Посна храна и хемија

Питање:
Помаже Бог! Желео бих да питам пар ствари у вези са постом. Кад постим, постим на уљу, и увек једем Добро јутро Диет маргарин, на коме је све посно, само пише млечна КИСЕЛИНА. Када о томе причам са својим оцем (који је веома побожан и стално пости) каже да то нема везе. Исто тако, по мени “озбиљније”, кад пише да производ МОЖЕ садржати трагове млека итд. Дакле, нема у садржини, али може садржати (вероватно од машина на којима се праве и мрсни производи) . И интересује ме какав је Ваш став по питању поста у данашњици – наиме телесни пост, није исти као пре, сада имамо постан сир, све врсте слаткиша итд. Да ли се одрицати свего тога?
Милорад


Одговор:
Драги брате Милораде, написао сам Ти одговор на Твоје питање, али се текст, због грешке у серверу, изгубио, па Ти сада по сећању пишем поново. Видим да си забринут, да се у време поста, не огрешиш о његова правила, узимајући разне маргарине, слаткише, биљне сиреве и остале хемијске производе. Некада је било лако одвојити посну (биљну) и мрсну (животињског порекла) храну. Али, од када се хемија потпуно умешала у људску (па и животињску и биљну) исхрану, западамо у многе недоумице, читајући хемијски састав појединих прехрамбених артикала. Некада су верници, у току најстрожијег поста, кували кукуруз и остале житарице, а онда је од кукуруза исцеђен зејтин. Ја бих Ти, брате Милораде, препоручио да току поста узимаш посну храну, која је тако декларисана, да је узимаш у оном обиму која време поста чини делотворним, а да се не оптерећујеш разним хемијским елемнетима. Ти знаш добро да пост није сам себи циљ, већ искључиво средство у побољшању духовне чистоте, јачања воље, да Твоја воља буде јача од прохтева, вежбање у усрднијој молитви и припреми за примање најсветије хране, Светог и спасоносног причешћа. Телесни пост упражњавај према Твом здравственом стању а и послу који обављаш, наравно уз сагласност свог надлежног пароха.
Души корисну Свету велику четрдесетницу жели Ти и срдачно поздравља Твој о. Душан

One Comment

  1. У православном календару имамо правило поста за сваки дан. Интересује ме да ли гријеши ако постим по том правилу. Пуно поздрава, Цвијо.