NASLOVNA » Ne damo svetinje » Pretučen vladika Metodije, tri poslanika u pritvoru, skupština usvojila zakon o slobodi veroispovesti (VIDEO)

neredi u Podgorici

Pretučen vladika Metodije, tri poslanika u pritvoru, skupština usvojila zakon o slobodi veroispovesti (VIDEO)

27. decembar 2019. | Izvor: RTV, Tanjug, FoNet

PODGORICA, ĐURĐEVIĆA TARA –Poslanici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Milan Knežević i Milun Zogović ostaju u pritvoru zbog incidenata na sednici Skupštine, na kojoj je usvojen zakon o slobodi veroispovesti, a ostalih 19 poslanika DF pušteno je na slobodu, javila je Televizija Crne Gore. Episkopa dioklijskog Metodija i pojedine vernike policija je pretukla noćas na mostu na Đurđevića Tari, tokom protesta zbog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti, saopštila je Svetigora pres.

Kako tvrde, vladiku i pojedine građane policajci su oborili na zemlju i tukli pendrecima i nogama. Navodi se da su tada povređena i dvojica građana, koji su pokušali da zaštite episkopa Metodija.

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Eduar Lalovića potvrdio je danas da su tokom noći u tu bolnicu primljene četiri osobe, koje su učestvovale u blokadi puta na mostu Đurđevića Tara, među kojima je bio i jedan policajac i, kako je rekao, svi su imali lakše povrede.

Lalović je za podgoričke Vijesti rekao da među povređenima niko nije imao prelom kuka i ključne kosti, a nakon ukazane prve pomoći svi oni su, kaže, pušteni kući.

neredi-crna-gora-skupstina.j

Oglasila se i Mitropolija crnogorsko-primorska, koja izražava zahvalnost Laloviću, što je potvrdio njihovu raniju informaciju da je na mostu na Đurđevića Tari bilo povređenih učesnika protesta koji su primljeni u pljevaljsku bolnicu, i to ne dvojica, nego trojica plus jedan policajac.

Zahvaljuju mu i na tome što je javnosti dao precizne informacije o kakvim povredama se radi.

„Naši izvori su rekli da se radi o povredama kuka i ključne kosti, ali, naravno, mi nismo zdravstvena ustanova da bismo mogli stručno utvrditi kakve su povrede u pitanju“, navodi se u saopštenju Svetigore pres.

Policija tvrdi: Nije primenjena sila prinude prema episkopu Metodiju

Metodije: Osećam se dobro,najbitnije sačuvati mir

Episkop dioklijski Metodije izjavio je da se oseća dobro, te da se vratio vršenju svojih dužnosti.

Episkop Metodije je naglasio da ne osuđuje policiju za koju je svestan da je morala da vrši svoju dužnost i da ne bi želeo da ovaj incident doprinese zaoštravanju ionako teške situacije u Crnoj Gori.

On je rekao da je sada najbitnije sačuvati mir i pribranost, prenosi Srna.

Prema njegovim rečima, dva vernika su bila pretučena u momentu kada je policija pokušala da deblokira put, gde se nalazio i on kao podrška svojim vernicima.

Sa druge strane, Uprava policije Crne Gore tvrdi da nije primenjivala sredstava prinude prema episkopu Metodiju kao i da su navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je policija pretukla episkopa dioklijskog – netačni.

„Tokom trajanja događaja načelnik Centra bezbednosti Pljevlja Dragan Slavulj je sa episkopom Metodijem i pljevaljskim sveštenikom Borivojem Pantovićem imao više razgovora i ni u jednom slučaju nisu izneli primedbe na postupanje policije“, navodi u saopštenju Policijska uprava.

Oni tvrde da je policija „preduzimala zakonom propisane aktivnosti“ kako bi se uspostavilo normalno odvijanje saobraćaja na ovoj deonici i u više navrata upozoravala građane da oslobode blokirani putni pravac.

„Pošto građani nisu postupili po upozorenju, već su seli na put u znak protesta zajedno sa episkopom Metodijem, policija je primjenjujući zakonom propisana ovlašćenja pristupila deblokiranju putnog pravca gde su građani pružili pasivan otpor sprovođenju ove radnje“, navodi se u saopštenju i tvrdi da policija nije primenjivala sredstava prinude prema episkopu Metodiju.

Kada su se građani razilazili oko 02,55 časova, kako se navodi u saopštenju, načelnik Slavulj je još jednom razgovarao sa episkopom Metodijem a on ni tada, tvrdi PU, nije imao primedbi na postupanje policijskih službenika.

„Osim toga, ni navodi Mitropolije crnogorsko – primorske da su u ovom događaju dva lica zadobila teške telesne povrede nisu tačni, jer nakon izvršenih provera, pljevaljskoj hitnoj pomoći javila su se lica koja nisu sveštena, sa lakim telesnim povredama a niko od povređenih lica nije zadržan u pljevaljskoj bolnici“, piše u saopštenju PU u kome se dodaje da je „u potiskivanju mase“ i jedan policijski službenik zadobio lake telesne povrede.

Uprava policije navodi da je u konkretnom slučaju izvršila provere i po zahtevu Saveta za građansku kontrolu rada policije, a koji je izdao nekoliko preporuka na okolnosti ovog događaja koje su od starne načelnika Centra bezbednosti Pljevlja sve uvažene.

Kako saznaje TVCG, poslaniku Demokratskog fronta Milunu Zogoviću se na teret stavlja napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a Mandiću i Kneževiću krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Prvo je, kako je rečeno novinarima, bačeno pirotehničko sredstvo, a potom je usledio niz incidenata u kojima su poslanici DF vređali i pokušali da nasrnu na kolege iz vladajuće koalicije, ali i iz SDP

Policija je uhapsila sve poslanike Demokratskog fronta i još četiri osobe, nedugo pošto je u načelu usvojen zakon o slobodi veroispovesti i odbijeni amandmant DF-a, što je pokrenulo seriju incidenata, javljaju podgorički mediji.

Policija je u dve marice odvela poslanike ove stranke u podgorički centar bezbednosti, a poslanica Demokratskog fronta Marina Jočić je pozvala građane Crne Gore da izađu na ulice.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja je poslanike te stranke prevozila u centar bezbednosti i tom prilikom naveo da je u incidentima povređen Milan Knežević.

Nedugo posla hapšenja, ispored podgoričkog centra bezbednosti okupilo se nekoliko desetina građana, uključujući i članove porodica uhapšenih poslanika, javlja podgorički radio Antena M.

„Kolegama sam izrekao meru udaljenja sa sednice. Oni ne mogu prisustvovati sednicama narednih 15 dana”, rekao je predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

Sednica parlamenta je, posle hapšenja poslanika Demokratskog fronta, nastavljena, a svih 45 prisutnih poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i SDP-a izglasalo je zakon o slobodi veroispovesti.

Prethodno, kako javlja Radio-televizija Crne Gore, Marina Jočić je flašom gađala poslanika SDP-a Ranka Krivokapića, a usvajanje ovog zakona predstavljalo je signal za početak serije incidenata u zgradi parlamenta.

Bačena je i „naprava nalik petardi“, a policija pokušava da utvrdi o kakvoj je napravi tačno reč, javlja RTCG.

Nešto ranije, poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da sednica neće biti održana „dok se policija ne obračuna“ sa poslanicima njegove stranke.

„Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici. Ovo nije vaš dom. Sednica se neće nastaviti dok se obezbeđenje ne obračuna sa DF“, rekao je Mandić.

„Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo“, rekao je Mandić.

Privođenju poslanika Demokratskog fronta prethodio je vreo dan u Crnoj Gori, pošto su protivnici donošenja zakona o slobodi veroispovesti blokirali puteve i postavili barikade u Podgorici.

Televizija Crne Gore javila je i da je zbog blokade puteva na nekoliko mesta u toj državi bilo uhapšenih, uključujući i sveštenika SPC.

 

Marković: Incidenti neodgovoran čin, vlasti će obezbediti da u zemlji sve funkcioniše

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je da su incidenti u Skupštini Crne Gore tokom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti neodgovoran čin prema građanima, navodeći da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbediti da u zemlji sve funkcioniše.

Crnogorski parlament usvojio je rano jutros, oko 2.30 sati, Zakon o slobodi veroispovesti, glasovima poslanika vladajuće većine i Socijaldemokratske partije (SDP).

Mirno u Podgorici, bez policije, saobraćaj normalizovan

Situacija na ulicama Podgodice, nakon što je rano jutros posle incidenata u parlamentu usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, mirna je, nema pojačanog prisustva policije, a saobraćaj u centralnim ulicama je normalizovan, javlja reporter Tanjuga.

Kod Blaževog mosta više nema okupljenih sveštenika, vladika i građana, koji su na tom mestu, u blizini Skupštine, proveli ceo jučerašnji dan i noć, čitajući molitve.

Policije nema ni pored štićenih objekata – zgrada Parlamenta, Predsedništva i Vlade.

Inače, sve centralne ulice u Podgorici juče su bile zatvorene za saobraćaj, a ni građanima nije bilo dozvoljeno da priđu parlamentu, kako bi se sprečio protest zbog usvajanja spornog zakona, koji je bio najavljen još pre dva dana.

Zatvaranje ulica je izazvalo burnu reakciju poslanika opozicije koji su zbog toga negodovali na početku sednice, navodeći da se to nikada nije dogodilo u Crnoj Gori.

Marković je izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, neodgovornog odnosa Demokratskog fronta prema parlamentu.

„Verujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. veku ne treba ovakvo političko ponašanje i delovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam „šešeljizacija“ crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumevanja veći“, rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona.

Marković je ocenio da je Vlada tokom celodnevne rasprave u parlamentu pokazala sposobnost da obezbedi kvalitetan dijalog o jednom osetljivom, ali i važnom pitanju.

„Svedoci ste da sam u okviru tog dijaloga pokušavao pronaći tačke spajanja u okviru naših razlika, da sam u toku zasedanja prihvatio inicijativu da se sretnem sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim – dva sata sam razgovarao sa mitropolitom, ne prvi put, ali danas ovim povodom direktno. Sučelili smo argumente jedna i druga strana i nastavili rad u parlamentu. Videli ste da su predlozi koji su dolazili od političke grupacije Demokratskog fronta bili ucena – uzmite ili ostavite“, rekao je Marković.

On je naveo da su zakon i rešenja u njemu dobro svih građana i vernika, kao i ateista i dodao da će zakon osnažiti društvo u kojem će sva prava imati vernici, ali da ta prava ne mogu ugrožavati prava drugih.

Marković je poručio građanima Crne Gore da je država sposobna da obezbedi mir i stabilnost i kada se dešavaju situacije poput one u parlamentu i zahvalio ogromnom broju građana za kontinuiranu podršku koju je dobijao tokom rasprave.

Na pitanje novinara da li može biti nemira, predsednik Vlade je rekao da ne veruje u to.

„Vi znate da građani nisu izašli samostalno i da taj izlazak građana nije njihov odgovor na ono što se dešavalo u Parlamentu nego na poziv jasan, direktan poziv lidera Demokratskog fronta da se izađe na ulicu i da se na taj način izvrši pritisak na poslanike u parlamentu da ne glasa za ovaj zakon, na Vladu da povuče zakon“, rekao je Marković.

Mitropolija Crnogorsko primorska SPC: Zakon donet da bi se otela imovina Srpske pravoslavne crkve

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocenila da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se „pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve“.

MCP je u saopštenju navela da su parlament i vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocenjuju, predstavljali „časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti“, čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

„Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/“obnovi“ nove, državne, podobne i poslušne režimu „autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve“, navodi MCP.

Navode da su imali još niz primedbi na predlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a da su radi mira i bratske sloge predložili su samo tri amandmana.

„Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posledice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da svu odgovornost za posledice donošenja takvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Tim su, a naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane nečuvene deobe i mržnja i Crna Gora uvedena u situaciju koja nikome ne može doneti dobro, ocenjuje MCP.

„Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, navodi se u saopštenju.

Zaupokojena zvona na svaka dva sata do Božića

Episkopski savet eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je saopštio da će, zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, u svim hramovima, na svaka dva sata do Božića, zvoniti zaupokojena zvona.

Takođe, posle večernjih službi biće služen moleban Presvetoj Bogorodici, koji se služi u nevoljama i iskušenjima koja snađu Crkvu Božiju i njene verne, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Joanikije: Mitropolija crnogorsko primorska nastaviće borbu protiv „zla i nepravde“

Episkop budimljansko nikšićki Srpske pravoslavne crkve, Joanikije, poručio je da način na koji je, u crnogorskom parlamentu pod okriljem noći usvojen zakon o slobodi veroispovesti, govori o tome da je „sahranjen pravni poredak i pravda“ u toj državi.

vladika joanikije

 

Zakon o slobodi veroispovesti, prema njegovim rečima, već je propao i samo je mrtvo slovo na papiru, te dodao da će Mitropolija crnogorsko-primorska nastaviti svoju borbu protiv tog, kako je rekao, „zla i nepravde“.

„Neka su oni živi i zdravi, ali nigde u svetu zakon o slobodi vere ne usvaja na ovakav način“, rekao je Joanikije

„Sahranjena je pravda i sahranjen je pravni poredak Crne Gore. Sa ovako usvojenim zakonom, sa tako loše sročenim zakonom“, poručio je episkop Joanikije.

Štrajk glađu pritvorenih poslanika

Poslanicima Demokratskog fronta (DF) Milunu Zogoviću, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, određeno je zadržavanje od 72 sata zbog incidenta u Skupštini Crne Gore tokom glasanja o Zakonu o slobodi veroispovijesti, a sva trojica će početi štrajk glađu, javila je večeras Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Zogović, Mandić i Knežević saslušani su danas u Osnovnom državnom tužilaštvu, ispred kojeg su se okupili funkcioneri i pristalice Demokratskog fronta (DF).

Kako je saopšteno, Mandić, Zogović i Knežević odlučili da stupe u štrajk glađu.

„Funkcioneri DF odlučili su da stupe u štrajk glađu koji će trajati koliko bude trajao pritvor“, rekao je njihov stranački kolega Slaven Radunović.

Zogović je, po oceni Tužilaštva, osumnjičen za napad na službenu osobu na dužnosti, a Mandić i Knežević za sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti.

Svoj trojici stavlja se na teret da su napali predsednika parlamenta Ivana Brajovića i sprečavali ga da radi.

Izvor RTV 

Komentarisanje nije više omogućeno.