Синод СПЦ оштро реаговао након изјаве београдског надбискупа Хочевара о св.владици Николају

Поводом изјаве београдског надбискупа Станислава Хочевара „Политици”, објављене у тексту „Католичка црква није се мешала у канонизацију православних светаца” је саопштењем за јавност реаговао Свети архијерејски Синод Српске православне цркве. Саопштење Синода преносимо у целости:

„Делећи са васцелим српским православним народом, као и са другим православним, па и многим неправославним хришћанима широм света, најдубље молитвено поштовање према личности Светог Владике жичког и охридског Николаја Велимировића, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве осећа обавезу да изрази јавно негодовање поводом непримерене и недобронамерне изјаве надбискупа београдског  г. Станислава Хочевара, дате београдској „Политици“ 28. октобра ове године, којом је себи дао слободу да, по њему познатим мерилима, доведе у питање светост Новог Златоуста, чак поредећи га са кардиналом Степинцем или проглашавајући га за српски еквивалент Степинцу.

За разлику од архиепископа кентерберијског г. Јустина Велблија, који је, заједно са патријархом српским Иринејем, у лондонској катедрали Светог Павла недавно најсвечаније обележио стоту годишњицу Николајевог историјског говора, београдски надбискуп није дужан да познаје светитељев пастирски и духовни рад у Охриду, Битољу и Жичи нити његову многострану међуцрквену делатност. Поготову не морају да га занимају његова богословско-књижевна дела, међу којима постоји и Стослов о љубави и доживљај непријатеља као „суровог пријатеља”, за разлику од Степинца, који је написао да „бизантско Православље” представља „проклетство Европе” и да су Хрвати и Срби, следствено, два неспојива света. Он не мора да зна ни то да је, за разлику од Степинца, свети Николај читав Други светски рат провео у интернацији у Љубостињи, Војловици и на крају у злогласном логору Дахау. Не споримо му ни право да стави под знак питања смисао одлуке поглавара сопствене Цркве, папе Фрање, да се образује Мешовита комисија Хрватске бискупске конференције и Српске Православне Цркве која треба да одговорно и истинољубиво размотри улогу Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата.

Свети Архијерејски Синод му, међутим, оспорава право да своје залагање за посету папе Фрање Србији заправо користи као ситну монету за поткусуривање у несвесном – а можда и свесном – настојању да поквари односе Српске Православне Цркве са Светом Столицом. У том настојању, уверени смо, неће успети.

За председника Светог Архијерејског Синода
члан епископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве”

Шта је рекао надбискуп Хочевар

Надбискуп Хочевар у разговору за „Политику”, говорећи између осталог и о оснивању Мешовите православно-католичке комисије за дијалог о Алојзију Степинцу, изјавио је да се „католици јако чуде како то да се од њих захтева толико проучавање, а није се поступило на исти начин када је СПЦ проглашавала своје свеце.

„Ако би се истим критеријумима проучавали свеци које је прогласила СПЦ, да ли би они били задовољени? Али, католичка црква се није мешала у канонизацију светаца на које би можда она имала замерке. Знамо да, на пример, ни у самој српској јавности није било јединственог мишљења око канонизовања владике Николаја Велимировића, али он је, ипак, уврштен у ред светих без дубљег разматрања тих замерки”, рекао је тада надбискуп Хочевар.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/367089/Neprimerene-i-nedobronamerne-ocene-o-svetom-vladici-Nikolaju-Velimirovicu

7 Comments

 1. Cek, cek,cek, dobar odgovor Sinoda, ali zasto clanovi Pravoslane Crkve papinu stolicu nazivaju svetom?? To je prokleta stolica, a ne sveta! Manite se ulizivanja papi, i vodite racuna malo o nama mirjanima, jer je dosta nas apsolutno izgubljeno jer se cini da vrh SPC iz nekog razloga pokusava da se ulizuje papi. Papa je covek koji sebe jednaci sa Hristom, jednaci se sa samim Bogom! Ako to nije jeres ne znam sta je. A apostol Pavle kaze da jednom probamo da objasnimo, drugi put probamo da objasnimo, a treci put da se ni ne pozdravljamo! Boze oprosti nam gresnima

 2. “… Odnose Srpske Pravoslavne Crkve sa Svetom Stolicom”???!!!
  O kakvoj stolici je rec? Papinoj? – Sramota o cemu razmisljaju…
  Spasi i izbavi nas od jeresi Svemoguci Gospode!
  Sveti oce Savo, moli Boga za svoj pravoslni narod, koji je Hristov , nije papin. Amin.

 3. Анђа Симовић

  Господина Хочевара доживљавам као недостојног непријатеља и непристојног госта, кога треба одвести у другу просторију и стрпљиво му објаснити термин персона грата у дипломатији, … као и разлику између канонизације и прослављења, као и разлику између џелата и жртве, … и разлику између насилног покрштавања и мисионарења итд.
  Причамо о критеријумима, … ?
  Сматрам неспорним испуњење највиших критеријума насилног покрштавања Срба у наказној тзв. НДХ- квази држави Магнум Кримен.
  Ти стандарди зла … нису достигнути.
  Нажалост, да је могуће то објаснити некима је ипак … само моја илузија.
  Јер, много комотније је правити се да не знаш.

 4. Ja se ne bih ni osvrcao na izjave surovih prijatelja. Mi pravoslavni hrišćani trebamo da se bavimo svojim pokajanjem. Sabornost da jacamo u nasoj Crkvi-bogosluzenja.

 5. Поносим се оваквим одговором Синода наше СПЦ. Поред тога, ова изјава Хочевара јасно показује став већине поглавара РКЦ о српским страдањима.

 6. Достојанствен, прецизан и културан одговор на једну изјаву недостојну једне високе црквене личности.

 7. Odlična reakcija Sinoda naše Crkve.Malo je taj gospodin Hočevar reagirao diletantski.Zloupotrijebio je gostoprimstvo i domaćina.Zapravo što ima tražiti Vatikan u sred Beograda sa titularnim “nadbiskupom” obzirom na broj pripadnika RKC (nemam namjeru vrijedjeti drugoga).Međutim,na osnovu nekih ranijih postupaka i izjava Hočevara,očigledno je on umislio da je on možda na neki način iznad lokalne dominantne Crkve,pa je morao oprobati ili iskušati puls u trenutačnom ekumenskom “vrzin kolu” ne sluteći da će biti opomenut.Ipak usporediti Nikolaja Velimirovića i Alojzija Stepinca,govori da se radi o jednom površnom i neozbiljnom inovjernom velokodostojniku.On vjerojatno o o našem svetitelju nije pročitao ama baš ništa,a odnosi se na na duhovni opus i ostavštinu.Vjerojatno informacije crpi iz žute štampe.Vjerojatno žilet za brijanje mu je najvažnija dnevna briga ha,ha…