NASLOVNA » Inoslavni, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Sinod SPC oštro reagovao nakon izjave beogradskog nadbiskupa Hočevara o sv.vladici Nikolaju

Sinod SPC oštro reagovao nakon izjave beogradskog nadbiskupa Hočevara o sv.vladici Nikolaju

Povodom izjave beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara „Politici”, objavljene u tekstu „Katolička crkva nije se mešala u kanonizaciju pravoslavnih svetaca” je saopštenjem za javnost reagovao Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Saopštenje Sinoda prenosimo u celosti:

„Deleći sa vascelim srpskim pravoslavnim narodom, kao i sa drugim pravoslavnim, pa i mnogim nepravoslavnim hrišćanima širom sveta, najdublje molitveno poštovanje prema ličnosti Svetog Vladike žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve oseća obavezu da izrazi javno negodovanje povodom neprimerene i nedobronamerne izjave nadbiskupa beogradskog  g. Stanislava Hočevara, date beogradskoj „Politici“ 28. oktobra ove godine, kojom je sebi dao slobodu da, po njemu poznatim merilima, dovede u pitanje svetost Novog Zlatousta, čak poredeći ga sa kardinalom Stepincem ili proglašavajući ga za srpski ekvivalent Stepincu.

Za razliku od arhiepiskopa kenterberijskog g. Justina Velblija, koji je, zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejem, u londonskoj katedrali Svetog Pavla nedavno najsvečanije obeležio stotu godišnjicu Nikolajevog istorijskog govora, beogradski nadbiskup nije dužan da poznaje svetiteljev pastirski i duhovni rad u Ohridu, Bitolju i Žiči niti njegovu mnogostranu međucrkvenu delatnost. Pogotovu ne moraju da ga zanimaju njegova bogoslovsko-književna dela, među kojima postoji i Stoslov o ljubavi i doživljaj neprijatelja kao „surovog prijatelja”, za razliku od Stepinca, koji je napisao da „bizantsko Pravoslavlje” predstavlja „prokletstvo Evrope” i da su Hrvati i Srbi, sledstveno, dva nespojiva sveta. On ne mora da zna ni to da je, za razliku od Stepinca, sveti Nikolaj čitav Drugi svetski rat proveo u internaciji u Ljubostinji, Vojlovici i na kraju u zloglasnom logoru Dahau. Ne sporimo mu ni pravo da stavi pod znak pitanja smisao odluke poglavara sopstvene Crkve, pape Franje, da se obrazuje Mešovita komisija Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve koja treba da odgovorno i istinoljubivo razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Sveti Arhijerejski Sinod mu, međutim, osporava pravo da svoje zalaganje za posetu pape Franje Srbiji zapravo koristi kao sitnu monetu za potkusurivanje u nesvesnom – a možda i svesnom – nastojanju da pokvari odnose Srpske Pravoslavne Crkve sa Svetom Stolicom. U tom nastojanju, uvereni smo, neće uspeti.

Za predsednika Svetog Arhijerejskog Sinoda
član episkop bački Irinej,
portparol Srpske Pravoslavne Crkve”

Šta je rekao nadbiskup Hočevar

Nadbiskup Hočevar u razgovoru za „Politiku”, govoreći između ostalog i o osnivanju Mešovite pravoslavno-katoličke komisije za dijalog o Alojziju Stepincu, izjavio je da se „katolici jako čude kako to da se od njih zahteva toliko proučavanje, a nije se postupilo na isti način kada je SPC proglašavala svoje svece.

„Ako bi se istim kriterijumima proučavali sveci koje je proglasila SPC, da li bi oni bili zadovoljeni? Ali, katolička crkva se nije mešala u kanonizaciju svetaca na koje bi možda ona imala zamerke. Znamo da, na primer, ni u samoj srpskoj javnosti nije bilo jedinstvenog mišljenja oko kanonizovanja vladike Nikolaja Velimirovića, ali on je, ipak, uvršten u red svetih bez dubljeg razmatranja tih zamerki”, rekao je tada nadbiskup Hočevar.

 

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/367089/Neprimerene-i-nedobronamerne-ocene-o-svetom-vladici-Nikolaju-Velimirovicu

6 komentar(a)

 1. Odlična reakcija Sinoda naše Crkve.Malo je taj gospodin Hočevar reagirao diletantski.Zloupotrijebio je gostoprimstvo i domaćina.Zapravo što ima tražiti Vatikan u sred Beograda sa titularnim „nadbiskupom“ obzirom na broj pripadnika RKC (nemam namjeru vrijedjeti drugoga).Međutim,na osnovu nekih ranijih postupaka i izjava Hočevara,očigledno je on umislio da je on možda na neki način iznad lokalne dominantne Crkve,pa je morao oprobati ili iskušati puls u trenutačnom ekumenskom „vrzin kolu“ ne sluteći da će biti opomenut.Ipak usporediti Nikolaja Velimirovića i Alojzija Stepinca,govori da se radi o jednom površnom i neozbiljnom inovjernom velokodostojniku.On vjerojatno o o našem svetitelju nije pročitao ama baš ništa,a odnosi se na na duhovni opus i ostavštinu.Vjerojatno informacije crpi iz žute štampe.Vjerojatno žilet za brijanje mu je najvažnija dnevna briga ha,ha…

 2. Dostojanstven, precizan i kulturan odgovor na jednu izjavu nedostojnu jedne visoke crkvene ličnosti.

 3. Ponosim se ovakvim odgovorom Sinoda naše SPC. Pored toga, ova izjava Hočevara jasno pokazuje stav većine poglavara RKC o srpskim stradanjima.

 4. Ja se ne bih ni osvrcao na izjave surovih prijatelja. Mi pravoslavni hrišćani trebamo da se bavimo svojim pokajanjem. Sabornost da jacamo u nasoj Crkvi-bogosluzenja.

 5. Anđa Simović

  Gospodina Hočevara doživljavam kao nedostojnog neprijatelja i nepristojnog gosta, koga treba odvesti u drugu prostoriju i strpljivo mu objasniti termin persona grata u diplomatiji, … kao i razliku između kanonizacije i proslavljenja, kao i razliku između dželata i žrtve, … i razliku između nasilnog pokrštavanja i misionarenja itd.
  Pričamo o kriterijumima, … ?
  Smatram nespornim ispunjenje najviših kriterijuma nasilnog pokrštavanja Srba u nakaznoj tzv. NDH- kvazi državi Magnum Krimen.
  Ti standardi zla … nisu dostignuti.
  Nažalost, da je moguće to objasniti nekima je ipak … samo moja iluzija.
  Jer, mnogo komotnije je praviti se da ne znaš.

 6. „… Odnose Srpske Pravoslavne Crkve sa Svetom Stolicom“???!!!
  O kakvoj stolici je rec? Papinoj? – Sramota o cemu razmisljaju…
  Spasi i izbavi nas od jeresi Svemoguci Gospode!
  Sveti oce Savo, moli Boga za svoj pravoslni narod, koji je Hristov , nije papin. Amin.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *