Српски патријарх упозорио цариградског да не могу свака нова држава и нација добити своју цркву

У писму које је патријарх послао пре почетка архијерејског сабора Цариградске патријаршије наводи се и бојазан примене тог принципа на расколничку македонску цркву

___________________________________________________________________________

Патријарх српски Иринеј упутио је писмо патријарху цариградском Вартоломеју у коме указује да би увођење принципа давања аутокефалности новонасталим државама, односно нацијама, представљало опасност по јединство православља у свету.

Такав принцип, како је на више од 10 страница образложио поглавар СПЦ, директно може нарушити јединство православне цркве.

У писму које је патријарх послао пре почетка сабора у Цариграду наводи се и бојазан примене истог принципа на расколничку македонску цркву.

Патријарх српски се успротивио стварању услова да практично свака новонастала држава може тражити своју цркву, пише “Блиц”.

Истакао је да је давање аутокефалности на тај начин кршење канонских и историјских права Цркве.

Архијерејски сабор цариградске Патријаршије — Синакса — требало је да се заврши пре два дана, али је потрајао дуже него што је планирано, због главног питања — признати украјинску цркву или не, пренeо је Танјуг.

Осим питања да ли ће непризната црква у Украјини, коју не сматра само Московска патријаршија расколничком, ипак добити аутокефалност, на званичном дневном реду су и тачке које се директно тичу и Српске православне цркве.

Извор: Факти

Comments are closed.