Приводи се крају изградња прве цркве на Светој Гори посвећене старцу Пајсију

Изградња првог храма на Светој Гори, посвећеног Преподобном Пајсију Светогорцу, је скоро завршена, преноси портал «Руски Атон».

Храм се зида на месту келије Воскресења Христовог у Капсали на Светој Гори, која је подигнута по благослову самог Преподобног Пајсија Светогорца.

Радови на изградњи храма су започети у јулу 2016. године, убрзо после канонизације Преподобног Пајсија. У датом тренутку су већ завршени сви радови на спољашњости цркве, подигнути су зидови и купола, а у току су радови на одвојеним деловима ентеријера храма. Очекује се да ће радови бити окончани већ кроз неколико месеци. Монашка обитељ се нада да ће нова црква бити освештана негде између јесени ове године и јуна 2018. године.

Пројект је осмислио и остварио старац Јевтимије, који је духовно чедо Светог Пајсија Светогорца и старца Исака, који је такође био ученик овог веома поштованог свеца наших дана.

По благослову Преподобног Пајсија, отац Јевтимије је основао монашку обитељ у келији Воскресења Христовог у Капсали. Он је такође помогао да се популаризује житије Преподобног Пајсија Светогорца, које је сачинио старац Исак, а кога је својевремено постригао у чин монаха управо старац Пајсије.

С руског Александар Ђокић

Извор: Православље.ру

Comments are closed.