НАСЛОВНА » Молитва и Богослужење, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Шта је метања

Шта је метања

Питање:
Помаже Бог. Јел можете да ми објасните шта је метања?
Урош


Одговор:
Драги брате Уроше, Својим положајем на богослужењу и молитви хришћани исказују своју побожност и поштовање, које су дужни да одају Богу и светињи. Најобичнији положај верних на богослужењу је СТАЈАЊЕ. Само у изузетним случајевима дозвољено је седење и то нарочито за старије и болесне вернике. Стајањем символишемо Христово васкрсење, којим смо се ослободили од мрака и греха. Отуда је и потекло правило да се, редовно недељом, као и у дане од Васкрса до Духова, не клечи, већ у те дане треба да се молимо стојећи. Ако није пристојно седети пред оним кога треба поштовати у међуљудским односима, то је сасвим неблагодарно седети пред лицем Бога живога, пред којим стоји и анђео који се моли, а то је свештеник.
Поклон изражава осећање поштовања, оданости, покорности и побожности пред Богом. Тако, на пример, сагибањем главе приликом читања Светог јеванђеља, верници изражавају своју пажњу према речи Божјој. Приликом преношења Часних дарова са жртвеника на свет престо (велики вход) , приклањањем главе верни изражавају побожно и мислено учешће у одласку Исуса Христа на добровољно страдање.
Реч метанија је грчког порекла (μετάνοια) и значи покајање, пропраћено земним поклонима. Отуда се сви поклони код грчких монаха називају метанијом, покајањем. Чинити метаније значи клањати се. Има две врсте метанија: „мало“, клањањем телом до појаса, при чему се прстима десне руке додирује под. „Велике“ метаније или велико клањање је кад рукама, коленима и челом додирујемо под. Ове велике метаније се врше за време Великог часног поста, као и пред великим светињама (Часним крстом, светим моштима, чудотворним иконама) , док их свештеници чине приликом рукоположења и примања разних одликовања. Прописи како и када се врше метаније налазе се у Великом типику и у богослужбеним књигама.
Христос је међу нама – о. Душан

2 коментар(а)

  1. Момчило Вукомановић

    Помаже Бог!
    Сме ли у кућним условима да се клечи (са челом на поду) кад се моли Господ за опрост почињеног греха?

  2. Hvala na odgovoru.nisam znao za metanju.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *