Privodi se kraju izgradnja prve crkve na Svetoj Gori posvećene starcu Pajsiju

Izgradnja prvog hrama na Svetoj Gori, posvećenog Prepodobnom Pajsiju Svetogorcu, je skoro završena, prenosi portal «Ruski Aton».

Hram se zida na mestu kelije Voskresenja Hristovog u Kapsali na Svetoj Gori, koja je podignuta po blagoslovu samog Prepodobnog Pajsija Svetogorca.

Radovi na izgradnji hrama su započeti u julu 2016. godine, ubrzo posle kanonizacije Prepodobnog Pajsija. U datom trenutku su već završeni svi radovi na spoljašnjosti crkve, podignuti su zidovi i kupola, a u toku su radovi na odvojenim delovima enterijera hrama. Očekuje se da će radovi biti okončani već kroz nekoliko meseci. Monaška obitelj se nada da će nova crkva biti osveštana negde između jeseni ove godine i juna 2018. godine.

Projekt je osmislio i ostvario starac Jevtimije, koji je duhovno čedo Svetog Pajsija Svetogorca i starca Isaka, koji je takođe bio učenik ovog veoma poštovanog sveca naših dana.

Po blagoslovu Prepodobnog Pajsija, otac Jevtimije je osnovao monašku obitelj u keliji Voskresenja Hristovog u Kapsali. On je takođe pomogao da se popularizuje žitije Prepodobnog Pajsija Svetogorca, koje je sačinio starac Isak, a koga je svojevremeno postrigao u čin monaha upravo starac Pajsije.

S ruskog Aleksandar Đokić

Izvor: Pravoslavlje.ru

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *