вечерње Новости

One Comment

  1. Бранислав

    Црна Гора чврсто гази на путу Богоодступништва !