Ротаријанци

Питање:
Мир Божији – Христос Васкресе Замолила би вас да ми нешто више кажете о Rotary International или Ротаријанцима у нашој земљи.
Која је њихова позадина и дали је непожељно да будемо чланови њиховог друштва и ако је зашто? Пуно хвала
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Ротаријанци су саставни део интернационалне организације истога имена. За циљ су изабрали окупљање пословних и професионалних лица у хуманитарне сврхе. Они подржавају „високе етичке стандарде, добру вољу и мир у свету”. Обзиром да се међу њима ове категорије процењују са тачке гледишта протестантског света и његових схватања, они у православним срединама немају никаквог корена. По нашем схватању, хришћанска етика (морал) , и православно хришћанско виђење добре воље и мира у свету, далеко превазилазе овакве и сличне стандарде. Али се проблем састоји у томе, што наш народ и наше друштво ни само не познаје довољно своје историјско, културно и духовно наслеђе, па онда прихвата туђе као нешто боље, савременије и успешније. Укратко речено, за једног искреног и православног хришћанина, прихватање ротаријанских стандарда и норми би био корак у назад.
Поздравља те, о. Срба

One Comment

  1. Ротаријанцу су ти, укратко, једна врста “предсобља” за масоне. Дакле, идеш мало у ротаријанце, па ако се покажеш, онда те можда приме у масоне. Толико о “хуманитарној” организацији.