Рукоположење иконописца

Питање:
Помаже Бог! Завршила сам иконопис у радионици Петра Билића пре годину дана и самостално израђујем иконе, с тим што сам пре школе радила 10 година аматерски. Моје питање везано је за рукоположење иконописца, шта је потребно и колико је могуће постати рукоположени иконописац? Моја професорка калиграфије ме упутила на ово питање, знајући за Веронику Дјукановиц. Хвала унапред на одговору.
Светлана


Одговор:
Драга сестро Светлана, Добро си поступила што си своје аматерско сликање икона заокружила у једној већ познатој иконописној радионици. Можда би било боље да си то учинила, на пример, у иконописним радионицама Манастира Жиче, Ћелија, Враћевшнице, Студенице, или неког другог манастира, где сваки час поуке и рада почиње молитвом, а тако се и завршава, где у атељеу тихо бруји духовна музика. Да Ти одмах кажем: не постоји чин рукополагања иконописаца, то није свештенички позив, иако је сав прожет духовношћу. Читала си свакако о Светом Андреју Рубљову. За истинског иконописца, који ће молитвено обликовати ликове Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, Светих анђела и Светих Божјих угодника, неоходно је да буде непрекидно у созерцању о духовном животу, да на припремљене даске преноси не само ликове Светих, већ и своју душу, са њеним најумилнијим осећањима. И да увек то свето дело чини са благословом свога духовника, благословом Цркве. Вероника Ђукановић је већ дуго времена изванредан иконописац, али Ти Твоја професорка калиграфије није могла рећи, да је она “рукоположени иконописац”.
Желим Ти пуно успеха у племенитом раду, да Твоје иконе красе зидове православних храмова и домова, а Теби да то причињава духовну радост.
Срдачан поздрав од
о. Душана

One Comment

  1. Иконописац почетник

    Постоји, међутим, молитва коју свештеник чита за иконописца, те ако не постоји на нашем језику, треба је превести са Грчког.