NASLOVNA » Inoslavni, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Sinod SPC oštro reagovao nakon izjave beogradskog nadbiskupa Hočevara o sv.vladici Nikolaju

Sinod SPC oštro reagovao nakon izjave beogradskog nadbiskupa Hočevara o sv.vladici Nikolaju

Povodom izjave beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara „Politici”, objavljene u tekstu „Katolička crkva nije se mešala u kanonizaciju pravoslavnih svetaca” je saopštenjem za javnost reagovao Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Saopštenje Sinoda prenosimo u celosti:

„Deleći sa vascelim srpskim pravoslavnim narodom, kao i sa drugim pravoslavnim, pa i mnogim nepravoslavnim hrišćanima širom sveta, najdublje molitveno poštovanje prema ličnosti Svetog Vladike žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve oseća obavezu da izrazi javno negodovanje povodom neprimerene i nedobronamerne izjave nadbiskupa beogradskog  g. Stanislava Hočevara, date beogradskoj „Politici“ 28. oktobra ove godine, kojom je sebi dao slobodu da, po njemu poznatim merilima, dovede u pitanje svetost Novog Zlatousta, čak poredeći ga sa kardinalom Stepincem ili proglašavajući ga za srpski ekvivalent Stepincu.

Za razliku od arhiepiskopa kenterberijskog g. Justina Velblija, koji je, zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejem, u londonskoj katedrali Svetog Pavla nedavno najsvečanije obeležio stotu godišnjicu Nikolajevog istorijskog govora, beogradski nadbiskup nije dužan da poznaje svetiteljev pastirski i duhovni rad u Ohridu, Bitolju i Žiči niti njegovu mnogostranu međucrkvenu delatnost. Pogotovu ne moraju da ga zanimaju njegova bogoslovsko-književna dela, među kojima postoji i Stoslov o ljubavi i doživljaj neprijatelja kao „surovog prijatelja”, za razliku od Stepinca, koji je napisao da „bizantsko Pravoslavlje” predstavlja „prokletstvo Evrope” i da su Hrvati i Srbi, sledstveno, dva nespojiva sveta. On ne mora da zna ni to da je, za razliku od Stepinca, sveti Nikolaj čitav Drugi svetski rat proveo u internaciji u Ljubostinji, Vojlovici i na kraju u zloglasnom logoru Dahau. Ne sporimo mu ni pravo da stavi pod znak pitanja smisao odluke poglavara sopstvene Crkve, pape Franje, da se obrazuje Mešovita komisija Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve koja treba da odgovorno i istinoljubivo razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Sveti Arhijerejski Sinod mu, međutim, osporava pravo da svoje zalaganje za posetu pape Franje Srbiji zapravo koristi kao sitnu monetu za potkusurivanje u nesvesnom – a možda i svesnom – nastojanju da pokvari odnose Srpske Pravoslavne Crkve sa Svetom Stolicom. U tom nastojanju, uvereni smo, neće uspeti.

Za predsednika Svetog Arhijerejskog Sinoda
član episkop bački Irinej,
portparol Srpske Pravoslavne Crkve”

Šta je rekao nadbiskup Hočevar

Nadbiskup Hočevar u razgovoru za „Politiku”, govoreći između ostalog i o osnivanju Mešovite pravoslavno-katoličke komisije za dijalog o Alojziju Stepincu, izjavio je da se „katolici jako čude kako to da se od njih zahteva toliko proučavanje, a nije se postupilo na isti način kada je SPC proglašavala svoje svece.

„Ako bi se istim kriterijumima proučavali sveci koje je proglasila SPC, da li bi oni bili zadovoljeni? Ali, katolička crkva se nije mešala u kanonizaciju svetaca na koje bi možda ona imala zamerke. Znamo da, na primer, ni u samoj srpskoj javnosti nije bilo jedinstvenog mišljenja oko kanonizovanja vladike Nikolaja Velimirovića, ali on je, ipak, uvršten u red svetih bez dubljeg razmatranja tih zamerki”, rekao je tada nadbiskup Hočevar.

 

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/367089/Neprimerene-i-nedobronamerne-ocene-o-svetom-vladici-Nikolaju-Velimirovicu

6 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *