Разлике у образовању будућих супружника

Питање:
Помаже Бог. Молим вас за помоћ. Наиме имам једну везу са момком који је доста необразованији од мене. Ја неке његове главне особине јако волим и ценим и мислим да би био добар супруг и отац, али разлика у многим доживљајима је велика. Као да осећам да не може да ме разуме и да не можемо потпуно да се прозмемо као личности јер су “моји видици шири”. Често се питам да ли сам ја сујетна, да ли сам толико себична да окарактеришем некога као недовољног за мене, и још хиљаду питања, али иако имам велику жељу да то превазиђем, ја сада тако мислим. Плашим се да сутра нећу бити узорна супруга њему, ако до брака дође, јер ће изаћи то моје замерање – што се није потрудио да уради нешто на свом образовању а ја јесам. Молим Вас за савет, кажите ми да ли сам ја на тоталном погрешном путу ако ми је то толико важно. Ја потичем из образоване породице, сви око мене су на “високим” местима у друштву, а ја сам се помало изгубила у критеријумима који су важни за одабир будућег супружника.
ХВАЛА.
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого драга сестро, На почетку писма показујеш свој егоизам јер како кажеш “имам једну везу са момком који је доста необразованији од мене”.
Шта то значи? Сматраш да ако си завршила више школа од твог момка да ти је то нека предност у животу? Твоју већу образованост од њега потврдили су твоји професори кад су те оцењивали, али то важи за струку у којој си се школовала. Живот је нека друга школа и те оцене требамо да добијамо од људи око себе да они кажу какви су наши људски квалитети.
Кажеш да се често питаш да ли си сујетна? Итекако, не само сујетна него и себична. Мој ти је савет да потражиш неког искусног свештеника (духовника) који ће надам се да ти отвори очи да можеш да видиш мало и око себе. Јер у овој ситуацији твога момка који није “довољно образован” питање како ће твоја породица “на високим положајима” да прихвати да њихова ћерка склопи брак са било киме и да им се роде унуци који можда неће повући “мамине гене”. Или нађи неког “теби равном” по образовању па ћеш онда осетити да живот није факултет ни високи положај већ нешто друго што ћеш можда кад тад видети. Опростићеш ми на мојој директности, али сам срећом имао прилику да причам са неколико младих парова који су имали слична схватања. Данас они имају дивне бракове и дивне породице и редовно ме зову да кажу да им иде све од руке. С поштовањем
о. Драган

One Comment

  1. Pomaže Bog.
    Mislim da vam je odgovor površan. Žena je isticala stvarne razlike u obrazovanju a ne u diplomama. Napisala je da su joj vidici širi. To nije egoizam nego realna zabrinutost za eventualni budući brak.