NASLOVNA » Društvo, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Ruska Pravoslavna Crkva dostavila humanitarnu pomoć pravoslavcima u Siriji

Ruska Pravoslavna Crkva dostavila humanitarnu pomoć pravoslavcima u Siriji

Uz saradnju Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovskog patrijarhata (OVCS) i Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, dostavljena je nova tura ruske humanitarne pomoći siromašnim porodicama u gradovima Marmariti i Dolini hrišćana u sirijskoj oblasti Homs. Skoro dve tone proizvoda i potrepština za zdravstvenu negu teško obolelih i ranjenih, primio je vikar Akarske mitropolije Antiohijske Pravoslavne Crkve, episkop Pirgski Ilija.

U Dolini hrišćana živi većina pravoslavnih hrišćana, a takođe i hrišćani drugih konfesija, koji su tu našli utočište bežeći od islamista. U Siriji islamisti ubijaju hrišćane, otimaju ih radi otkupa, a hrišćanske crkve skrnave i ruše. Zbog velikog broja izbeglica, situacija u Marmariti je krajnje složena: nedostaju osnovne namirnice, lekovi, topla odeća. Krajem avgusta Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji je već slao humanitarnu pomoć u ovo mesto. To je bila prva dostava pomoći Dolini hrišćana za vreme trajanja građanskog rata, navodi Služba za komunikacije OVCS.

Ranije, 21. marta, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji predao je više od dve tone namirnica, dečje hrane i školskih pribora stanovnicima Malule od kojih su većina hrišćani i koja doživljava procvat posle oslobođenja od islamista.

U najskorije vreme, do Vaskrsa, pomoć koju je sakupila Sveruska organizacija veterana «Ratno bratstvo», biće dostavljena hrišćanskom gradu Mahardi u oblasti Hama, kao deo zajedničke akcije sa Centrom za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Stanovnicima grada će biti darovane namirnice, lekovi, dečje igračke, a takođe i vaskršnji kolači iz Rusije.

Za vreme građanskog rata u Siriji, stanovnici Maharde su više puta bile žrtve terora radikalnih islamista, a grad neprestano granatiraju iz minobacača i gađaju raketama sopstvene proizvodnje. Kao rezultat granatiranja srušena je crkva. Trenutno u blizini Maharde traju žestoke borbe između vladinih snaga i islamista, koji napadaju Hamu sa severa iz oblasti Idlib. Ruska pomoć će biti dostavljena stanovnicima Maharde uz pomoć lokalnih boraca odanih Siriji.

S ruskog Aleksandar Đokić

Izvor:http://www.pravoslavie.ru/srpska/102746.htm

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *