SVETA MATRONA MOSKOVSKA

 
>
 
OBRETENJE ČASNIH OSTATAKA BLAŽENE STARICE MATRONE
 
Uoči 8. marta 1998. godine, u Nedelju Pravoslavlja, sa blagoslovom Svjatjejšeg Patrijarha Moskovskog i sve Rusije Aleksija 2. na Danilovskom groblju u Moskvi bili su obreteni časni ostaci podvižnice blagočašća 20. veka, blažene starice Matrone. Komisiju za otkopavanje grobnice predvodio je arhiepiskop Istrinski Arsenije. U prenošenju časnih ostataka starice Matrone učestvovali su: namesnik Novospaskog manastira, episkop Orehovo-Zujevski Aleksij, namesnik Sveto-Danilovskog manastira, arhimandrit Aleksije sa bratijom, nastojatelj hrama Martina Ispovednika u Moskvi, sveštenik Aleksandar Abramov. U hramu Silaska Svetoga Duha, koji je na Danilovskom groblju, namesnik Sveto-Danilovskog manastira, uz sasluženje sabora klirika, odslužio je zaupokojenu liturgiju. Kivot sa svetim moštima starice Matrone bio je donet u Danilov manastir i smešten u hram prepodobnog Simeona Stolpnika.
Kod svih prisutnih tom izuzetnom događaju, stanje duha je bilo posebno toržestveno i radosno.
U radu Komisije, pored predstavnika Ruske Pravoslavne Crkve, učestvovali su i eksperti za pitanja sudsko-medicinske ekspertize, antropolog, doktor medicinskih nauka, profesor Zvjagin Viktor Nikolaevič i arheolog, doktor istorijskih nauka Tanjukovič Andrej Kirilovič.
Komisija je završila sa radom 13. marta. Interesantno je, da je prilikom pregleda moštiju starice Matrone, bilo očigledno ono ispupčenje u obliku krsta na grudima koje se pominje u njenom žitiju.
U Pokrovskom hramu Sveto-Danilovskog manastira, na analoju je bila postavljena čestica moštiju blažene Matrone. Ovde su se u dane Velikog posta služili parastosi za upokojenje rabe Božje Matrone.
30. aprila, po blagoslovu Svjatjejšeg Patrijarha Aleksija II uz toržestveno pojanje tropara Pashe: „Hristos voskrese iz mertvih…“ izvršen je prenos svetih moštiju blažene Matrone u hram Svetih Otaca Sedam Vaseljenskih Sabora. Uveče je bratija manastira odslužila zaupokojeno svenoćno bdenije.
1. maja, u petak druge sedmice po Pashi, uoči 46-te godišnjice predstavljenja blažene Matrone, Božanstvenu liturgiju i parastos u istom hramu služio je arhiepiskop Istranski Arsenije. Na bogosluženju je bilo mnoštvo sveta, mada zvanično taj događaj nije najavljen.
Toga dana je kivot sa svetim moštima blažene Matrone bio prenesen u moskovski Pokrovski ženski manastir (između Taganske i Abelmanovske ulice). Tamo su ga toržestveno, uz zvonjenje zvona dočekali, igumanija Teofanija i sestre manastira.
Danas svete mošti blažene, poštovane od verujućih, počivaju u tom manastiru, gde za pomoć ka toj podvižnici, kao i u vreme njenog zemaljskog života, poput neprekidne reke dolaze ljudi.

5 komentar(a)

  1. Blažena mati Matrona,molim ti se da svojim molitvama umolis Boga za mog Aleksandra da isceli oči njegove🙏Neka bude volja tvoja Gospode. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu,sada i uvek i u vekove vekova. Amin

  2. Sveta Blazena Matorna Moskovska moli Boga za nas , za sve ljude svoje ..🙏🤍🌺
    Zahvalna Bogu sto sam Ti celivala mošti svete i prečiste 2013 god. Slava Bogu za sve .

  3. Ti predobra I presveta mati Matrona, moli Boga za spasenje mog sina Sase.

  4. Presveta mati Matrona, moli Boga za nas

  5. Sveta Matrona, spasavaj i pomozi! Gospod, Bogorodica, ti i Sv Ksenija znate moje brige i ne samo moje nego svih ljudi. Pomozite! Slava Vam i hvala! Slava

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *