Руска Православна Црква доставила хуманитарну помоћ православцима у Сирији

Уз сарадњу Одељења за спољне црквене везе Московског патријархата (ОВЦС) и Руског центра за помирење зараћених страна у Сирији, достављена је нова тура руске хуманитарне помоћи сиромашним породицама у градовима Мармарити и Долини хришћана у сиријској области Хомс. Скоро две тоне производа и потрепштина за здравствену негу тешко оболелих и рањених, примио је викар Акарске митрополије Антиохијске Православне Цркве, епископ Пиргски Илија.

У Долини хришћана живи већина православних хришћана, а такође и хришћани других конфесија, који су ту нашли уточиште бежећи од исламиста. У Сирији исламисти убијају хришћане, отимају их ради откупа, а хришћанске цркве скрнаве и руше. Због великог броја избеглица, ситуација у Мармарити је крајње сложена: недостају основне намирнице, лекови, топла одећа. Крајем августа Руски центар за помирење зараћених страна у Сирији је већ слао хуманитарну помоћ у ово место. То је била прва достава помоћи Долини хришћана за време трајања грађанског рата, наводи Служба за комуникације ОВЦС.

Раније, 21. марта, Руски центар за помирење зараћених страна у Сирији предао је више од две тоне намирница, дечје хране и школских прибора становницима Малуле од којих су већина хришћани и која доживљава процват после ослобођења од исламиста.

У најскорије време, до Васкрса, помоћ коју је сакупила Сверуска организација ветерана «Ратно братство», биће достављена хришћанском граду Махарди у области Хама, као део заједничке акције са Центром за помирење зараћених страна у Сирији. Становницима града ће бити дароване намирнице, лекови, дечје играчке, а такође и васкршњи колачи из Русије.

За време грађанског рата у Сирији, становници Махарде су више пута биле жртве терора радикалних исламиста, а град непрестано гранатирају из минобацача и гађају ракетама сопствене производње. Као резултат гранатирања срушена је црква. Тренутно у близини Махарде трају жестоке борбе између владиних снага и исламиста, који нападају Хаму са севера из области Идлиб. Руска помоћ ће бити достављена становницима Махарде уз помоћ локалних бораца оданих Сирији.

С руског Александар Ђокић

Извор:http://www.pravoslavie.ru/srpska/102746.htm

Comments are closed.