Шести степен крвног сродства

Питање:
Помоз Бог! У вези сам са момком, који ми дође 6 колено, заједнички предак нам је прадеда. Упознали смо се пре две године и ускоро сазнали да смо у сродству. Безуспешно смо покушавали да окончамо везу, а и сам живот нас је тргао на одвојене путеве, али душа нам је налазила мир само када смо заједно. Молим вас да ми објасните како се може добити благослов од цркве за овај брак. Читала сам Црквена брачна правила и ако сам добро схватила то су разрешиве околности. Унапред вам хвала. И хвала на овако корисном сајту. Свако добро.
Maja


Одговор:
Драга сестро, добро си прочитала у црквеним правилима о сродству и о уклоњивим брачним сметњама. Ти и тај момак сте другобратучеди и стојите у шестом степену крвног сродства у побочној линији. Брак између сродника у шестом степену крвног сродства у побочној линији био је раније забрањен, тј. представљао је неуклоњиву брачну сметњу. Међутим, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио је 25. октобра 1923. године, АС бр. 36, да се у ванредним околностима случајеви седмог, шестог, па и петог степена крвног сродства у побочној линији, могу разрешити. У петом степену разрешење може дати само Свети архијерејски синод на основу увида у заиста оправдану потребу. Шести и седми степен разрешује надлежни епископ, такође на основу детаљног образложења надлежног пароха. Дакле, ти и момак са којим си у вези, можете се венчати у цркви по разрешењу надлежног епископа и уколико ваш брак не би изазвао саблазан у месту живљења. Поред црквеног законодавства постоји и такозвано “обичајно право”, народни обичаји одређеног краја, о које се народ нерадо оглушује. Појаснио бих ти на следећем примеру. Црквено законодавство нема ништа против “узајамног кумства” на крштењу, ја теби – ти мени. Овакво кумство се практикује код наших верника у Босни, али такав случај би изазвао саблазан у Србији. Дакле, обичајно право игра велику улогу у животу нашег народа, па тако и при венчању, крштењу, сахранама… Вашим родитељима и сродницима изнесите црквено гледиште на ваш брак и ако они благослове вашу намеру, онда се слободно венчајте. О црквене прописе се нећете огрешити. Благослов Божији на вас двоје и ваше породице призива ваш о. Душан

One Comment

  1. Pozdrav,

    U vezi sam sa momkom dve godine i akoro smo saznali da imamo zajednickog rodjaka. Naime, moja cukunbaba i njegova cukunbaba su rodjene sestre.

    Zanima me u kom smo stepenu srodstva i da li mozemo da stupimo u brak?

    Hvala.