NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Razlike u obrazovanju budućih supružnika

Razlike u obrazovanju budućih supružnika

Pitanje:
Pomaže Bog. Molim vas za pomoć. Naime imam jednu vezu sa momkom koji je dosta neobrazovaniji od mene. Ja neke njegove glavne osobine jako volim i cenim i mislim da bi bio dobar suprug i otac, ali razlika u mnogim doživljajima je velika. Kao da osećam da ne može da me razume i da ne možemo potpuno da se prozmemo kao ličnosti jer su „moji vidici širi“. Često se pitam da li sam ja sujetna, da li sam toliko sebična da okarakterišem nekoga kao nedovoljnog za mene, i još hiljadu pitanja, ali iako imam veliku želju da to prevaziđem, ja sada tako mislim. Plašim se da sutra neću biti uzorna supruga njemu, ako do braka dođe, jer će izaći to moje zameranje – što se nije potrudio da uradi nešto na svom obrazovanju a ja jesam. Molim Vas za savet, kažite mi da li sam ja na totalnom pogrešnom putu ako mi je to toliko važno. Ja potičem iz obrazovane porodice, svi oko mene su na „visokim“ mestima u društvu, a ja sam se pomalo izgubila u kriterijumima koji su važni za odabir budućeg supružnika.
HVALA.
N.N


Odgovor:
Bog ti pomogo draga sestro, Na početku pisma pokazuješ svoj egoizam jer kako kažeš „imam jednu vezu sa momkom koji je dosta neobrazovaniji od mene“.
Šta to znači? Smatraš da ako si završila više škola od tvog momka da ti je to neka prednost u životu? Tvoju veću obrazovanost od njega potvrdili su tvoji profesori kad su te ocenjivali, ali to važi za struku u kojoj si se školovala. Život je neka druga škola i te ocene trebamo da dobijamo od ljudi oko sebe da oni kažu kakvi su naši ljudski kvaliteti.
Kažeš da se često pitaš da li si sujetna? Itekako, ne samo sujetna nego i sebična. Moj ti je savet da potražiš nekog iskusnog sveštenika (duhovnika) koji će nadam se da ti otvori oči da možeš da vidiš malo i oko sebe. Jer u ovoj situaciji tvoga momka koji nije „dovoljno obrazovan“ pitanje kako će tvoja porodica „na visokim položajima“ da prihvati da njihova ćerka sklopi brak sa bilo kime i da im se rode unuci koji možda neće povući „mamine gene“. Ili nađi nekog „tebi ravnom“ po obrazovanju pa ćeš onda osetiti da život nije fakultet ni visoki položaj već nešto drugo što ćeš možda kad tad videti. Oprostićeš mi na mojoj direktnosti, ali sam srećom imao priliku da pričam sa nekoliko mladih parova koji su imali slična shvatanja. Danas oni imaju divne brakove i divne porodice i redovno me zovu da kažu da im ide sve od ruke. S poštovanjem
o. Dragan

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *