NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » POSVETOVNJAČENJE U CRKVI, BOGOSLOVLJU I PASTIRSKOM RADU – NAJVEĆA OPASNOST ZA CRKVU

POSVETOVNJAČENJE U CRKVI, BOGOSLOVLJU I PASTIRSKOM RADU – NAJVEĆA OPASNOST ZA CRKVU

 

POSVETOVNJAČENJE U CRKVI, BOGOSLOVLJU I PASTIRSKOM RADU – NAJVEĆA OPASNOST ZA CRKVU
 

 
ZAKLJUČAK
 
U zaključku možemo da kažemo da sekularizam predstavlja najveću opasnost za Crkvu. On je taj koji izvitoperava njen istinski duh, njenu istinsku atmosferu. Naravno, moramo još jednom da ponovimo da sekularizam ne kvari samu Crkvu kao stvarno i blagosloveno Telo Hristovo, već kvari članove Crkve.
Crkva je dragulj sveta, blagodat čovečanstva. Kada, pak, ovaj dragulj biva zatamnjen takozvanim sekularnim duhom, kada Hrišćani, članovi Crkve, umesto da pripadaju tom dragulju, umesto da postaju svetlost sveta, bivaju nadahnjivani svetom i postaju „svet“ u smislu strasti, tada oni postaju učesnici u sekularizmu. Sekularizam, kao čovekocentrični pogled na život, vodi u suprotnom smeru od oboženja. Crkva je ta koja bi trebalo da ulazi u svet da bi ga preobražavala, a ne svet da ulazi u Crkvu da bi je sekularizovao.
Sekularizovana Crkva je sasvim slaba i nekadra da preobražava svet, a sekularizovanim Hrišćanima to ne polazi za rukom ni na jednom planu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *